gaming sinds 1997

NBA 2K6

Komt er nu stilaan een einde aan de hegemonie van EA Sports? Waar op het voetbalveld FIFA de laatste seizoenen steeds vaker de duimen moet leggen voor de PES reeks, is de grote concurrent op de basketball court al sinds jaar en dag de NBA 2KX (vul jaartal in naar keuze) reeks. Slaagt NBA 2K6 erin haar positie te verstevigen nu de nieuwste NBA Live toch wel een kleine teleurstelling bleek te zijn? Zonder twijfel!

Iets waar de ontwikkelaars ongelofelijk goed in geslaagd zijn is het overbrengen van de hele sfeer die er rond de NBA en basketbal in de VSA hangt. Ook al hebben ze de ESPN-licentie niet meer in handen, NBA 2K6 kent nog steeds die typische sportzendersfeer, inclusief instant replays, reclame, statistiekjes en arrogante commentators. Leuke acties worden beloond met een replay, bestaande uit de meest creatieve cameraposities en bij een coole dunk of break kan je op heel wat bewondering van het publiek rekenen. Dat publiek ziet er grafisch spijtig genoeg een beetje vaal uit, maar dat is dan ook één van de weinige minpuntjes aan deze game.

De echte actie speelt zich immers af op de court en het is ook daar dat alles er schitterend uitziet. De virtuele spelers lijken als twee druppels water op de basketters van vlees en bloed, ook al lijden sommigen een beetje aan het Pro Evolution Soccer-syndroom. U kent het wel: glanzende, bijna barbieachtige toestanden. De vloeiende animaties echter en de verschillende soorten indoor en outdoor basketvelden zien er prachtig uit. De bal in het net proberen te krijgen kan soms een kleine hapering ‘triggeren’, iets wat je wel uit je concentratie kan halen, maar wat niet meteen een grote bron van irritatie vormt. De menu’s en matches worden begeleid door een hiphop- en r&b-track die niet meteen uitblinkt in kwaliteit, maar er toch in slaagt om de sfeer en het tempo in het spel te houden. Ook met de geluidseffecten is alles dik in orde; van het gejoel en boegeroep van het publiek tot het botsen van de bal en de sneakers van je spelers op de vloer; alles klinkt griezelig realistisch.

Realisme is trouwens het themawoord in NBA 2K6, want in tegenstelling tot NBA Live kan NBA 2K6 zich met recht en rede een basketbalsimulator noemen. De gameplay en de besturing zitten gewoonweg perfect in elkaar. De rechter analoge joystick wordt nu gebruikt om ofwel de bal te stelen ofwel om de bal in het net te mikken. De verschillende richtingen zijn elk verschillende types shots of pogingen tot balbezit. Min of meer dezelfde techniek met de analoge joystick wordt ook gebruikt bij de vrijworpen. Met de R1-knop schakel je over naar een agressieve mode, waardoor je de kans hebt om door de verdediging heen te breken en een snelle aanval uit te voeren. Na enkele matches oefenen zal zelfs de kleinste beginner de spannendste matches kunnen spelen en geloof me: één match in NBA 2K6 kan soms even stresserend en vermoeiend zijn als the real thing.

Al dat spelplezier is netjes onderverdeeld in een heel aantal modes. Naast de standaard quick game, een straatbasketbaloptie en de toernooien is er ook de 24/7 en Association Mode. In die laatste ben je de manager van een ploeg naar keuze en dien je jouw team in de play-offs te zien krijgen om hen uiteindelijk kampioen te maken. Het managementgedeelte gaat toch wel heel diep en je zult je team van het onderste tot het bovenste niveau kunnen coachen, trainen en uiteraard managen. Een extra dimensie is team chemistry, dit is een percentage dat aanduidt hoe goed de individuele spelers in groep samenwerken en is iets dat je toch heel sterk in het oog gaat moeten houden. Een hoop topspelers samenzetten creëert immers niet noodzakelijk een topteam. Na een al dan niet succesvol seizoen kan je vers bloed aanwerven, bejaarde spelers ontslaan en onderhandelen over nieuwe contracten.

Om daarna weer helemaal opnieuw te beginnen. De goed uitgewerkte en zeer gevarieerde Association mode is een feature die de levensduur van dit spel serieus vergroot. In de 24/7 modus creëer je een personage dat je doorheen een aantal straattornooien tegen enkele bekende en minder bekende goden laat spelen om zo de top van de EBC te bereiken. 24/7 is eerder iets voor de liefhebbers van straatbasketbal, de anderen zullen eerder hun gading vinden in de andere modes. Tijdens het spelen van je matches kan je verschillende goals halen die je punten opleveren, waardmee je allerlei zaken kan unlocken, waaronder ook een aantal leuke minigames. De multiplayer zorgt naast spanning ook voor heel wat hilariteit maar samen in één team spelen gaat spijtig genoeg helemaal niet zo vlot als bij andere games.

De zondvloed aan opties, modes en de vrijheid die je krijgt in de Association mode zorgen er echter voor dat dat kleine minpuntje bedolven wordt onder uren spelplezier. Als je als trotse PS2-bezitter op zoek bent naar het perfecte basketbalspel, zit je met NBA 2K6 aan het juiste adres.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: NBA 2K6
geplaatst in: 2K Games, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply