gaming sinds 1997

NHL 07

Of NHL 07 de zoveelste nieuwe versie van het zoveelste sportgame is, laat ik aan jullie over. In deze review gaan we vooral bekijken of het nieuwe controleschema het gebrek aan nieuwe opties of mogelijkheden kan compenseren, want net als in zoveel andere sportgames op de Xbox 360 heeft ook dit game last van magerzucht als het op features aankomt.

Eerst het goeie nieuws, je hockeystick zal deze keer volledig met je thumbsticks te controleren zijn. Het is even wennen, maar na het eerste uurtje prutsen zal je niks anders meer willen. Zowel schijnbewegingen, als korte en lange schoten kan je met een tik tegen de thumbstick perfect uitvoeren, en het voelt bovendien echt natuurlijk en voldoenend aan. Het is immers zo dat je heel wat beter je best zal moeten doen om in een fractie van een seconde de goalie op het verkeerde been te zetten om daarna welgemikt de puck in het doel te laten verdwijnen.

Enige minpuntje, toch zeker in het begin, is het feit dat je moet passen met de rechtertrigger, iets wat we normaal nooit hoeven te doen. Verlies dus niet direct je geduld in het begin als niet alles werkt zoals je wil. Voor wie echt die tijd niet wil investeren (ik kan je enkel aanbevelen het wel te doen) is er nog altijd de mogelijkheid om via de instellingen op de oude manier te spelen.

De rest van de gameplay heeft weinig veranderingen ondergaan. Verdedigen is nog altijd afzien en veel subtiliteit komt er niet bij kijken. De AI van de tegenstanders stelt niet teleur, iets wat eigenlijk al een overwinning op zich is. Enkel de keepers laten het nu en dan eens afweten, maar gezien je nu best wel wat moet proberen eer je kan scoren hebben we ons daar niet veel aan geërgerd.

Waar we ons wel aan ergeren is het feit dat de 360-versie weer heel wat minder modi te bieden heeft dan de eerdere versies van de game. Je krijgt weliswaar online mogelijkheden (ranked en unranked, statistieken en leaderboards), World Tournament en de bekende en uitgebreide Franchise-mode, maar dat is het dan ook zowat. De shootout is een maat voor niks, en is enkel leuk om eventjes met je vrienden te spelen. Electronic Arts had zeker heel wat meer kunnen doen op dat vlak, vooral als je ziet wat 2K Games aanbiedt op online-vlak, zoals de toernooien.

In ruil voor dat gebrek aan inhoud, krijgen we wel een excellente en indrukwekkende verpakking. Zonder twijfel is NHL 07 één van de knapste sportgames tot nu toe, met erg realistisch spelersmodellen en bijhorende geloofwaardige animaties. Ook de gezichten, die je te zien krijgt in replays of tussenstukjes, zijn een toonbeeld van wat grafisch mogelijk is op de Xbox 360.

Diezelfde lof kunnen we tentoonspreiden over de commentatoren, Gary Thorne en Bill Clement. Hier zijn ze niet bekend, maar ze blijken ex-ESPN te zijn en slagen erin om niet enkel relevant en goed getimed commentaar te geven, maar ook nog eens op elkaar in te spelen. Natuurlijk hadden we wat meer verschillende zinnetjes gewenst, maar dat is muggenziften. Ook de reacties van het publiek zijn zoals ze horen te zijn.

NHL 07 heeft dus heel duidelijke sterke en zwakke punten. Grafisch en op het gebied van de controls maakt het een grote stap voorwaarts en zet het een erg knappe verschijning neer op het ijs. Vreemd genoeg zijn de makers er niet in geslaagd om alle features en mogelijkheden van de vorige afleveringen te integreren in de versie voor de Xbox 360. Wie daar echter lak aan heeft, en gewoon een goed spelletje hockey wil spelen is alleszins aan het goeie adres met deze nieuwe NHL.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: NHL 07
geplaatst in: Electronic Arts, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply