gaming sinds 1997

Naruto Ultimate Ninja 2

Het aantal Naruto-games heeft de laatste tijd zo te zien een gigantische boost gekregen. Ik weet niet precies hoeveel games er dit jaar zijn uitgekomen, maar volgens mij kan je ze al niet meer op twee handen tellen. De start van de Amerikaanse versie van de populaire Japanse anime zal er ook wel iets mee te maken hebben gehad. Hoe het ook zij, ik kreeg Naruto Ultimate Ninja 2 voor PS2 voorgeschoteld. Hajime!

Naast een standaard VS mode dat de basis vormt van elke fighting game, is er in Naruto Ultimate Ninja 2 de zogenaamde ‘ultimate road’, een adventure mode die de verhaallijn van de serie volgt, te beginnen bij de Chunin-examens. Je kan in principe gewoon alle dialogen skippen, aangezien ze enkel dienst doen om het ene gevecht aan het andere te linken, maar het is toch eens fijn een degelijk verhaal in een vechtspel te zien. Af en toe zit er een free roaming-deel in verwerkt, maar je moet niet veel meer doen dan naar de volgende missie lopen. Het leuke daaraan zijn de omgevingen, die perfect herkenbaar zijn voor wie de afleveringen op tv volgt.

NUN2 heeft meer weg van bijvoorbeeld de Super Smash Bros-reeks dan van een rasechte Tekken-style fighter. Er worden namelijk massa’s items gebruikt, zoals shurikens, scrolls en bommen. Daarenboven dragen de stages waarop gevochten wordt behoorlijk veel bij tot de gameplay. Zo kan je van de scene op de voorgrond naar die op de achtergrond gaan, kan je daken en bomen beklimmen en kan je in sommige gevallen ook van het level vallen, met alle gevolgen vandien.

Met button-bashen kom je er overigens niet. Het probleem is wel dat je meteen in de actie gegooid wordt en er niets wordt uitgelegd over de werking van combo’s en de zogenaamde jutsu’s. Die laatste zijn speciale aanvallen die vergezeld gaan van enorm vette filmpjes, waarbij je bijvoorbeeld zo snel mogelijk met je analoge stick moet spinnen of een knoppencombinatie moet uitvoerenn om beter te presteren.

Voor meer details ben je dus aangewezen op de aanvallenlijst uit het menu, waar je echter ook al niet veel wijzer uit wordt. Het besluit wordt je gegeven door Samson himself: repeteren, repeteren, wie zijn best doet zal het leren. Vergeet die movelist, probeer wat dingen uit en na een tijd heb je de verschillende moves onder de knie. Daar kan de oefenmodus wel wat bij helpen, omdat alle knoppen die je indrukt onderaan in beeld getoond worden, en als je dan toevallig een bestaande move uit je mouw schudt, wordt die vermeld.

Er werd gekozen voor de ideale grafische weergave van een animespel: cell-shaded graphics. Alle personages (en dat zijn er enórm veel) lijken sprekend op hun “echte” versies. De animaties zijn vloeiend en gevarieerd en, naar Japanse gewoonte, wordt het scherm bij aanvallen gevuld met hyperkinetische effectjes en kreetjes. Af en toe schiet de anti-aliasing van de PS2 tekort, maar dat valt niet meteen op temidden de harde actie.

Het geluid is iets minder bewonderenswaardig. Er is niks mis met de achtergrondmuziek, maar er werd ook geen moeite gedaan (of geld neergelegd) om de muziek uit de serie te implementeren. En dan is er natuurlijk dat ander heikel item en het toppunt van verkrachting voor een animespel: de Amerikaanse stemmen.

Als je gewend bent om de serie in het Japans te bekijken, is het een hele aanpassing in negatieve zin. Sommige stemmen kunnen er nog mee door, maar dat ze van het hoofdpersonage een vreselijke mix tussen Fran Dresher (The Nanny -red.) en Ash Ketchum (Pokémon -red.)hebben gemaakt vind ik maar niks.

Wanneer je klaar bent met de hele ‘ultimate road’ mode kan je je nog bezighouden met de multiplayer mode en de oefenmodus, of je kan allerlei gadgets (in de vorm van muziek of beeldjes) kopen en bekijken. Vooral het spelen tegen vrienden zal er voor zorgen dat je dit spel niet meteen in de kast gooit.

Ik heb het meestal niet zo voor licentiegames, maar Naruto Ultimate Ninja 2 wist me aangenaam te verrassen. De graphics zijn erg sfeervol, de moves enorm vet, de gameplay is pittig en de lichte verhaallijn is een aangename vervanger van het steriele na elkaar plaatsen van gevechten. De Naruto-sfeer druipt er vanaf, alleen jammer dat die klotestemmen ertussen galmen.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Naruto: Ultimate Ninja 2
geplaatst in: NamcoBandai, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply