gaming sinds 1997

NBA Street V3

EA Big staat bekend om het maken van sportgames met een twist. Meestal draait het meer rond het uitvoeren van verschillende trucjes dan om de sport zelf. Hoe gek de spellen er ook uit zien, toch levert EA keer op keer een topper af, en het is nu aan mij om te zien of die traditie ook bij NBA Street v3 wordt voortgezet.

Je hoeft geen meesterbrein te hebben om de bedoeling van dit spel te snappen: met de allerbeste basketgoden uit de NBA-league de straat op gaan om te zien wie de beste straatbasketter van de wijk is. Een kleine selectie uit de vele bekende teams:

•NBA Legends
•NBA Stars
•Atlanta Hawks
•Boston Celtics
•Chicago Bulls
•Denver Nuggets
•Houston Rockets
•Indiana Pacers
•LA Clippers
•LA Lakers

Natuurlijk is het ook mogelijk je eigen held te maken en hem uit te rusten met een van de vele accessoires uit de winkel. Van deze speler kan je dan ook de skills upgraden en je kan hem gebruiken in je team voor de Street Challenge, de belangrijkste mode van het spel.

Hierin is het (hoe origineel) de bedoeling om met je zelfgemaakte ventje de top te bereiken door je te meten met de anderen. Nadat je je eigen personage aangemaakt hebt, kan je de andere 2 leden van je team kiezen; een team bestaat immers altijd uit 3 man.

Het beste is om een goede combinatie van skills te hebben, met voor de hand liggende onderdelen als Dunk, Power en Speed, en skills als Handling, wat je nodig hebt om de coole grondmoves te kunnen uitvoeren. Op sommige momenten lijkt dit spel zelfs meer op een breakdance-game dan op een basketspel. Vergeet wel niet om een grote reus in je team te stoppen om shots te blokken!

In de Street Challenge zijn er verschillende teams die klaar staan om het tegen je op te nemen in matchen met zeer uiteenlopende regels. Zo heb je wedstrijden waar je enkel met dunks kan scoren, wedstrijden waarin het de bedoeling is om zo snel mogelijk een bepaalde hoeveelheid trick points (hierover later meer) te halen, wedstrijden die de klassieke basketregels hanteren en nog veel meer… Op het einde van een match kan je meestal een speler uit het andere team overkopen met de centen die je verdient door matchen te spelen.

De eerder vernoemde trick points zijn zeer belangrijk in een match en kunnen het verschil betekenen tussen winnen en verliezen. Je verdient ze door trucs te doen, maar ook het uitvoeren van combo’s laten de trickpunten de lucht in schieten. Bij een match waarin het de bedoeling is zo snel mogelijk een bepaald aantal trick points te halen zijn deze natuurlijk zeer belangrijk, maar wat van nog veel groter belang is is de gamebreaker balk.

Die wordt gevuld met de trick points en wanneer deze vol is, kan je een speciale move doen waarin je spelers in slow-motion door de lucht suizen en superongeloofwaardige moves doen. Met een succesvolle gamebreaker kan het zijn dat jij er niet 1, maar 3 punten bij krijgt en er bovendien bij je tegenspeler een punt wordt afgetrokken!

Naast de Street Challenge heb je natuurlijk ook nog een mode om snel een spelletje op te starten, genaamd Game On, een multiplayer mode voor maximaal 4 spelers en de Dunk Contests, waarin het de bedoeling is zo veel mogelijk punten te scoren met waanzinnige dunks.

Met een heleboel mooie animaties, scherpe textures, mooie models en realistisch ogende locaties kan je wel stellen dat de graphics van dit spel top zijn. Het is een waar genot om te kijken naar de coole dunks die de (voornamelijk zwarte) basketbalspelers uitvoeren. Af en toe doet zich wel een clipping probleempje voor, maar dat zien we graag door de vingers.

Het geluid daarentegen is iets minder. Er mag dan wel een stevige soundtrack aanwezig zijn van niet al te bekende artiesten, de commentator wordt na een snelle tijd zeer vervelend. In het begin is het grappig om naar zijn geleuter te luisteren, maar wanneer hij voor de 6de keer in 1 minuut dezelfde zin zegt, wil je wel dat hij ermee ophoudt.

NBA Street v3 is niet enkel voor de sportfanaat een topper, want zelfs ik, iemand die basketbal als een van de meest idiote sporten aanziet, heb met volle teugen genoten van dit spel en zal dit nog even blijven doen. Het is gewoon het perfecte spel om snel even een match op te starten, enkele vette moves te doen en enkele uren later te beseffen dat je nog aan het spelen bent. De vele unlockable extra’s in de winkel (kledij etc.) zorgen voor een langere speelduur voor de verzamelaar. De Gamecube-versie heeft trouwens een leuk extraatje: de drie kornuiten Mario, Luigi en Princess Peach zitten ook in het spel.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: NBA Street V3
geplaatst in: Electronic Arts, GC, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply