gaming sinds 1997

NBA Live 06

NBA Live 06 ziet er vergeleken met de vorige versie 2005 dankzij de hoge definitie graphics stukken beter uit! De eerste paar speelminuten kijk je je dan ook de ogen uit. Bovendien kan je, terwijl het spel laadt, al onmiddellijk wat hoops gooien. De eerste indrukken zijn dan ook erg positief. Maar je hoort me al komen: waarom zou ik dit typen als er geen grote plottwist komt in dit verhaal?

Laat ik eerst mijn verhaal over het visuele aspect verder afwerken. De courts zijn opgeblonken, het publiek is knap, de spelersmodellen zijn levensecht (zo herken je makkelijk de sterren, en zien hun individuele spieren en huid er prachtig uit) en allerlei details maken het spel op dit vlak af. Enkel de animaties zijn jammer genoeg niet van hetzelfde niveau. Hoewel de dunks om duimen en vingers bij af te likken zijn, net zoals enkele andere bewegingen, kan het geheel me niet overtuigen. Zo krijg je nooit het gevoel dat alles mooi in elkaar overvloeit, doen spelers soms vreemd en krijg je ook regelmatig eens wat vertraging te verwerken.

Nu we toch bezig zijn met de uitwerking: het geluid verdient een dikke pluim. Vooral het publiek reageert zoals het hoort en leeft mee met hun team. Ditmaal, in tegenstelling tot zoveel sportgames, zijn ook de commentatoren voorbereid op hun job. Ze geven niet alleen gepaste opmerkingen, ook hun manier van praten en interageren voegt een authentiek tintje toe aan het spel. Basketbal zonder hip-hop is natuurlijk niet compleet en dus is het niet meer dan normaal dat de EA Trax op het schijfje van NBA Live 06 een mooie doorsnede zijn van het genre.

Ik moet nu even jullie aandacht vestigen op het feit dat basketbalgames nooit mijn sterkste punt zijn geweest. Gelukkig zijn de controls ongeveer gelijk gebleven aan die van de vorige versie uit de reeks. Wel lijkt het me erg moeilijk geworden om via een dribbel je mannetje te passeren, zodat je automatisch meer gaat passen. Het blijft echter niet bij dat balletje rondspelen: de opties zijn eindeloos. Je kan dunken, faken, spinnen, ballen trachten uit de handen te slaan en blocken en als dat niet genoeg voor je is: het tactische boekje is ook lekker dik, zodat je evenmin op dat vlak gebrek hebt aan offensieve en defensieve opties. Hoewel het voor mij als basketbalnewbie niet altijd even duidelijk is wat je met welke optie bereikt, leidt het geen twijfel dat alles erg makkelijk toegankelijk en aan te passen is zodat de echt goede spelers hier een vette kluif aan zullen hebben.

Zonder twijfel het grootste minpunt van de controls is de manier waarop je vrijworpen moet scoren. De makers hebben gekeken naar de swing van Tiger Woods, want ook hier moet je je analoge stick naar achter en daarna naar voor bewegen om succesvol te gooien. Jammer genoeg is dit erg moeilijk, zodat je heel wat keren de mist ingaat. Een ietwat vergevendere oplossing was welkom geweest.

Voor de lezers onder jullie die graag weten wat hun aankoop onder de motorkap heeft, som ik even de modi op. Er zijn een seizoensmode, quick play, online opties en een onderdeel waar je je eigen speler kan creëren. Grote afwezige is een franchise mode, zodat je nooit echt mee gaat leven als coach van een team. Over het onlinegedeelte zeg ik liever niks, want ik kon ofwel geen genoeg tegenstanders vinden, ofwel zaten ze allemaal in de U.S. zodat de lag een leuke speelervaring onmogelijk maakte. Desalniettemin betekent dit an sich ook al iets en wie het spel enkel voor dit onderdeel wil kopen moet ik hier toch even waarschuwen.

NBA Live 06 is de opvolger van editie 2005 en veel nieuws valt er dan ook niet over te vertellen. Het is een goed basketbalgame, ziet er fantastisch uit (tenminste op een high definition toestel), maar de gameplay laat wel degelijk iets te vaak een steek vallen. Heb je dus een basketbalspel waar je tevreden mee bent, of heb je de vorige versie liggen en je hebt geen HD-tv, dan is er niet echt een reden om naar de winkel te rennen. Hardleerse NBA-fans zullen hier misschien niet mee akkoord zijn en wie ben ik om hen tegen te spreken?

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: NBA Live 06
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply