gaming sinds 1997

Nostalgica: De Commodore 64

Wat was ik enthousiast toen we onze commodore 64 op gingen halen.
Een echte computer, loeizwaar, aan te sluiten op de televisie, zonder harde schijf, maar met een cassette-recorder!!!

Op de voorkant van elke toets op het keyboard stonden speciale tekens waarmee je tekeningen kon maken in allerlei kleuren. Wat heb ik een bergen aan huizen gebouwd!

Het duurde ook niet lang voordat ik begon aan basic:
10 print hello
20 goto 10

Alles wat je programmeerde kon je dan opslaan op de cassette en zo eindeloos terughalen. De herinneringen aan dat speciale slurpende piepgeluid van de recorder komen weer helemaal bij me terug :)

Niet lang nadat we onze commodore 64 hadden kwam er een nieuw radioprogramma op de Nederlandse zenders. Als je luisterde hoorde je niks anders dan gepiep zoals je van een fax verwacht, maar als je dit op een tape opnam kon je zo een spel opnemen. Nou ja, dat was de bedoeling.

De radio ging nog niet via de kabel maar via de antenne dus regelmatig had je last van een storing en kon je je spel dus niet spelen. Met een basic-boek erbij heb ik dagenlang bezig geweest om de code te herstellen en na lang proberen had ik mijn eerste spel.

Ik heb geen idee meer hoe het heette, maar achteraf gezien vermoed ik dat het een soort RPG was. Dat gaat niet gemakkelijk vooruit en zeker zonder handleiding was er weinig aan.
Al gauw werd die tape dus overgespoeld.

Er verschenen ook boeken met basic code voor spelletjes. Gewoon even zes a4-tjes overtypen, daarna twee dagen zoeken waar je typfouten zaten, en je was vertrokken. Zowel grafish als op gebied van gameplay moet je je er niet al te veel bij voorstellen, gewoon simpele verslavende spelletjes waar je uren mee bezig kon zijn.

De commodore 64 was misschien geen echte gaming machine, maar heb me er bangelijk goed mee geamuseerd en veel mee gespeeld.

Ergens zou deze computer (of zouden we het nu eerder een console noemen) nog op zolder moeten liggen, maar ik vrees dat het nooit meer zo leuk wordt als toen, dus laten we die lekker liggen.


geplaatst in: Specials
tags:


Leave a Reply