gaming sinds 1997

NFL Street 3

Enkele jaren geleden zijn de mensen van EA Big begonnen met een ietwat fantasierijke versie van de meest populaire sporten van nu: basketbal, voetbal en American football. Dat laatste is waar deze game om draait. Het eerste spel uit de NFL Street-reeks was veelbelovend, maar latere versies (met name de tweede) waren al iets minder van kwaliteit.

NFL Street is zeer sterk te vergelijken met Madden NFL, maar dan met allerhande trucjes die je nooit of zelden zal tegenkomen op een echt footballveld. Zo kan je de bal aannemen onder je been door terwijl je nog eens een overdreven salto maakt, de bal ergens achter je rug door naar de andere kant van het veld katapulteren, enzovoort. Wat je ook niet zal tegenkomen op een echt speelveld zijn muren die het veld afbakenen in plaats van lijnen. Van deze muren kan je handig gebruik maken, zowel in aanval als in verdediging. In de aanval kan je de muur oplopen met de bal, om vervolgens een salto uit te voeren om de tegenstanders op het verkeerde been te zetten. Als verdediger knal je de runner gewoon tegen de muur, en dat doen ze hàrd in NFL Street 3!

Daarnaast zijn er ook nog allerlei objecten te vinden op het speelveld. Die kunnen echter alleen gebruikt worden als je aan het aanvallen bent. Ze vormen de perfecte springplank om duikende en tackelende verdedigers te ontwijken. Als laatste irreële element zijn er de gamebreakers. Zowat ieder Street-game heeft ze ingebouwd. Het zijn speciale moves, die totaal onwaarschijnlijk of onmogelijk zijn (maar wel cool zijn om zien). Een bal die meters hoog in de lucht hangt onderscheppen met een supersprong, alle verdedigers in een straal van vijf meter doen neervallen met één beweging: allerhande supermenselijke handelingen die de gang van het spel totaal kunnen laten omslaan.

Al die moves en gamebreakers werden in verschillende spelvormen gegoten. Vier tegen vier, elimination play en de belangrijkste: respect the street. In respect the street bouw je een eigen ploeg op en verdien je, zoals de naam het zegt, respect met iedere wedstrijd die je wint. Hoe meer respect je verdient, hoe meer opties er vrijgemaakt worden. Zo zal je in meerdere steden kunnen spelen, tegen officiële NFL-teams. Het uiteindelijke doel is om jouw team tot kampioenenploeg om te toveren.

De graphics geven de game een uniek sfeertje (hoewel er niet veel detail in de textures zit), vooral door de belichting van de omgeving. De avondschemering op een veldje in een woonblok te midden van San Fransisco, de vuiligheid op verlaten fabrieksvelden: het zijn allemaal elementen die de game iets meer geven. De spelers zelf werden voorzien van een redelijk cartoonachtige uitwerking, wat misschien niet slecht is, gezien het gebrek aan realisme in dit spel.

De soundtrack (en deze keer is er voor meerderen wat wils) bestaat uit hip-hop en rock. Het zijn stuk voor stuk goede ‘schijven’, die ook op hun beurt hun bijdrage leveren aan de sfeerschepping. Rock tijdens een wedstrijd zorgt er gewoon voor dat je agressiever gaat spelen, terwijl hip-hop me eerder aanzette om naar die end zone te lopen met zoveel mogelijk trucks. Of hoe muziek toch een impact kan hebben op je speelstijl.

NFL Street 3 is niet meteen een verbetering ten opzichte van zijn voorganger, maar het spel is er ook niet op achteruit gegaan. Het is een leuk spel, voor even toch. Het behoudt echter wel zijn entertainmentwaarde wanneer je samen met vrienden een potje speelt. Stel je maar eens voor dat je de man of vrouw naast je ontzettend hard vloert en iedereen “ooooooooooh” roept; sfeer en lachen gegarandeerd!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: NFL Street 3
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply