gaming sinds 1997

NBA ’08

Al sinds enige tijd strijden EA en 2K Sports om de titel van beste ontwikkelaar van sportspellen. Als we het over basketbalspellen hebben, denken we meteen aan EA’s NBA Live of aan de NBA 2K-serie. Met twee verschillende basketbalspellen leek de markt al vrij verzadigd, maar daar dacht Sony Entertainment anders over. Met NBA 08 wil Sony een plekje proberen te bemachtigen tussen de twee andere concurrenten. Springen ze hoog genoeg voor de rebound of krijgen ze een blockshot in the face?

Van sportspellen kunnen we elk jaar een nieuwe editie verwachten. Bij iedere versie orakelen de ontwikkelaars dat er enorm veel gesleuteld is aan de gameplay en dat alles realistischer en mooier is dan voordien. Met andere woorden: sportgames zijn wat ze zijn dankzij hun evolutie doorheen de jaren. Bij Sony’s NBA ligt het anders, want die reeks zag pas het licht in 2005 (met NBA 06 -red.). Laten we eens zien of dit een waardige tegenstander is…

Zoals bij de meeste sportspellen is ook NBA 08 ingedeeld in verschillende speelmodi. Men maakt een onderscheid tussen ‘single game’, ‘the life vol.3′ en ‘league’. In single game kan je direct een wedstrijd beginnen, een compleet seizoen uitspelen, deelnemen aan de play-off’s of met je eigen personage spelen tegen de vedetten. In league dien je een honderdtal verschillende opdrachten te voltooien, die uiteenlopen van het maken van een bepaald aantal punten tot voorhinderen dat de tegenstande scoort. Daarnaast zijn er nog enkele minigames, zoals ‘3-point shoot-out’, ‘two on two’ en ‘drills’. Persoonlijk vind ik het ontbreken van een dunkwedstrijd een groot gemis, maar over het algemeen vond ik de minigames best vermakelijk. De game bevat ook een online multiplayer die goed in elkaar zit en niet te kampen heeft met lag-problemen.

De gameplay op zich zit vrij goed in elkaar. Bewegingen als cross-overs en reverses zijn makkelijk uit te voeren en de slow-motiondunks zijn leuk om te zien. Tijdens een shot verschijnt er een driekleurig metertje, waarbij je op het juiste moment dient te stoppen om de bal binnen te gooien. De kleuren gaan van rood tot groen, waarbij de kans op een doelpunt het grootst is bij groen. Vanzelfsprekend wordt het groene gebied kleiner naarmate je verder verwijderd staat van de basketring. Nadat je enkele wedstrijden gespeeld hebt, lukt het scoren van driepunters beter en kun je uitlopen op de tegenstander. Een grote ergernis is de zwakke AI van de tegenstander: zo is het mogelijk om je doorheen de hele defensie te manoeuvreren en makkelijk te scoren. Scoren gaat misschien wel vlot, maar zelf zal je ook veel doelpunten incasseren. Verdedigen is een ondoenbare zaak, want de kans om de bal af te nemen is immers miniem.

Waar alles om draait bij deze game is het zeer goed uitgewerkte ‘the life vol.3′. Daar dien je een eigen personage te maken en samen met je ploeg carrière zien te maken. Het verhaal wordt verteld door middel van cutscenes. Zo kom je te weten dat de coach aan zijn laatste seizoen toe is, maar dat hij hoopt om nog één keer kampioen te worden met de ploeg. In het begin krijg je simpele opdrachten zoals o.a. het scoren van enkele doelpunten en het slalommen tussen kegels. Het is een goed begin voor nieuwkomers, want je kan het beschouwen als een tutorial. Naarmate je je in het verhaal verdiept, krijg je moeilijkere opdrachten en moet je spelen tegen professionele teams. Terwijl bij de meeste sportgames de verhaallijn vrij magertjes is, slaagt Sony er redelijk goed in. Ik heb enorm genoten van the life; de variatie in opdrachten was goed en de stijgende moeilijkheidsgraad zorgde voor een goede uitdaging.

Ten opzichte van de andere basketbalspellen is NBA 08 grafisch een grote ramp. Het spel ziet er kartelig uit, de animaties lopen niet vloeiend en de spelers tonen weinig gelijkenissen met de werkelijke spelers. Het publiek lijkt wel bewegingloos karton en de stadions lijken allemaal hetzelfde. Grafisch valt het spel duidelijk door de mand. Het geluid daarentegen valt over het algemeen best mee. De achtergrondmuziek, een mix van hiphop en R&B, is nog wel te pruimen, maar het publiek voegt niets positiefs toe aan de sfeer. De commentator speelt wel goed in op de situatie.

Nu rest er ons nog de vraag of NBA 08 beter, even goed of slechter is als zijn concurrenten? Het antwoord hierop is helaas het derde. Grafisch gezien kan het spel niet mee, de AI van de spelers is ronduit slecht, het geluid kon beter en ga zo maar door. Sony’s NBA 08 is een vrij solide game, maar schiet tekort in sommige onderdelen. Zoek je een basketbalspel voor de PS2 ga dan liever voor NBA Live 08 of NBA 2K8.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: NBA ’08
geplaatst in: PS2, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply