gaming sinds 1997

NHL 06

Schaatsen, ik houd er niet van. Tijdens mijn middelbare schoolperiode gingen we geregeld schaatsen. Vreemd genoeg was ik net die dagen ziek of had ik mijn dikke teen verstuikt. Eén keer kon ik er echt niet onderuit. Ik trok die nichterige kunstschaatsen aan terwijl al mijn klasgenootjes eigen Bauer-schaatsen bij zich hadden en er zodoende een stuk stoerder uitzagen. Langzaam maar zeker belandde ik alsnog op het gladde ijs en kwam meteen tot de conclusie dat schaatsen hun doel eigenlijk missen. Ze zijn toch gemaakt om je gemakkelijk voort te bewegen op een gladde ondergrond. In mijn geval vergrootten ze enkel de kans op een valpartij. Ze hadden met andere woorden een averechts effect. Nee, schaatsen is niet aan mij besteed. Gelukkig zijn er voor zielige geesten als mezelf spelcomputers uitgevonden, waar iedereen eens een held kan zijn. Vandaar ook de keuze van onze hoofdredacteur om NHL 06 naar mij op te sturen. “Hier Mario, leef je uit op virtueel ijs, niet bang zijn, je kan niet vallen”.

Dit is niet mijn eerste ijshockeytitel. Ik geloof dat er ergens in mijn gamescollectie nog een NHL-spel stof ligt te vergaren. Niet dat ik het spel niet graag speelde, integendeel. Destijds sleet ik er toch wel een half uur van mijn leven aan. De ouderdom heeft er echter voor gezorgd dat ik de jaargang vergeten ben. Waarschijnlijk was het 2004 of iets eerder. Ik ben eens benieuwd of er iets veranderd is in die twee tot drie jaar tijd. BillieTurf was vorig jaar nog positief over de 2005 versie. Eens zien of ik op dezelfde lijn lig.

Zo, nu hebben jullie eigenlijk al twee anekdotische inleidingen gelezen, zonder dat ik iets van het spel heb losgelaten. Het wordt met andere woorden eens tijd om eraan te beginnen, niet waar? Allereerst wil ik nog even een cliché boven halen, namelijk de constante stroom van sporttitels uit de EA Sports-stal. Ik denk eerlijk gezegd dat er de komende tien jaar geen jaar voorbij zal gaan zonder een NHL, NBA, FIFA en Madden titel (Je vergeet Tiger Woods -red.) Of je daar rouwig om moet zijn, bepaal je zelf maar. Ik weet alleszins dat er een limiet zit op de vernieuwing die ze ons kunnen voorschotelen. Terwijl we in NBA Live dit jaar nog een serieuze nieuwkomer zagen opduiken in de vorm van de freestyle superstars, is men voor NHL een stuk minder gul geweest.

De statistieken zijn aangepast en de regels kennelijk ook. Leken zullen dit niet meteen merken, maar kenners kicken er nu eenmaal op. Naast deze vernieuwde statistieken is de puck ook onder handen genomen. Dit klinkt even onnozel als het is. Op de achterkant van de hoes pocht EA Sports namelijk met het R.P.M. systeem, wat zoveel inhoudt als Realistic Puck Momentum-systeem. Hierdoor kan een snelvliegende puck de goalie uitschakelen of, houd je vast, een waterfles van het doel knallen. Ten eerste vraag ik me af waarom die goalie zijn waterfles op de goal zet. Hij draagt al een dik harnas, een extra riem voor de nodige bidons kan er ook nog wel bij. Ten tweede is deze toevoeging zo miniem. Je moet het al gelezen hebben, wilt het opvallen in het spel. Daarmee stopt tevens zowat de vernieuwing voor NHL 06.

”De gameplay was al goed in de vorige telg, dus waarom zou je daar iets aan veranderen?”, hoor ik al zeggen. Als dit de redenering was van EA Sports dan verdienen ze toch wel een serieuze “toek op hun bakkes”. Mensen zijn dan wel slachtoffers van het commerciële apparaat, maar dat betekent niet dat ze blindelings alles wat aangeboden wordt, kopen. Het pessimisme druipt weer van mijn review af, dat besef ik maar al te goed. Het is zelfs zo erg dat ik complottheorieën ontwikkel. Brothers in Arms: Earned in Blood gaf me namelijk hetzelfde gevoel. Zouden Gearbox en EA Sports doorhebben dat ik me dood erger aan hun ongeïnspireerde opvolgers die enkel en alleen geld in het laatje van de ontwikkelaar moeten brengen. Ze lijken alvast samen te spannen om mij te boycotten. Het klinkt natuurlijk erg onwaarschijnlijk. Dat neemt echter niet weg dat EA Sports met NHL 06 een wel erg identiek spel op de markt brengt.

Net zoals in mijn BIA-review moet ik ook hier bekennen dat het spel op zich niet slecht is. Alles is genietbaar; van de gameplay tot de graphics. De soundtrack is zelfs enorm genietbaar, met zijn harde rocksongs. Voor de fans is er een online-optie beschikbaar waardoor ik meteen vraagtekens zet bij EA Sports’ uitleg over het gebrek van een online multiplayer in de NBA Live-titels. Daar insinueerden ze immers dat het publiek voor basketbalspellen in Europa te klein is. Dat betekent tegelijkertijd dat de markt voor ijshockeytitels in Europa groter is dan die van basketbalspellen. Hier stel ik me toch vragen bij, maar goed, er is dus een online multiplayer optie en daar kunnen we enkel blij om zijn. Ik heb alsnog kunnen genieten van NHL 06. Zeker met een vriend of vriendin kan het spel leuk zijn. Dat ligt misschien ook aan het feit dat ik geen 60 euro heb moeten neertellen voor de game. Het belandde gewoon in mijn brievenbus, ik stopte het in mijn Xbox en kon eraan beginnen zonder me schuldig te voelen.

Ben je dus rijk en weet je niet wat je met je kleingeld moet aanvangen: koop deze titel dan. Ben je een enorme fan van ijshockeyspellen wacht dan liever op de nieuwste 2K telg, NHL 2K6. Die is niet enkel goedkoper, maar door de band genomen ook beter. Dat geldt immers voor alle 2K-sportspellen. Sorry Electronic Arts, maar de waarheid mag gezegd worden.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: NHL 06
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply