gaming sinds 1997

Mystery Case Files: Millionheir

Mystery Case Files is een gamereeks van Big Fish Games die al langer bestaat als een serie voor ‘casual gamers’. De reeks bestaat ondertussen uit heel wat verschillende spelletjes, gaande van humoristisch tot griezelig mysterieus. Met elke game zet de reeks een stapje verder naar meer en beter. Nu waagt de reeks ook de stap naar de DS met ‘Millionheir’.

Phil T. Rich, een bekende miljonair, is verdwenen. Het is aan jou om uit te zoeken wie daar de hand in heeft en – mocht Phil nooit teruggevonden worden – wie hij aangeduid heeft als erfgenaam. Dat laatste is minder makkelijk dan het lijkt, want Phil houdt wel van raadsels en dus krijgen de hersentjes ook nog wat te doen. Humor speelt mee, dat zie je al aan namen als Justine Time en Ron ’n Hide. Van de bovenste plank is het allemaal niet, maar een glimlach tevoorschijn toveren kan het wel.

Een detective zoekt naar aanwijzingen en dat is dan ook precies wat je moet doen. Om je bij te staan krijg je de hulp van een ‘crime computer’. Dit slimme ding geeft je een rondleiding in het begin en staat je bij met raad en daad. Af en toe laat hij het wel afweten, maar het is best een leuk en handig hulpje. Het stelt voor jou lijstjes op van voorwerpen die gevonden moeten worden wanneer je op bezoek bent bij een van de verdachten of getuigen. Ook voert de computer bepaalde analyses uit. Hierbij zal je soms moeten assisteren via een minigame. Die voorwerpen zijn trouwens ergens tussen de rommel te vinden, en soms zal je ook goed moeten nadenken over hoe dat voorwerp er precies uitziet. Een ‘queen’ bijvoorbeeld zou even goed een schaakstuk als een speelkaart kunnen zijn. Bovendien kan het de ene keer de ene betekenis hebben en de volgende keer een andere. Nadeel daarvan is dat je natuurlijk best de taal waarin je het game speelt goed kent (een Nederlandstalige optie is overigens niet beschikbaar).

De locaties die je moet doorzoeken, zijn de plekken die betrekking hebben op het personage dat je aan het natrekken bent. Naast kamers in de villa van Phil bezoek je ook de werkplaats en andere ruimtes waar dat personage vaak komt. Gadgets zijn er ook, al zijn ze niet zo cool als pakweg die van James Bond. Zo heb je onder andere een klein röntgenapparaat waarmee je die voorwerpen die achter andere verstopt zitten, kunt vinden. Het is vooral dat apparaat dat je het meeste zal gebruiken, de rest is wat overbodig, wat best wel jammer is.

Nadat je genoeg voorwerpen gevonden hebt, moet er nog een puzzel opgelost worden. Dat kan gaan van een schuifpuzzel of legpuzzel tot het vinden van de vijf verschillen tussen twee foto’s. Over het algemeen zijn deze puzzels erg eenvoudig en uiteindelijk ook wel een beetje eentonig. Wat meer variatie en uitdaging had zeker geen kwaad gekund. In het begin heb je twee moeilijkheidsgraden ter beschikking en je kan er nog een derde vrijspelen. De absolute beginner zal zijn gading wel vinden, alleen de veteranen zouden wel eens een beetje op hun honger kunnen blijven zitten, aangezien alleen die laatste moeilijkheidsgraad een echte uitdaging biedt.

De kracht van het spel zit ‘m in het verslavende effect van het zoeken en vinden van de voorwerpen. Maar daar zit ook het zwakke punt: dit is een typisch ‘love it or hate it’ spel. Vergelijk het met sudoku’s: sommigen kunnen er maar niet genoeg van krijgen terwijl anderen het al beu zijn na de eerste. Na het uitspelen van het verhaal is het niet per se over en uit want er is nog de mogelijkheid een random zoek-en-vindspelletje te spelen. Aangezien de uiteindelijke dader niet altijd hetzelfde personage is, is er wel een zeker mate van herspeelbaarheid ook voor het verhaal, al moet je dat ook niet gaan overschatten.

Zoals je kan zien op de screenshots hanteert de game een tekenfilmstijl, wat eigenlijk ideaal is voor de DS. Maar wat vooral in goede zin opvalt, is het geluid. Naast het prima neerzetten van sfeer lijken sommige geluiden haast levensecht, zeker als je een koptelefoon gebruikt.

Mystery Case Files is een fijn game, maar dan vooral aan een lagere prijs. Ook kan je best eens uittesten of dit wel je ding is, door bijvoorbeeld de demo eens uit te proberen.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Mystery Case Files: Millionheir
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply