gaming sinds 1997

NHL 2K7

Net zoals vrijwel elke Europeaan, ken ik weinig of niets van typisch Amerikaanse sporten zoals American football. Ok, van basketbal weet ik wel iets. Anyway, elk jaar kijk ik toch uit naar de nieuwe afleveringen in EA’s NHL- en 2K Sports NHL 2k-reeksen, omdat de gameplay makkelijk valt op te pikken, maar moeilijk te beheersen. Dit jaar bracht NHL 07 met de trick stick een grote verbetering teweeg, maar er zal meer nodig zijn om de koning van de ijshockeygames te onttronen.

De grootste verandering in NHL 2k7 is de nieuwe wedstrijdpresentatie, genaamd ‘cinemotion’. Zoals de naam doet vermoeden, geeft deze nieuwe stijl een meer cinematische en dramatische toets aan de wedstrijdweergave. Het commentaar valt weg en in plaats krijg je orkestrale muziek te horen, die zich aanpast aan wat gebeurt op de ijspiste. De nieuwe camera geeft een uitmuntend panoramisch overzicht van de actie, wat hem tot een erg welgekomen verbetering maakt. Niettemin, als je de vorige, meer ESPN-achtige, presentatie beter vond, dan kan je die nog steeds kiezen.

De gameplay zelf heeft geen grote veranderingen ondergaan. Andermaal biedt NHL 2k7 een prima spelletje hockey, met meer offensieve en defensieve mogelijkheden dan zijn voornaamste concurrent NHL 07. Het nieuwe ‘pressure system’ kan ook een handige optie blijken. Je kan je ploegmaten druk laten zetten op een sterspeler van de tegenstander, om hem zo aan banden te leggen. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik die mogelijkheid amper heb gebruikt. De AI zorgt voor een leuke uitdaging, zeker op de hogere moeilijkheidsniveaus en de leercurve is redelijk stijl. Het blijft spijtig dat 2K Sports geen stap-voor-stap-tutorial voor nieuwe spelers heeft toegevoegd (en als er een is, dan zit die alvast zeer goed verstopt). NHL 07 mag dan wel niet zo diep zijn als 2k7, het is zeker heel wat vriendelijker voor beginners en heeft veel mooiere menu’s.

Zoals altijd is er een rijkdom aan mogelijkheden in de editie van dit jaar. Party mode zit vol met allerhande minigames; Mini Rink en Pond Hockey zijn ook leuke varianten op het klassieke spelletje hockey; Skybox toont je trofeeën, statistieken, verwezenlijkingen en algemene vooruitgang, maar bevat ook heel wat challenges. Toch zijn ook dit jaar de Season en Franchise modes veruit het belangrijkst. Franchise geeft je de kans om je bezig te houden met het reilen en zeilen van een hockeyploeg. De fans kunnen er zich weer uren in verdiepen. Ikzelf ben eerder een voorstander van de no-nonsense aanpak van Season. Meer dan vorig jaar, ligt de nadruk op je rivalen. Als je een rivaliserende club verslaat, mag je je verwachten aan heel wat positieve feedback.

2K Sports heeft ervoor geopteerd om de next-gen Xbox 360-versie als standaard te nemen en dat werpt duidelijk vruchten af. De animaties zijn levensecht, wat zeer belangrijk is voor een sportspel. Ik vermoed dat de sterspelers ook goed gelijken op hun levende evenknieën, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen. Het ijs bevat een heel mooie weerspiegeling, maar het is jammer dat het publiek er nog steeds even lelijk uitziet als altijd. Naar mijn mening ziet NHL 07 er nog steeds iets beter uit, maar het verschil is zeker kleiner geworden dit jaar. Om de best mogelijke ervaring te beleven, heb je een HD-televisie nodig, maar in SD komt het spel niet zo ver achter. Zoals gezegd, weerklinkt er dramatische muziek als je in cinemotion speelt. Dat is een leuke toevoeging, maar soms klinkt de muziek toch wat overdreven, zeker na de match, bij winst of verlies. De commentators doen hun werk goed (als je ze tenminste aanzet), maar ik ben vooral te spreken over de reacties van het publiek.

NHL 2k7 is heel leuk samen met een vriend (of vrienden) op de sofa, maar het spel bevat ook een degelijke Xbox Live mode voor de geïnteresseerden. Je kan wedstrijden spelen met maximaal acht spelers, de minigames zijn online speelbaar, maar de online competities zijn nog steeds de grootste troef. Je krijgt allerlei statistieken tot je beschikking en lag heb ik tijdens mijn spelletjes nooit ondervonden. Jammer genoeg waren er maar weinig Europeanen online, maar dat was te verwachten.

NHL 2k7 heeft met succes zijn titel verdedigd als koning van de hockeygames. Niettemin heeft NHL 07 een grote sprong voorwaarts gemaakt met de trick stick, terwijl NHL 2k7 slechts weinig aan de formule gesleuteld geeft. 2K Sports kan het zich niet permitteren om volgend jaar ook zo gemakzuchtig te zijn. Toch is NHL 2k7 zonder twijfel een prima spel, waar je makkelijk maanden zoet mee bent.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: NHL 2K7
geplaatst in: 2K Games, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply