gaming sinds 1997

NFL Street

Charles Darwin wist reeds in de 19e eeuw dat je sterk moest zijn om te overleven. EA gebruikt handig dit principe en maakt onder het “Big” label spellen waarin je van ordinaire sporter uitgroeit tot een unieke legende. Door middel van allerlei skills wordt er al snel een onderscheid gemaakt tussen échte beesten” en schoothondjes. Die skills leer je aan door mee te doen aan allerlei wedstrijden of door de opgelegde missie uit te voeren. Uiteindelijk zal je ploeg onverslaanbaar zijn. “Survival of the fittest” in pure gamevorm.

Maar daarvoor zal je veel moeten zweten en afzien. NFL Challenge maakt je wegwijs doorheen de verschillende straten van Amerika. Daar win je de verschillende skills en punten om je ploeg sterker te maken. Het spreekt voor zich dat dit het belangrijkste onderdeel van het spel is.

Verder kun je nog kiezen uit de gebruikelijke Quick Game en Pickup Game, waar je met een mengelmoes van legendes en huidige spelers de straat onveilig kunt maken. Dat lijkt een beetje beperkt, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de zeer uitgebreide NFL Challenge.

De games onder het “EA Big” label worden gekenmerkt door de lage instapdrempel, de gelikte graphics en de opvallend goede muziek (als je van hiphop en R’n B houdt natuurlijk). Waarschijnlijk denk je dan ook dat NFL Street een veredeld vechtspel met een ovale bal in de hoofdrol ging worden (Dat dacht ik tenminste toen ik het spel in mijn PS2 stak) Vergeet het maar! NFL Street is nog het best te vergelijken met een light versie van de Madden reeks. Je kunt nog steeds kiezen uit tientallen tactieken die voor het onwetende oog allemaal hetzelfde uitgewerkt zijn. Eens je verdiept bent in de wondere wereld van American Football zul je echter beseffen dat het een extreem moeilijke sport is om te beoefenen. Het ontbreken van een goede tutorial maakt het er allemaal niet makkelijker op.Gelukkig zullen die subtiele bewegingen na een paar lessen “roemloos ten onder gaan” wel vanzelf komen zolang je maar genoeg oefent. Vergis je echter niet, NFL Street is zeker geen makkelijk spel.

In alle “BIG” games kun je veranderen in een ultieme versie van jezelf die nog het meest lijkt op “The Hulk”. Natuurlijk is NFL Street daar geen uitzondering op en zodra je een bepaald aantal punten hebt gehaald door moves uit te voeren kun je de “Gamebreaker” activeren. In deze toestand ben je praktisch onverslaanbaar. Leuk allemaal, maar hebben we dit niet gezien in alle andere “Big” Spellen? Inderdaad, EA zou dan ook beter een beetje sleutelen aan hun spelconcept. Binnenkort blijft er namelijk geen sport meer over zonder de gekende “EA BIG” aanpak. Als we elk huis met dezelfde stenen en hetzelfde plan opbouwen, gaat die woonwijk er dan niet ongelofelijk saai uitzien? Dan leef ik liever in een blauw huis met een gele garagepoort en palmbomen langs mijn oprit.

NFL Street speelt zich af op de meest ongewone plaatsen. Zo zul je al snel een potje beuken op het strand, op straat (of wat had je gedacht) of in een verlaten achterbuurt. Pas overigens op voor de verschillende objecten langs het veld, aangezien ze je enkele nare schaafwonden kunnen opleveren.

Grafisch ziet het spel er behoorlijk uit, met als hoogtepunt de animaties van de spelers. Het blijft grappig om een tientonner met een afrokapsel een vreugdedansje te zien uitvoeren na een touchdown. Helemaal hilarisch wordt het als onze spelers elkaar gezellig beginnen uit te schelden en bijdehandse opmerkingen gaan geven.

NFL Street zal niet door iedereen geapprecieerd worden. Begrijpelijk, aangezien de sport nu niet bepaald populair is in Europa. Gamers die Madden net iets te moeilijk vinden kunnen de sport nog eens uitproberen met NFL Street maar besef dan wel dat NFL Street nog altijd behoorlijk pittig is en uitpuilt van de strategie. De verschillende moves zijn wel leuk, maar zonder absolute concentratie kom je helaas nergens. Daarom is deze titel een beetje te misleidend, je zou eerder een tweede NBA Street verwachten dan deze Semi-tactische kijk op American Football. Wie geen moeite heeft met een beetje training haalt echter een spel met capaciteiten in huis.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: NFL Street
geplaatst in: Electronic Arts, PS2, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply