gaming sinds 1997

Ninja Gaiden 2

Over Ninja Gaiden II is er al veel verteld en geschreven, door de ene reviewer al wat positiever dan door de andere. Tijd om zelf even terug in de huid van Ryu te kruipen, met in het achterhoofd de moeilijke, maar ó zo meeslepende avonturen uit het eerste deel op de Xbox.

Team Ninja is een ambitieus groepje ontwikkelaars, maar de energie die ze gestopt hebben in Ninja Gaiden II blijkt vooral gericht geweest te zijn op het verfijnen van de formule, zonder een revolutie te willen ontketenen. De belangrijkste en opvallendste veranderingen zijn dan ook terug te vinden in de graphics en de nieuwe wapens, naast wat kleinere aanpassingen aan de gameplay (zoals de mogelijkheid om ledematen te verwijderen).

Dat laatste is overigens even spectaculair als spannend. Benen, rompen en armen vliegen in het rond als strohalmen in een tornado-op-speed en ze bieden je bovendien de mogelijkheid om tegenstanders die kermend op de grond liggen af te maken met een dodelijke kill-move. Doe het snel, want kennelijk denken van armen ontnomen monsters enkel nog maar aan één ding: jou zo snel mogelijk een kopje kleiner maken met een dodelijke zelfmoordaanval. Toevallig toekijkende oma’s zullen dan ook gezwind de kamer uit strompelen bij het aanschouwen van een dergelijk bloederig ballet.

Net zoals bij de voorganger zal je echter vijanden niet zomaar van hun levenskracht ontdoen. Je zal wel degelijk de controls moeten beheersen met ninja-achtige precisie en je zal meer dan eens vloekend de controller in je handen platdrukken. Van jetje geven kan je nu, naast de bekende katana’s, staf en zwaard nu ook met onder meer een zeis en, mijn persoonlijke favoriet, messen die vastgegespt zijn aan je handen en voeten.

Elk wapen heeft pakweg 60 verschillende mogelijkheden en mensen die gewend zijn om met een Wii-mote heen en weer te schudden zullen verdwaasd achterblijven bij de nood aan zoveel hardcore gaming-skills. Niet getreurd echter: het health-systeem is net iets vergevender dan voorheen (je gezondheidsmeter regenereert gedeeltelijk) en de easy mode alles best verteerbaar, mits wat geduld en toewijding. Naast een occasionele oneerlijke boss of het net iets te lang uitblijven van een savepoint werd de leercurve dan ook mooi opgebouwd. Mooi opgebouwd naar fucking-moeilijker-dan-Rian-aan-een-lief-helpen-moeilijk, maar wie heeft ooit gezegd dat alles moest lijken op Wii Play?

Qua content valt er zeker niet te klagen. Geen heen en weer geloop tussen reeds gespeelde levels en tussen de twaalf en de vijftien uur knokken bij je eerste speelbeurt. De levels zijn niet allemaal perfect (en interactie met de omgeving is ver te zoeken), maar de meeste zijn erg origineel, knap gedetailleerd en getuigen van heel wat variatie en inspiratie, van de straten van New York en Tokio, over lavagrotten tot Venetië en het Japanse kernland. Over de modellen, de animaties en de grafische actie kunnen we simpelweg zeggen dat ze er fantastisch uitzien en meehelpen om Ninja Gaiden 2 tot één van de knapste actiegames ooit te maken. Jammer van de occassionele framedrop, maar dat nemen we erbij.

Er zijn natuurlijk nog wat andere minpuntjes. Alhoewel ik vind dat de cameravoering ietwat verbeterd is ten opzichte van de voorganger laat die op bepaalde momenten toch te wensen over, waardoor vijanden soms niet te zien zijn. Combineer dat met de moeilijkheidsgraad en je weet dat dat ietwat pijnlijke momenten kan opleveren. Voor jezelf, maar ook voor je buren en andere objecten die per ongeluk te dicht in je buurt komen op dat moment. De laadtijden zijn nog steeds te lang en komen voor midden in levels, en het is ook erg vervelend dat je lang moet wachten tot je weer aan het werk kan wanneer je het loodje legt.

Uiteindelijk is Ninja Gaiden II een succes. Het is niet zo grensverleggend of verrassend goed als de voorganger, maar het is wel één van de beste actiegames die je kan vinden op dit moment, zowel voor veteranen met ninjareflexen voor als newbies. De enige reden waarom je deze game niet zou kopen is als je niet tegen je verlies kan. Maar wil wél een wussie worden genoemd?

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Ninja Gaiden 2
geplaatst in: Reviews, Tecmo Koei, X360
tags: ,


Leave a Reply