gaming sinds 1997

Naar welke games kijken wij uit in 2012?

Naar wat kijken wij uit voor de herfst van 2012? Zoals jullie weten is de zomer niet onmiddellijk de meest interessante periode voor wie op zoek is naar nieuw speelplezier. Persoonlijk vind ik het best lekker want op die manier kan je de vele games die nog op je lijstje staan voor een prikje kopen of even in de kast kijken wat er nog in het plastiekje op een speelbeurt ligt te wachten.

Desalniettemin blijft het kopen van nieuwe games – laat staan kersverse hardware – natuurlijk waarom onze hobby zo spannend blijft. Terwijl we nagelbijtend wachten op de volgende generatie van consoles en onze pc updaten staan ons voor de rest van het jaar vooral sequels te wachten. Gelukkig vallen er hier en daar ook nog welkome innovaties te ontdekken, ook al zijn die vaker dan niet te vinden bij kleinere platformen, downloads of handhelds.

Uit dat alles hebben wij even een goeie tien games – weliswaar in willekeurige volgorde en volledig subjectief – op een rijtje gezet waar we in het bijzonder naar uitkijken voor de rest van dit jaar. Bovendien hebben we toch een beetje getracht origineel te wezen, want een nieuwe Call of Duty koopt de wereld sowieso.

Dishonored

Deze veelbelovende combinatie van een first person shooter en een RPG trekt ons aan omwille van een hele reeks redenen. Eerst en vooral is er de betoverende wereld van dezelfde kerel die ons ook al City 17 gaf in Half-Life 2. Steampunk meets Middeleeuwen, of zoiets. Maar dat is nog maar het begin. De gameplay doet vooral denken aan de vrijheid van Hitman of pakweg de klassieker Thief, maar dan met meer fantasie en fantasy.

Eindelijk nog ’s een frisse wind – of dat hoopt toch tenminste de hele gameswereld – die wat afwisseling zal bieden voor de strak afgelijnde bewegingsvrijheid (of wat ervoor moet doorgaan) van gangetjes-shooters en pretparkattracties zoals Call of Duty. Niet dat er iets mis zou zijn met die laatste en diens klonen, maar soms wil je gewoon wat meer dan fastfood, hoe entertainend die vettige pret ook mag zijn. Wie eerder al BioShock bijschreef op zijn lijstje van meest favoriete games ooit weet dus wat gedaan.

Verkrijgbaar vanaf oktober op PlayStation 3, Xbox 360 en ook PC.

 

XCOM: Enemy Unknown

De originele XCOM – een fantastische combinatie van turn-based strategie, RPG en management – staat nog altijd stevig in mijn top drie games aller tijden. Dat dit niet voor iedereen het geval zal zijn is wel duidelijk. De topper dateert uit 1994 toen midden de X-files hype Microprose plots op de proppen kwam met een spel dat ongelooflijk sfeervol was, je meer dan ooit liet meeleven met je team van soldaten die je ook effectief kon verliezen en waarvan de gameplay immens verslavend was.

Op 12 oktober krijgen we eindelijk een échte opvolger want Firaxis Games en 2K Games hebben dan de remake ingepland voor PC, maar ook voor Xbox 360 en PS3. Naast een moderne presentatie kijken wij natuurlijk vooral uit naar de gameplay. De makers hebben beloofd om trouw te blijven aan de principes van toen. Je hebt zicht op de hele wereld waarbij je als taak krijgt om het evenwicht te vinden tussen het plannen van interventies zoals het onderscheppen van UFO’s en het starten van het resulterende gevecht op de grond, het uitvoeren van onderzoek naar nieuwe technologieën en het produceren van items.

Dat is nog niet alles want je kan nu ook je hoofdkwartier bekijken en personaliseren, nieuwe modules kan bouwen en natuurlijk je troepen kiezen, laten herstellen en ze uitrusten met al je nieuwe uitvindingen of spullen die je recupereerde van het slagveld.

De gevechten zelf maken het grootste deel van het spel uit. Je zal in isometrisch 3D-zicht en turn-based de strijd aanbinden met allerlei aliens, waarbij tactisch inzicht, geduld en een dosis geluk nodig zal zijn. Omgevingen zijn vernietigbaar en ook je troepen kunnen definitief het loodje leggen. Pijnlijk als dat dan net je geliefkoosde veteraan is waar je al weken mee speelt. Dekking geven, de juiste rollen geven aan je team, ammunitie kiezen en de juiste beslissingen nemen: wij kunnen nu al niet meer wachten tot de herfst!

Bekijk nog even de trailer en maak je PC al maar klaar voor XCOM: Enemy Unknown.

 

Darksiders II

Ja, dit is een vervolg, maar soms zijn die toch meer dan het vermelden waard. De eerste Darksiders was al bij al een succes, ook al verdiende het spel wellicht nog wat meer aandacht in de mainstream pers. Onder meer de bijzondere en apocalyptische wereld gecreëerd door comic artiest Joe Madureira viel op door zijn kracht en creativiteit ondanks een toch wat te vaak gebruikt thema.

THQ gelooft keihard in de opvolger, en dat doen wij ook, want ie ziet er zowaar nog beter uit dan het eerste spel. Op gamescom kan je de game zelf proberen en meer leren over onder meer het nieuwe verhaal waarin de vier ruiters van de apocalyps, en dan voor de Dood, een hoofdrol spelen. Terwijl je in het eerste spel met diens broer War op pad trok mag Death de show spelen en dit in een wereld die twee keer zo groot is tegenover vorige keer. Ook het RPG-element wordt belangrijker, met een structuur die kerkers combineert met hubs en NPC’s die quests uitdelen zoals in echte rollenspellen.

Dat het zal stuiven staat vast want Death kan niet lachen met het feit dat War beschuldigd wordt van het prematuur starten van het einde der tijden. Daarom gaat de sympathieke kerel op zoektocht naar het bewijs van de onschuld van zijn broer en dat brengt hem naar de Nether Realms, een duistere plek tussen hemel en aarde, om er de hulp in te roepen van allerlei machtige wezens..

En we zouden het nog vergeten: de wapens zien er erg strak uit! Bekijk het maar:

 

Far Cry 3

Ook dit is een vervolg, maar aangezien we eindelijk terugkeren naar een setting die doet denken aan de eerste Far Cry – dat spel dat ons jaren geleden echt verbaasde met een enorme open wereld en kaakverlammende graphics – moet iedereen deze derde telg absoluut op zijn 2012-lijstje staan hebben. Zeker als je een vette PC staan hebt. Wij hopen vooral dat Ubisoft de verwondering en vrijheid van de eerste game weet te combineren met de vernieuwende gameplay van de tweede aflevering.

Maar dan liefst zonder de vervelende kantjes van die laatste en zeker zonder checkpoints. Waar we ons enigszins nog zorgen om maken is het actief opzoeken van de controverse met deze Far Cry 3. Vooral op het E3 werd er niet gekeken op een blote borst, een suggestieve sequentie of wat extreem bloedvergieten meer of minder. De makers drukken ons echter op het hart dat hierachter een intelligent verhaal en thematiek zit die je maar zelden te zien of laat staan te spelen krijgt in games en al helemaal niet in first person shooters. Wij geven ze het voordeel van de twijfel en maken ons klaar om de jungle met de nodige voorzichtigheid te betreden om daarna de hel te laten losbarsten. Want zo zijn we wel.

Wat ook nog het vermelden waard is, is de co-op. Als ze alles hierboven kunnen waarmaken én ons dan nog ’s dit laten beleven met onze vrienden, dan wordt deze Far Cry 3 één van de beste game-ervaringen van 2012. Beschikbaar op 29 november voor PC en console.

 

Forza Horizon

Van Forza Horizon hebben we nog niet heel veel gezien, maar wat we weten doet ons alleen maar het beste vermoeden. Vooral omdat we nog altijd dromen van een wereld zoals die van Test Drive Unlimited waarin je je kan uitleven in gigantische omgevingen met een wagen die je in het echt niet kan betalen. Raampje naar beneden, ondergaande zon in je ooghoek, lekker muziekje op en cruisen langs de kustlijn. Zalig vonden wij dat!

Alleen jammer dat het rijmodel niet alles was en dat daardoor ook de gameplay net niet de hoogte bereikte van de sfeer en vrijheid van de game. En is dat nu niet exact wat de ervaren mannen van Playground Games willen doen dankzij hun samenwerking met Turn 10, de makers van wat we toch de beste race-simulatie op console van dit moment kunnen noemen.

Het rijmodel van Forza 4 dus, met een dag-en-nacht cyclus, een open wereld die bestaat uit een vrije interpretatie van Colorado in de Verenigde Staten en met als vertrekpunt het Horizon Festival. Een feest voor autoliefhebbers waarbij ook muziek en lifestyle niet wordt vergeten. Je zal wedstrijdjes kunnen racen, opdrachten vervullen, genieten van de vele muziektracks (onder andere Skrillex zal een remix maken van Levels van Avicii voor de game) en natuurlijk honderden kilometer weg. Al mag je dat laatste heel erg los interpreteren want je kan nu ook vlammen in het zand, modder, gras, asfalt en zowat alles daartussen.

Op 23 oktober te spelen op de Xbox 360.

 

Baldur’s Gate: Enhanced Edition

Jep, hier kijken wij naar uit. Noem ons gek, of misschien hoort dit gewoon niet thuis in dit rijtje, maar zoals de makers van deze ‘verbeterde editie’ het zelf zo eloquent zeggen: “The Greatest Role-Playing Game of All Time. Enhanced”. Meer was niet nodig om ons te overtuigen, want met die eerste stelling zijn we het alvast roerend eens. Of toch als we de opvolger van het epische rollenspel niet meetellen.

Baldur’s Gate staat haarscherp in ons geheugen gegrift, samen met zijn uitbreiding, dus we kijken er enorm naar uit om het immense avontuur nog ’s te herspelen. Bovendien zal dat niet alleen op PC kunnen, maar ook op iPad, een interessant experiment. Ook al is Overhaul Games nu niet onmiddellijk een ontwikkelaar waar we al veel van gespeeld hebben; ze beloven ons heel wat in ruil voor weinig centen.

Zo zijn er meer dan 400 verbeteringen doorgevoerd aan het spel, is er een nieuwe kerker vol van arena’s om je door te vechten met je party en krijg je ook drie nieuwe personages die je aan je team kan toevoegen. Het belangrijkste is wellicht dat de graphics en de interface werden aangepast voor widescreen displays en hogere resoluties. Daarnaast werd de engine onder handen genomen om de prestaties te verbeteren en kan je gebruik maken van features uit de opvolger BG2: Shadows of Amn. Denk daarbij aan nieuwe class kits, rassen en klassen. Tenslotte werden ook de multiplayer verbeterd en kan je genieten van nieuwe tussenfilmpjes die met de hand werden getekend en geregisseerd door Nat Jones.

En dat allemaal voor nog geen 20 dollar. Je kan het spel nu bestellen via de website http://www.baldursgate.com of wachten tot de iPad versie er komt. Launch is voorzien voor 18 september en ondertussen is er het intro-filmpje van toen.

 

Lego Lord of the Rings

LEGO en Lord of the Rings. Veel meer moet je niet zeggen om mijn interesse te wekken! We weten allemaal dat de gameplay van de spellen van Traveller’s Tales al bij al niet erg diepgaand is, maar toch speel ik altijd met veel plezier hun games. Omwille van de humor, het ontspannende sfeertje en de co-op die altijd zorgt voor leuke en memorabele momenten.

Alhoewel de makers al hebben laten weten dat ze de humor wat zouden beperken voor deze LOTR-aflevering, kijken we toch enorm uit naar hoe dit spel de wereld van Tolkien zal nemen en de films toch een klein beetje zal persifleren. In oktober beschikbaar voor zowat alle platformen. Ondertussen ga ik vooral proberen om niet de LEGO-sets te kopen in de Bart Smit.

 

Epic Mickey 2: The Power of Two

Toegegeven, de eerste Epic Mickey kon zijn beloftes niet helemaal inlossen, maar was wel een game dat volzat van prachtige en sfeervolle beelden en ons ook kon verleiden met de nodige interessante gameplay. Opvolger Epic Mickey 2: The Power of Two zal daar heel wat schepjes bovenop doen en wie daar niet genoeg aan heeft kan ook nog ’s Epic Mickey: Power of Illusion kopen voor de 3DS.

The Power of Two van de titel verwijst naar het feit dat Oswald deze keer kan gespeeld worden door een tweede speler in co-op. Die laatste krijgt een afstandsbediening om in de game de andere speler te helpen bij de verschillende opdrachten, terwijl Mickey zelf natuurlijk nog altijd beschikt over zijn schildergerei om de wereld bij te kleuren of net met wat thinner van zijn verf te ontdoen. Samen kunnen de twee figuurtjes dan weer meer dan alleen, wat nieuwe mogelijkheden biedt bij de uitdagingen.

Het verhaal gaat verder waar de eerste game stopte. Nadat Mickey de Mad Doctor leek verslagen te hebben, blijkt hij toch springlevend en gezond en wel teruggekeerd te zijn naar Wasteland. Meer nog, hij is tot inkeer gekomen want biedt aan Oswald en de andere vergeten tekenfilmvriendjes te helpen met de heropbouw van hun wereld. Al snel blijkt echter dat er meer aan de hand is, en de hulp van Mickey wordt ingeroepen om orde op zaken te stellen.

Voor we het vergeten: het spel ligt eind dit jaar in de winkels maar vooral belangrijk is het feit dat je ook op de andere consoles naast de Wii ervan kan genieten. En dat betekent natuurlijk prachtige graphics. Check het uit in de E3-trailer:

 

South Park: The Stick of Truth

De makers van South Park zorgden met hun sarcastische eerlijkheid voor één van de leukste momenten van de E3-briefing van Microsoft. Maar dat was niet alles natuurlijk. De actie-RPG met Cartman, Stan, Kenny en Kyle zorgt voor een verfrissende wind in het genre, maar die zal vooral moeten komen van de beruchte humor van de reeks. De gameplay wordt volgens ons meer dan de moeite waard, maar zal doen denken aan de Mario & Luigi RPG’s. Persoonlijk ben ik pro, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zich zal kunnen vinden in de toegankelijkheid ervan.

Wie zijn kans wil grijpen om zelf eens South Park in Colorado onveilig te maken, weet wat gedaan. En ja, we weten dat deze eigenlijk pas begin maart 2013 in de winkels ligt, maar who cares. We kijken er sowieso naar uit voor de rest van 2012! Duimen dat Trey Parker, Matt Stone, THQ en Obsidian Entertainment de perfecte combinatie vinden van hun gezamenlijke talenten, maar wat kan er misgaan met een spel met Cartman in de rol van Gandalf the Wizard?

 

ZombiU

We zijn de slechte nog niet en daarom eindigen we met een spel voor de Wii U, de nieuwe console van Nintendo. Ook al zijn we het er hier nog altijd niet over eens of de console met bijzondere controller nu een goed idee is of niet, laat staan of de Wii U krachtig genoeg is om de beloftes waar te maken, we hopen toch dat Nintendo ons opnieuw kan verbazen en verrassen zoals ze deden bij de lancering van de Wii.

Dat Ubisoft als een razend konijn games lanceert voor elke nieuwe console weten we ondertussen ook al, maar dat de kwaliteit van die games soms ondergeschikt is aan de race om het eerst in de winkel te liggen en zo wat extra verkoop te scoren is ook een publiek geheim. Desalniettemin legt de uitgever tegenwoordig de ene topper na de andere in de winkel en in ruil voor elke briljante Rayman Origins mogen ze voor ons part tien rommelgames in de rekken gooien.

Dat brengt ons bij ZombiU, een spel dat op het E3 de nodige aandacht trok omdat het de nieuwigheid van de vele schermen van de Wii U interessant toepaste op het zombie-genre. Want zombiegames zijn er genoeg. Des te sterker dus dat we toch weer goesting kregen om wat schuivelaars de hersenpan in te kloppen en de volwassen aanpak tegenover de meeste andere Wii U games zal daar ook niet vreemd aan geweest zijn. Bovendien zijn de graphics vet en moet ik gewoon eens zo’n radar in mijn handen gehad hebben. En hoe goed gevonden is het feit dat zombies je nu écht kunnen verrassen terwijl je bezig bent?

Waar wachten jullie op, Aliens: Colonial Marines?

En daarmee is onze top tien van games voor de rest van 2012 alweer afgelopen. Laat ons weten waar jullie naar uitkijken en waarom je het vooral niet eens bent met onze selectie!


Leave a Reply