gaming sinds 1997

NBA Live 06

Vorig jaar beweerde ik nog dat sportsimulaties hun top bereikt hebben op de huidige consoles en dat de vernieuwing enkel te vinden is bij arcadespellen à la NBA Street. Die stelling lijkt te kloppen want EA Sports’ enige noemenswaardige toevoeging aan NBA Live 06 is behoorlijk arcadegericht. EA lijkt ook duidelijk meer werk te steken in de Xbox360-versie. De overgang had soepeler kunnen verlopen.

Nu ga ik er wel van uit dat dit de laatste NBA Live is voor de huidige generatie consoles, maar dat hoeft echter niet zo te zijn. Wie weet, kan EA Sports volgend jaar nog de nodige melk uit de koe persen (Jeuj…NBA Live 07 -red.). Ik hoop althans van niet, want ook deze versie toont aan dat het einde nabij is. Gelukkig is het geen klakkeloze kopie van het vorige spel met enkel wat aanpassingen aan de statistieken. Nee, EA schotelt ons een heus nieuwtje voor. Het is eigenlijk een toevoeging aan de freestyle-controle. In ieder team zitten immers specialisten op het gebied van passen, dunken, schieten, etc. Door de linker schoudertoets in te houden en tegelijkertijd één van de normale toetsen in te drukken zal jouw speler een speciale beweging uitvoeren afhankelijk van zijn specialiteit. Doe je dit bijvoorbeeld bij een superspelverdeler dan zal hij op een wel erg showgerichte manier de bal naar een medespeler passen.

Het ziet er natuurlijk spectaculair uit, maar het verhoogt tevens het arcadegevoel dat al enkele jaren heerst in de NBA Live-licentie. Met je dunksuperstar wordt het wel erg makkelijk om van een behoorlijke afstand de bal door het netje te krijgen en ook driepuntersuperstars missen vrij weinig. Dat wordt gelukkig in evenwicht gebracht door de betere A.I. van de tegenstanders. Een groot verschil met de vorige versie is immers dat het nu wel mogelijk is om een snelle uitbraak te forceren, wederom dankzij de freestyle superstars. Speel je bijvoorbeeld met Allen Iverson dan zal je de bal snel kunnen afnemen en als een gek naar de andere kant rennen, zonder dat de verdediging je op absurde wijze inhaalt. Dat betekent echter niet dat het spel een moeilijkheidsgraad heeft van een kleutertitel.

Het schoentje wringt vooral in het feit dat het arcadegevoel te groot is. Bij momenten leek mijn spel op een potje ‘kick and rush’ uit de Premier League voetbal. Bal afnemen, snel naar voor passen en afdunken die handel. Veel tactiek komt er niet bij kijken. Daardoor krijgt het spel minder diepgang en lijkt het eerder op een vijf-tegen-vijf versie van NBA Street. Waarschijnlijk zijn er spelers die hierop zaten te wachten, maar mij hoef je er niet bij te rekenen. Mijn voorkeur gaat dan ook nog altijd uit naar de NBA 2K-titels die meer strategie en inzicht vergen.

De toevoeging van de freestyle superstars is duidelijk de meest opvallende. Er zijn echter nog meer veranderingen doorgevoerd, maar die zal de gemiddelde speler ófwel niet merken ofwel niet interesseren. Zo is de Dynasty Mode lichtjes onder handen genomen. Je kan nu assistenten, trainers en scouts aanwerven die je spelers verder zullen ondersteunen. Het geeft het spel een managergevoel waar niet veel mensen op zitten te wachten. Gelukkig is het niet zo diep uitgewerkt, waardoor je nooit te veel tijd verspilt aan statistieken. Niet alles hoeft nieuw te zijn in een sporttitel, daarom maken de meeste oude bekenden terug hun opwachting, zo ook bijvoorbeeld het All-Star Weekend dat vorig jaar zijn intrede maakte. Het blijft een leuke toevoeging, maar over het algemeen koop je een spel voor de gameplay in de wedstrijden en niet voor enkele minigames tussendoor.

Het voelt alsof dit de laatste versie is voor de huidige generatie consoles. Een rationeel mens zou dus redeneren: stop al je energie in het ontwikkelen van een nieuwe grafische engine voor de volgende generatie consoles en poets je huidige engine een beetje op. Blijkbaar zijn ze bij EA Sports niet rationeel want 06 hebben ze nog even in een nieuw jasje gestoken. Verwacht wel geen immense sprong voorwaarts. De tenues lijken alleen wat beweeglijker door de niet-bewegende plooien. Screenshots doen dit nieuw effect alle eer aan, bewegende beelden echter niet. Het ziet en voelt erg artificieel aan, zeker in vergelijking met (ja, daar is ‘ie weer) NBA 2K5, waar de shirts daadwerkelijk bewegen. Hoe nieuw de engine ook mag zijn, hij voelt toch enigszins verouderd aan. Een klein detail dat mij wel stoorde was het constante pokergezicht van de spelers. Ik bedoel: als ik door een hele verdediging slinger om vervolgens de center in zijn gezicht te dunken, kan een fronsend gezicht er toch wel vanaf. Maar nee, zelfs Shaq himself blijft eeuwig stoer als hij de ring bijna breekt. Alles klinkt echter wel weer naar behoren en de degelijke hiphopsoundtrack zet meteen de juiste toon, zoals altijd. Niets wereldschokkends dus, gewoon dezelfde kwaliteit die we gewend zijn van EA.

Er is echter één gebied waar ze wel in teleurstellen, namelijk de online-optie. Hoewel ik zelf helemaal geen prediker ben van online gaming, lijkt het me toch eens bevredigend om een Amerikaan een poepje te laten ruiken in een potje virtueel basketbal. Helaas voor ons Europeanen verkopen basketbalspellen hier nog niet goed genoeg, waardoor EA geld noch moeite wilt steken in een online mode. Dat is natuurlijk grotendeels aan onszelf te wijten; het merendeel van onze Europese bevolking krijgt immers meerdere opeenvolgende ejaculaties als het om het WK voetbal gaat, maar basketbal: ho maar! Ze zien nog liever Henin in een kort rokje afgaan tegen een Frans manwijf met meer konthaar dan mezelf (voor de tennisleken: Mario bedoelt Amélie Mauresmo a.k.a. Maurice Mo -red.). Is het trouwens nog iemand opgevallen dat de zanger van Janez Detd, dat mislukt punkgroepje, akelig veel weg heeft van mevrouw Henin? Dat even terzijde…

NBA Live 06 is beter dan zijn voorganger en fans van arcadegameplay zullen zeker genieten van de nieuwe freestyle superstars. Je moet echter voor jezelf nagaan of dit je geld waard is of je liever wacht op de volgende generatie die ongetwijfeld mooier en beter zal zijn.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: NBA Live 06
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply