gaming sinds 1997

NASCAR 08

Ik heb nooit de ongelofelijke populariteit van NASCAR-racing begrepen. Misschien komt het omdat ik als Europeaan ben opgegroeid met Formule 1 en rally, maar toch. Afgezien van een spectaculaire crash van tijd tot tijd, wat is er in godsnaam zo interessant aan een rits wagens die voortdurend naar links draaien? En nog een van ‘s levens grootste mysteries: waarom wordt deze rommel hier op het oude continent uitgegeven, waar er sowieso niemand in de sport geïnteresseerd is, laat staan in het spel?

De gameplay van NASCAR 08 omschrijven lukt in één zin: blijven sturen naar links.

Toegegeven, het vraagt heel wat kunde om te blijven plakken aan de ideale rijlijn, maar toch, veel meer is er niet aan. Je mag me ervoor haten, maar ik vind NASCAR persoonlijk het saaiste racespel op deze planeet. De hardcore fans zullen daar uiteraard niet mee akkoord gaan, maar ik reken mijzelf dan ook niet tot die groep.

NASCAR 08 kon nog wel wat maanden ontwikkeling gebruiken (voor mijn part mochten ze de game zelfs in ontwikkeling hóuden). Ten eerste ontbreekt er een career mode. Je krijgt enkel wat Toyota-uitdagingen, een ‘season’ mode en ‘the chase’.

In the chase leer je de basisbeginselen, verdien je ‘licenses’, teken je contracten en neem je uiteindelijk deel aan een NASCAR-seizoen. En hoewel alles duidelijk wordt uitgelegd, is het spel gewoon niet leuk genoeg om lang te boeien. De meesten zullen dan ook na een uurtje de controller neerleggen wegens een gebrek aan spanning. Voor wie er iets aan heeft: NASCAR 08 hééft een online mode, maar die is helemaal het spelen niet waard. Afgezien van het belachlijk lage aantal spelers online, heeft de game ook last van afschuwelijke lag en disconnects.

De presentatie is aanvaardbaar, maar ook niet meer dan dat. De game heeft een solide framerate, zelfs wanneer er meer dan 30 wagens meedoen aan een wedstrijd.

De auto’s zien er ok uit, als je de vele zaagtandjes negeert. De speedways hebben een totaal gebrek aan sfeer, zelfs wanneer er heel wat bezoekers op de tribunes zitten. De soundtrack vond ik het grootste pluspunt van het spel, dankzij een aangename mix van rock en americana. De motorgeluiden zijn flauw en eentonig (had je iets anders verwacht?) en de ESPN-commentator is nog slaapverwekkender dan kijken naar een Sarah Michelle Gellar-film.

Als je een Amerikaan bent en om een of andere reden dol bent op de sport, kan je wel wat plezier halen uit NASCAR 08. Voor alle anderen zijn er tientallen oneindig veel betere racers op de markt, waar je ten minste op tijd ens stond nog eens naar rechts mag draaien. Tot slot nog wat advies voor de mensen die lijden aan slapeloosheid: deze game kan daar misschien iets aan verhelpen…

Onze Score:
4.0
gerelateerd spel: NASCAR 08
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply