gaming sinds 1997

NHL Rivals 2004

De winter wringt de laatste sneeuwbuien uit zijn wolken en Microsoft heeft zijn eerste ijshockeygame klaar. Een ietwat late release vergeleken met de grote concurrent NHL 2004 van EA Sports, maar dat kan de pret niet drukken. Microsoft breekt het ijs met hun debuut in de ijshockeywereld. Begeven ze zich op glad ijs of loopt alles ijzig vlot?

Al sinds sportsgames openingsfilmpjes hebben, heb ik een hekel gehad aan intro’s met echte beelden. En ja hoor, je raadt het al, NHL Rivals 2004 maakt voor mij al een slechte start. Natuurlijk speelt dit klein akkefietje totaal geen rol in de beleving van het spel, maar ik moest even mijn hart luchten. Zoals het hoort schotelt ook NHL Rivals je de meest voor de hand liggende opties voor gaande van Exhibition- tot Season mode. Exclusief voor Rivals is de Instant Rivalry mode, hier neem je het met een willekeurig team op tegen de rivaal van dat desbetreffende team. Erg speciaal is het niet, want het voelt net hetzelfe aan als een doodnormale wedstrijd met als enig verschil dat de twee partijen wat sneller op de vuist gaan dan tijdens een normale wedstrijd.

Hockeygames bieden je altijd wel de mogelijkheid je tegenstander een flinke uppercut te verkopen en ook Rivals speelt het spelletje mee, alleen draagt het weinig bij tot de gameplay. De eerste paar keer dat twee spelers in duel gaan doe je lekker knoppen rammen maar vroeg of laat gaat het op de zenuwen werken en vermijd je liever een gevecht dan dat je er een aangaat. Het hele boksgebeuren “on ice” hoort beter thuis in een EA Big-achtige game met over-the-top gameplay waar je je tegenstander echt behoorlijk kan toetakelen. Hevige fans van fightinggames denken hier misschien anders over maar zolang het totaal geen effect heeft op het spel mogen ze het van mijn part weg laten.

Genoeg gal gespuugd over het vechtgedeelte, het is de eigenlijke gameplay die belangrijk is en daar zit het wel redelijk snor mee. Geen stoere pornosnor of zo eentje met een flinke krul, maar een normale, degelijke snor die makkelijk te verzorgen is. Om het op een meer verstaanbare manier te zeggen: Rivals’ gameplay is in orde, maar meer ook niet. Zo verloopt alles wel vlotjes en komen de passen ook gewoon aan maar het schoentje wringt bij je medespelers. Deze bikkels van het kaliber “komen we er vandaag niet, dan komen we er morgen wel” zien geen enkel gat in de aanval, ze schaatsen meestal achter je, zodat een goede steekpas haast onmogelijk is. Dit betekent niet dat goals scoren onmogelijk is, maar van je teamgenoten moet je het in elk geval niet hebben. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de verdediging, ze blijven liever op de aanvalshelft hangen in plaats van een paar rake klappen uit te delen in de verdediging. Natuurlijk heb je wel de mogelijkheid snel te switchen tussen spelers zodat het toch lijkt alsof de AI dik in orde is ;). Net als alle andere Microsoft sporttitels van dit jaar, pakt ook Rivals uit met het XSN Sports Network. Dit is zowat het enige waar Rivals voorsprong heeft op NHL2004, aangezien deze laatste enkel online te spelen is via PS2.

Grafisch schort er ook nog hier en daar wat aan. Het geheel ziet er wel verzorgd uit, maar het mist een beetje de sfeer die NHL 2004 (EA) wel heeft. De replays zijn niet echt de moeite en de animatie van de spelers is niet echt “top notch”. Een andere eigenschap van sportsgames zijn de commentatoren. Sommige hechten er misschien weinig of geen waarde aan, maar goed commentaar kan de spelervaring behoorlijk opkrikken (lees: ja alweer, NHL’04). Helaas zijn de commentatoren van NHL Rivals 2004 ietsje te gewoontjes. Ze geven een correcte beschrijving van de gebeurtenissen, maar iets meer humor zou geen kwaad kunnen.

Microsoft’s eerste poging is helemaal geen schande. Als ze de minpunten tegen de volgende versie kunnen wegwerken, zou dit wel eens de geduchte concurrent van NHL kunnen worden, maar deze 2004 versie is net ietsje te middelmatig. De enige reden die ik kan bedenken om toch voor Rivals te kiezen is de aanwezigheid van een Xbox Live mogelijkheid. Diegene die nog opzoek is naar een degelijke ijshockeygame en geen Xbox Live heeft, kan beter voor NHL 2004 kiezen.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: NHL Rivals 2004
geplaatst in: Microsoft, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply