gaming sinds 1997

Next-Gen wordt… duurder dan ooit!

ps4xboxoneOp de Electronic Entertainment Expo hebben zowel Microsoft als Sony hun best gedaan om de nieuwe generatie consoles voor te stellen, en dat is de ene al wat beter gelukt dan de andere. Vooral Microsoft viel door de mand vanwege hun complete draai omtrent de nood aan permanente connectiviteit en het hele debacle over tweedehands games. Sony werd hierdoor unaniem uitgeroepen als winnaar van deze editie van het jaarlijkse Walhalla voor gamers, maar moeten we eigenlijk wel überhaupt uitkijken naar die volgende generatie?

Sony zal de Playstation4 bij lancering te koop aanbieden voor een €399. Op zich zeker niet slecht, vooral niet als je bedenkt dat de PS3 bij launch zomaar even 200 euro meer kostte. Detail hierbij is wel dat gratis online gaming een ding van het verleden lijkt te zijn want… PS Plus komt eraan en dat zal je €49,99 kosten als je onmiddellijk voor een jaar inschrijft, of €9.99 per maand (net geen 120 euro op jaarbasis). Yup, die 200 euro verschil in lanceringsprijs zal snel terugverdiend zijn!

Microsoft doet net het tegenovergestelde van wat ze met de Xbox360 deden. Die console werd gelanceerd voor €299 (weliswaar zonder Blu-ray speler) terwijl de Xbox One je 200 euro meer zal kosten, en dus ook meer dan de Playstation4. Microsoft heeft natuurlijk al een hele gebruikersbasis met Xbox Live en de prijs daarvan verandert niet dus online gamen op de nieuwe console blijft beschikbaar voor €4.99 per maand.

Dat klinkt misschien goed, maar het kleine detail is wel dat Microsoft hun “MS Points” systeem gaat vervangen door gewoon geld. En natuurlijk brengt dat een indexatie met zich mee. Althans, toch volgens de laatste “geruchten”. Zo weet Eurogamer te melden dat games die voorheen over de toog gingen voor 1600 MS Points nu £14.99 zullen kosten. Dit terwijl 1600 MS Points tot op heden overeen kwam met £13.60. Games van 800 MS Points zullen te koop gezet worden voor £8.99 (voorheen was 800 Points £6.80) en games van 400 MSP komen neer op £4.49 terwijl deze vroeger een waarde van £3.20 vertegenwoordigden.

Sony brengt zijn nieuwe console goedkoper op de markt dan de vorige maar maakt dit op termijn goed door meer geld te vragen voor online gaming, terwijl Microsoft zijn prijzen van games via Xbox live indexeert en op het niveau van PSN brengt. Wie hoopte op lagere prijzen vanwege de economische crisis is eraan voor de moeite!

Sony en Microsoft lijken trouwens niet de enigen die hun prijzen gaan indexeren met de nieuwe generatie. Vandaag heeft immers de Engelse winkelketen Game via hun PS4 FAQ bevestigd dat Electronic Arts een gesuggereerde verkoopprijs van next-gen games hanteert van £54.99 (ongeveer $80!). Battlefield 4 zou dus zomaar even £10 duurder zijn op PS4 dan op PS3 en zelfs £20 meer dan op PC!

Of deze zware indexatie van de prijzen van games ook buiten het Verenigd Koninkrijk gehanteerd zal worden is nog niet bekend, evenmin of andere uitgevers eenzelfde strategie zullen volgen. Een ding is in ieder geval wél duidelijk: begin al maar te sparen want next-gen wordt duurder dan ooit!


geplaatst in: Electronic Arts, Microsoft, PS4, Sony Entertainment, Specials, Xbox One
tags: ,


Leave a Reply