gaming sinds 1997

New Super Mario Bros. 2

Mario is populairder dan ooit en belangrijker dan ooit tevoren voor Nintendo. Alleen al met de games waarin hij opduikt kan je de aankoop van een Wii, 3DS of binnenkort de Wii U verantwoorden. Dat is niet alleen dankzij het aantal spellen, maar ook dankzij de creativiteit die de Japanners maar blijven opduiken voor pakweg Super Mario Galaxy of Super Mario 3D Land. Ook New Super Mario Bros. was een nostalgisch toppertje met zijn vertrouwde gameplay in een nieuw en kleurrijk jasje, volgestopt met unieke momenten.

New Super Mario Bros. 2 komt nu uit voor de 3DS, maar heeft niet de ambitie om van de 3D-mogelijkheden een verkoopspunt te maken. Daarvoor hebben we immers nog niet zo heel lang geleden het schitterende 3D Land gekregen. Wat we wel krijgen is de typische klassieke Mario platformer, met een paar veranderingen, maar te weinig échte verrassingen om van een hoogtepunt in de reeks te kunnen spreken. Klagen doen we echter geenszins want een gemiddelde Mario game is nog altijd een stuk beter dan een gemiddelde platformer.

Meer van hetzelfde dus, en daarmee is eigenlijk het belangrijkste al gezegd. De graphics zijn nog altijd even schattig als kleurrijk, en dankzij een subtiel gebruik van het 3D effect worden de vele 2D-levels nog een stuk aantrekkelijker. Er zijn geheimen te ontdekken en allerlei soorten terrein te overwinnen; ter land, ter zee en in de lucht dus – zoals altijd in de reeks – maar met een duidelijk gebrek aan memorabele levels waardoor een déjà-vu gevoel opsteekt. En dat laatste is pijnlijk en tegelijk niet verwonderlijk gezien de vele variaties van zijn platformavonturen de laatste tijd.

Waarschijnlijk hadden de makers ook een beetje door dat ze uit een ander vaatje moesten tappen deze keer en geven ze ons een belangrijkere rol voor de muntjes als alternatief, net als co-op mogelijkheden. Die eerste zijn meer aanwezig dan ooit en er is zelfs een nieuw blokje om op je hoofd te zetten dankzij hetwelke je constant muntjes kan genereren. Overigens is ook de Tanooki suit terug, net als zijn onkwetsbare versie voor wanneer je vast komt te zitten. Je kan ook dankzij een gouden schildpad tegenstanders laten uitbarsten in gouden centjes.. Muntjes overload dus en wie er niet genoeg van krijgt kan ook de Coin Rush modus uitproberen.

Daarin moet je in drie levels zoveel mogelijk geld verzamelen zonder te sterven. Hoe meer, hoe beter en het komt er natuurlijk op aan om beter te doen dan je vrienden. Jammer wel dat je enkel kan vergelijken via SpotPass bij gebrek aan online tabellen zoals we zo gewend zijn van de vrienden bij Sony of Microsoft. De co-op tenslotte is een leuke afwisseling, maar niet meer dan dat omdat het nogal frustrerend speelt: je moet altijd samen blijven op één schermpje.

Deze Mario game is dus een tussendoortje geworden in de reeks. Fans zullen met veel plezier de nieuwe levels oppeuzelen en wellicht wat afwisseling vinden in de Coin Rush modus. Jammer genoeg kan New Super Mario Bros. 2 niet echt een eigen identiteit vinden, noch slagen de makers erin om briljante nieuwigheden toe te voegen aan de gouden formule. Leuk, maar geen must-have!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: New Super Mario Bros. 2
geplaatst in: 3DS, Nintendo, Reviews
tags: , , ,


Leave a Reply