gaming sinds 1997

Need for Speed: Hot Pursuit (2010)

Door twee games een identieke naam te geven, maakte EA het niet makkelijk voor ons. Eerder kreeg de Medal of Honor reboot een identieke naam als zijn voorganger en nu laat Need For Speed: Hot Pursuit onze database zweten. Het kat en muis spel tussen racers en politie baant zich wederom een weg naar deze game en introduceert daarnaast ook enkele handige features zoals Autolog. Eens zien of de Need For Speed reeks terug de goede weg is opgestoven.

Dat de reeks te kampen heeft met een identiteitscrisis is al meermaals bewezen door de kwalitatief mindere racers van de afgelopen jaren. De serie heeft zich al door heel wat bochten weten te wringen. Zo hebben we genoten van episodes met en zonder verhaal, episodes waarbij je undercover ging of net uit de handen moest blijven van de arm der wet. Een tikkeltje tuning, een zijweg naar competitieracen met Shift of net een doodlopende straat met de MMO-racer van Black Box. Vernieuwing is een giftig geschenk waar hoge risico’s aan verbonden zijn, maar dit hoort nu eenmaal bij het vak. Gelukkig weet EA hoe ze moeten omgaan met hun franchises en laten ze voor de “reboot” van Need for Speed de mannen van Criterion los op de game. En het resultaat mag er wezen want Hot Pursuit speelt enorm goed.

In de Career modus speel je de helft van tijd als racer en de andere helft als politieagent, weliswaar met een door 500pk aangedreven motor. Als racer krijg je simpele races of time trials op je bord, maar ook wat pittigere duels en diverse ontsnappingen om tot een goed einde te brengen. Als flik mag je een totaal andere hobby uitvoeren: namelijk het uitschakelen van de snelheidsduivels door hen van de baan te krijgen. En als er één ding is waar de mannen bij Criterion in uitblinken, dan zijn het wel de spectaculaire crashes! Verwacht je dus aan krijsend metaal en rondvliegende stukken carrosserie.

Zoals we van Need for Speed gewend zijn (naast Need for Speed: Shift dan) heeft ook dit deel weer een arcade racestijl. Het is dus niet de bedoeling om al pompend op je rem te gaan staan of de strakke racelijn aan te houden zoals bij GT5 en Forza. Een haarspeldbocht aan 120km/h nemen is perfect mogelijk, mits wat oefening en timing. Ik kan begrijpen dat velen deze manier van rijden als iets te vergeeflijk ervaren, maar het rijden zelf wordt in ruil bemoeilijkt door een externe factor.

Want in Need for Speed: Hot Pursuit is het mogelijk om door middel van “wapens” je tegenstanders tot stilstand te brengen. Het systeem is gelijkaardig aan dat van Blur, maar in plaats van wapens op te pikken beschik je vanaf het begin over enkele legale voordelen. Zo kan je spijkerstrips neerleggen om achtervolgende auto’s te beschadigen of een EMP afvuren naar je voorligger om deze even onbestuurbaar te maken. Als agent heb je echter wat groter geschut ter beschikking. Zo kun je een blokkade oproepen of een helikopter aanspreken om de scheurende bolides voor je vanuit de lucht lastig te vallen.

De beste toevoeging van Criterion is Autolog. Dit is een systeem dat van iedere speler statistieken bijhoudt. Op zich is dat dus niets bijzonders, maar Autolog vind je werkelijk overal in de game terug. Doordat deze statistieken overal verschijnen is de drang om beter te presteren enorm en wil je niets anders dan de kostbare cijfers van je vrienden aan diggelen “racen”. Bovendien stuurt Autolog automatisch een berichtje naar je vrienden nadat je een record van hen hebt verpulverd.

Naast de zeer vermakelijke singleplayer bevat Hot Pursuit een zeer uitgebreide en robuuste multiplayer. Iedereen weet dat het racen tegen echte tegenstanders je bloed sneller laat pompen dan tegen artificiële opponenten. Vooral de modi waarin vier politiewagens vier racers proberen te vangen is geweldig!

Criterion heeft met Hot Pursuit duidelijk de reeks van een stille dood gered. Deze game komt uiterst dicht in de buurt van de oude gloriedagen. De singleplayer is zeer gevarieerd en uitgebreid en biedt genoeg tegenstand om je vele uurtjes zoet te houden. Daarnaast heb je de Autolog feature nog die het competitieve uit jou weet te halen en de vermakelijke multiplayer modus die de replaywaarde aanzienlijk verlengt. Need For Speed: Hot Pursuit is een must-have.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Need for Speed Hot Pursuit (2010)
geplaatst in: Electronic Arts, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply