gaming sinds 1997

NBA Live 07

Naar jaarlijkse traditie brengt EA een nieuwe NBA Live uit. Helaas blijken deze jaarlijkse uitgaven vaak slechts verbeteringen van het vorige deel te zijn in plaats van echte vernieuwingen. Dat is ook het geval met deze NBA Live 07.

De ‘vernieuwingen’ zijn eigenlijk zeer mager. De superstars en freestyle control, waarbij sommige spelers speciale talenten hebben om het spel realistischer en spectaculairder te maken, was al gedeeltelijk terug te vinden in NBA Live 06. De X-factor zorgt ervoor dat de slechtste speler in het team tijdelijk een superstar kan worden, mits de betreffende speler genoeg aan bod is gekomen om deze te unlocken. Dat laatste lijkt wel de enige volwaardige vernieuwing te zijn, maar vaak zal je het niet gebruiken omwille van de gebrekkige implementatie.

Het showelement is dan weer wel overvloedig aanwezig. Om je spectaculaire dunkmoves te oefenen is er de Slam Dunk School en als je er eenmaal klaar voor bent, staat er een puntenwedstrijd te wachten. De bewegingen worden trouwens in slow-motion uitgevoerd, niet alleen opdat je alles goed zou kunnen zien, ook om op tijd op het goede knopje te kunnen drukken voor de juiste afwerking. Verder zitten er ook nog de bewegingen van de eerder genoemde superstars in -volgens de makers om de digitale versies meer op de echte spelers te laten lijken-, maar die voor de gamer vooral plezier bieden tijdens het vinden naar toffe combinaties. Dat op voorwaarde dat je de soms onnodig gecompliceerde besturing onder de knie krijgt.

Wanneer je kijkt naar de verschillende game modes, krijg je een mooi lijstje voor je, maar uiteindelijk blijkt er veel van hetzelfde tussen te staan. Hoe het ook genoemd wordt, vaak is het een combinatie van andere modes of betreft het een variatie op een klassiek thema. Het overgrote deel zijn dan ook nog mini-games, die wel plezierig zijn, maar na een kort tijdje beginnen te vervelen.

De meest interessante mogelijkheid is en blijft de Dynasty Mode. Dat is een klassieke carrièremodus, waar in dit spel een paar leuke features zijn aan toegevoegd. Zo moet je ook de sfeer in je team in het oog houden, want de band tussen de spelers heeft zijn weerslag op hun spel. Ook bepaal je hoe de spelers hun tijd indelen: een dagje training, vrije tijd, praten met de pers…

De AI van je eigen team is gewoon rotslecht, iets wat vooral te merken is bij het verdedigen. Het enige wat je teamgenoten doen is bij hun tegenstander blijven, maar blocken of de bal onderscheppen, daar hebben ze blijkbaar nog nooit van gehoord. Het komt erop neer dat je er helemaal alleen voor staat tegen een goed team, want de AI van de tegenstanders is dan gelukkig weer wel in orde.

Ook op lagere moeilijkheidsgraden zorgt de CPU voor een sterke tegenstander. Toch blijken de virtuele teams soms vreemd te doen. In een bepaalde match bijvoorbeeld vroeg het andere team drie keer snel achter elkaar om een time-out en om de haverklap maakten ze een fout op één van mijn spelers, wat dan weer resulteerde in de ene vrije worp na de andere.

Eén en ander zal ook wel aan de strenge referees liggen. Voor het kleinste geringste foutje wordt het fluitje bovengehaald, wat na een tijdje uiteraard frustrerend wordt. Gelukkig is er de mogelijkheid te kiezen welke fouten hij fluit en welke niet, wat het voor de minder ambitieuze speler een stuk aangenamer maakt.

Grafisch ziet NBA Live 07 er degelijk uit, al zijn er een aantal slordige fouten en zal je af en toe twee spelers door elkaar heen zien bewegen. Het geluid is daarentegen wel prima in orde. De soundtrack die je krijgt is fantastisch en ook de commentaar is kwaliteitsvol.

Veteranen van de reeks zullen niet onder de indruk zijn van deze nieuwe telg, nieuwelingen zullen dan weer problemen hebben met de besturing. Misschien kan je maar beter wachten op de volgende NBA Live en voorlopig teruggrijpen naar eerdere versies.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: NBA Live 07
geplaatst in: Electronic Arts, PC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply