gaming sinds 1997

NASCAR 07

Nascar, buiten een film met Tom Cruise is het stock car racen me –net als voor de rest van Europa– compleet vreemd en het is dan ook enorm raar dat EA besluit om toch nog een PS2-versie uit te brengen van hun ‘07 editie van deze game. Ik heb met plezier Nascar 2 (dat nog van Papyrus was, denk ik) gespeeld op de pc, niet in het minst omdat je tegen de richting in kon rijden en zo gigantische crashes kon veroorzaken. Burnout avant la lettre.

Maar goed, elk game verdient een objectieve review en score –zolang die maar geen 0 is– en zo belandde dit schijfje in mijn PlayStation 2 die tot maart op zijn vertrouwde plek mag blijven staan. Maar dat even tussendoor. EA heeft overigens de exclusieve NASCAR licentie en is de enige ontwikkelaar/publisher die nog NASCAR-games maakt. Laten we eens kijken of het gebrek aan concurrentie hen in slaap heeft gewiegd of dat het hen net wakker geschud heeft met een topgame als resultaat…

Wel, een topper is het niet geworden, daarvoor schiet het op drie van de vier punten wat te kort. Het enige dat echt uitmuntend te noemen is aan NASCAR 07 is het geluid. Dat is simpelweg verbluffend, zeker als je PlayStation aangesloten is op een surround-soundset. Je waant je zo op de track, in de slipstream van je rivalen terwijl de pits je allerlei –weliswaar repetitieve– raad in de oren toefluisteren. Maar waar het met het geluid hoge ogen gooit, schiet NASCAR 07 op andere technische vlakken tekort. Grafisch behoort het tot de middenmoot; er zijn weliswaar allerlei effecten tegenaan gegooid, er zijn reclameslogans op de wagens geplakt en mensen in en rond het decor gezet, maar toch heeft het spel een wat ruwe look en kan het niet toppen aan titels als -ik zeg maar iets- Burnout Revenge. Pluspunt is wel dat zelfs met enkele tientallen wagens voor jou de framerate constant en zeer hoog blijft.

De controls doen in het begin een beetje vreemd aann en het is spijtig dat ze niet volledig te customizen zijn, omdat een aantal toetsen voorbehouden zijn aan het teammate-systeem. Je kan immers opnieuw de controle van de wagens van je teammates overnemen om ze zo beter te laten inspelen op je strategie. Het is een wat overbodige optie als je het mij vraagt, want winnen lukt zo ook wel. Voor de rest zijn er de klassieke modes zoals zoals een quick race, multiplayer n de case for the cup-mode, waarin je in een nogal mager verhaaltje je een weg naar de NexTel Cup moet rijden. Niet veel nieuws onder de zon dus.

NASCAR 07 is een middelmatige game die een voor Europa niet zo populaire sport featuret, waardoor het hier waarschijnlijk nooit zo goed zal verkopen als FIFA. Met –zelfs voor de PS2– zeer middelmatige graphics en een déjà vu gameplaygevoel, is het bizar dat de ontwikkelaars het geluid wel perfect hebben gekregen. Als je graag rondjes rijdt en F1-bolides maar niks vindt, is dit zonder twijfel je spel. Fans van bepaalde piloten zullen echter verongelijkt naar het scherm staren omdat er hier en daar wel wat namen missen. NASCAR 07 is dus net over de streep geraakt in eerste zit. Maar ongetwijfeld zien we elkaar toch terug in september voor een nieuwe editie…

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: NASCAR 07
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply