gaming sinds 1997

Neverwinter Nights 2

Neverwinter Nights 2 stond al een hele tijd erg hoog op mijn verlanglijstje. Mijn verlangen naar een episch avontuur zoals Baldur’s Gate 2, inclusief sterk verhaal, meeslepende personages en memorabele gevechten en omgevingen blijft nu al jaren ongeblust. Al mijn hoop was dan ook gevestigd in deze RPG, die niet alleen al het bovenstaande beloofde, maar verder ook een verbetering van de doe-het-zelf-modulemaker die ons bij het originele Neverwinter reeds zoveel herspeelbaarheid en user generated content cadeau deed.

Het verhaal is zoals in elke RPG die naam waardig: een kwaadaardig iets steekt de kop op, en jij mag de wereld gaan redden. Gelukkig gaat het plot veel dieper dan dit oppervlakkige uitgangspunt en we worden getrakteerd op een geloofwaardige setting, het nodige verraad, onverwachte plotwendingen, interessante personages, vriendschappen, haat, intriges en nog zoveel meer.

Bovendien kan je echte keuzes maken tijdens conversaties, NPC’s en mensen uit je party vertellen om hun mond te houden of net hun raad opvolgen, en zullen die beslissingen het verdere verloop van het spel, zowel op erg korte termijn (je krijgt op je bakkes) of op langere termijn (een teamgenoot heeft genoeg van je en trapt het af) gevolgen hebben. Het is al een tijd geleden dat we zo werden meegetrokken in de vertelsels van een singleplayercampagne, en dan nog eentje die je tientallen uren aan het scherm gekluisterd houdt.

De quests die je af te werken krijgt zijn niet van de copy-paste soort. Toegegeven, soms moet je al eens een item gaan zoeken en afleveren of hier en daar wat gespuis de grond in slaan, maar gelukkig worden die doorslagjes meer dan voldoende gecompenseerd door opdrachten die perfect in het verhaal verwerkt zitten en ook meer gevarieerd zijn dan dat we zouden kunnen bedenken op een regenachtige zondagmiddag. Als kers op de taart bezorgt het succesvol volbrengen van de queestes je een stevige experience-boost, zodat je je personage niet enkel hoeft uit te bouwen door het doden van vijanden.

Echte liefhebbers die alles willen ontdekken zullen dan ook nog meer dan genoeg redenen hebben om de game nog eens te herspelen. Naast het verhaal, de vele grote en kleinere quests en de keuzes kan je immers ook nog heel wat variëren in wie je meeneemt in je party (tot drie mensen kan je meenemen op je tochten) en ook de verschillende classes, met bijhorende ellenlange lijst van skills, spells en abilities, zorgen voor heel wat echte variatie.

Met het verhaal, de herspeelbaarheid, de classes en de skills zit het dus alvast snorretjes en over de combat zijn we ook meer dan te spreken. Met de spatiebalk zet je de real-time gevechten stil, zodat je rustig je strategie kan uitdenken en al je opdrachten kan uitdelen. Dat is een ideaal compromis, aangezien je de zwaardere gevechten goed kan controleren en de gemakkelijkere als het ware automatisch kan laten afhandelen. De AI is slim genoeg om je daarbij te helpen. Het is enkel jammer dat ze minder goed de weg kunnen vinden in smalle gangetjes of complexe kerkers. Het frustrerende is dat dergelijke foutjes heel wat van het plezier kunnen wegnemen.

Een leuke toevoeging is de mogelijkheid om je eigen wapens en andere items te creëren. Je verzamelt de nodige spulletjes en ingrediënten, voegt alles samen en verkrijgt zo handige nieuwe items om mee te nemen. De schatten die je vindt in kerkers en op je vijanden zijn overigens goed uitgewerkt, met interessante en bruikbare eigenschappen die de ervaring fris houden. Jammer dat de interface iets minder fris is (om niet te zeggen een geurtje heeft) en het onnodig moeilijk maakt om je bezittingen te managen. Waarom niet gewoon kijken naar zoveel andere games die het wel goed doen en het kopiëren? Dat mochten de makers overigens ook gedaan hebben voor het gebruik van de camera. Ondanks de meerdere standpunten zal je nooit helemaal tevreden en zorgeloos kunnen toekijken. Daarvoor komt de camera te vaak vast te zitten of krijg je delen van de actie niet te zien. Jammer!

Neverwinter Nights is natuurlijk veel meer dan enkel de campagne voor één speler. Die kan je overigens in co-op spelen, zolang je dat van in het begin doet, iets wat de bruikbaarheid voor mij nihil maakt. Dankzij de multiplayeroptie (tot 4 spelers) wordt het sociale aspect van Dungeons & Dragons geen geweld aangedaan, maar juist tot een hoger niveau getild. Combineer die mogelijkheid met de gerenommeerde editor, die bij de originele game voor ontelbare uren extra en gratis content zorgde, en dan kunnen we nu reeds met een gerust hart stellen dat je met dit spel niet snel zal klaar zijn. De editor is erg krachtig en alhoewel het natuurlijk wat tijd en kunde vraagt om nieuwe modules te creëren die het spelen waard zijn, is het open en toegankelijk genoeg om iedereen tot een poging aan te zetten.

Grafisch is Neverwinter Nights 2 een goeie stap vooruit ten opzichte van zijn voorganger, maar stellen dat wat je te zien krijgt je mond zal doen openvallen is een brug te ver. De animaties zijn niet altijd even natuurlijk en ook de textures konden ietwat scherper. Gelukkig worden die en nog wat andere technische foutjes rechtgezet door de geïnspireerde omgevingen en levels en zullen de gevechten met hun vele effecten wat soelaas brengen.

De soundtrack is van een hoog niveau, met indrukwekkende, orkestrale passages (zo hoort het!) en stemmenwerk dat zowel kwantitatief als kwalitatief weet te verbazen. Alles past mooi bij elkaar en bij het verhaal, zodat de ervaring één mooi geheel vormt, iets wat op zich al een prestatie is.

Neverwinter Nights 2 is niet de bom geworden die ik had gehoopt. Enkele technische foutjes en een gebrek aan echte innovaties zorgen voor een minder dan perfecte score, maar wie (zoals mezelf) daar met plezier overheen kijkt, zal een fantastisch avontuur terugvinden, een episch verhaal gespekt met interessante dialogen, spannende gevechten en gameplay die trouw blijft aan de traditionele role-playing games van weleer. De editor is een godsgeschenk voor de creatievelingen, diegenen op zoek naar een manier om samen met zijn vrienden RPG’s te spelen en diegenen die gewoon gratis content willen voor hun favoriete spel. NWN2 zal de liefhebber van klassieke pc-RPG’s alvast heel veel puur speelplezier voor de komende wintermaanden bieden. En meer moet dat niet zijn!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Neverwinter Nights 2
geplaatst in: Atari, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply