gaming sinds 1997

NHL 2K8

Sportgames hebben hun vaste stek allang verkregen op zowel consoles als pc. Twee grote ontwikkelaars die we telkens terugzien zijn EA Sports en 2K Sports. Van die laatste vinden we de nieuwste NHL-game, NHL 2K8, reeds in de winkels terug. Of men deze keer zijn rivaal weer de das kan om doen, bekijken we in deze review.

Games als NHL vereisen een goede inspiratie en kennis van de sport. Voor ontwikkelaars die dat niet hebben loopt het vaak fataal af. Gelukkig weet 2K Sports meer dan genoeg over het “op de puk slaan”. Dat hebben we ook de voorbije jaren gemerkt en met NHL 2K8 komt daar geen verandering in.

Developers stoppen natuurlijk ook hun tijd in heel wat anders dan regels. Je kan je in deze nieuwste alvast verwachten aan een groot aantal teams waaruit je kan kiezen. Ook het realisme is ten top gedreven, waardoor je je alvast kan verheugen op heerlijk knokken. Daarmee weet je onmiddellijk ook dat het mogelijk is om, naast elkaar tegen de vlakte te duwen, je tegenstander ook een dreun op zijn smoelwerk te verkopen. Dat is logisch bij het ijshockey, maar toch neem ik even tijd om het te bespreken. De fights worden bepaald door de computer en je kan dus jammer genoeg niet op eender welk moment een knokpartij starten. Wat je ook meteen kunt opmerken bij het vechten, wat natuurlijk niet het hoofddoel van het spel is, zijn de vrij magere animaties. Het zou een pak leuker zijn als het knokken wat soepeler werd weergegeven.

Bij het spelen van een wedstrijd valt het dan wel weer allemaal goed mee. En dat is uiteraard waar het om draait in deze game! 2K gaat dan ook volledig voor realisme en als beginner zal je het ook niet makkelijk hebben om onmiddellijk te scoren. Na wat oefensessies, die uitgebreid aanwezig zijn en je de knappe trucs van de sterren leren, kan je wel meteen van start. Het wordt dan ook plots een pak makkelijker, wat de frustratie van een tegenpunt al heel wat vermindert en de lust van het spelen ten goede komt. Nog een extra is dat je helemaal zelf de keeper kan controleren. Dat is echter niet al te makkelijk en ik raad dan ook aan om dat zijn normale gangetje te laten gaan, want de AI kan het ook makkelijk zelf rooien. Tegenstanders doen ook geen domme dingen en ze kunnen zelfs soms het bloed van onder je nagels halen.

In je carrière ben je zeker zoet met een groot aantal matchen en er is dan ook aan wat afwisseling gedacht. In een speciale ruimte krijg je toegang tot kleine minispelletjes: ‘trivia’ en ‘airhockey’. Trivia trakteert je op allerlei vragen die met ijshockey te maken hebben, terwijl airhockey eerder een spelletje is om een keer met twee personen te spelen en dat een wat heftigere aanpak heeft. Eens je dan wat gerelaxt hebt in de lounge kan je verdergaan met wedstrijden spelen en het coachen van je team. Zowel tijdens als voor de wedstrijden krijg je te maken met geblesseerde spelers etc. Die moet je dan tijdig eens op de bank zetten om ze wat te laten bekomen, waarna ze weer plankgas kunnen geven. De career mode is goed voor diegenen die houden van managen, maar mensen die liefhebber zijn van knokken en scoren zullen het eerder laten simuleren door de computer.

Alle interessante punten die wat vernieuwing kunnen brengen hebben we daarmee wel gehad. Uiteraard rest er nog het grafische aspect. Uitermate spectaculair is de beeldkwaliteit niet, maar er is weldegelijk oog voor detail. Je kan onder meer zweet van de gezichten zien druipen en de scheuren van de schaatsen in het ijs aanschouwen. Verder biedt NHL 2K8 wat we gewoon zijn op grafisch vlak; dat betekent ook nog steeds een kartonachtig publiek.

Wat bij NHL ook een heel belangrijke rol speelt, is de muziek. Men heeft er voor gekozen om stevige rockmuziek te gebruiken en die is dan ook keurig in de game verwerkt. De soundtrack speelt in het menu, bij een doelpunt en het einde van een match. Ook zijn de geluidseffecten op zich erg verzorgd en uitgebreid. Het publiek zal de bezoekers uitschelden voor ouwe hoeren en de thuisspelers met laaiend enthousiasme aanmoedigen.

Kortom NHL 2K8 doet het weer en is een waardige opvolger in de serie. Als je het offline beu bent en toch nog wat gameplezier wil, kan je je altijd eens online wagen of het opnemen tegen je vrienden. Er zijn ook nog extra features te unlocken, dus dat zal je wellicht ook nog een tijdje bezig houden. De game biedt dus genoeg plezier en een langdurige gameplay. Perfect voor de NHL-fan!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: NHL 2K8
geplaatst in: 2K Games, Reviews, X360
tags: , ,


Leave a Reply