gaming sinds 1997

Oblivion

oblivionEen buitenaards ras genaamd the “Scavengers” (aka Scavs) heeft de Aarde aangevallen en de maan vernietigd. Door het wegvallen van de aantrekkingskracht van de maan werd de Aarde geteisterd door allerlei natuurrampen en de mensheid zag geen andere keuze dan het inzetten van zijn Nucleair arsenaal. De mensheid heeft de Scavs overwonnen, maar tegen een enorm hoge prijs: de Aarde werd onbewoonbaar en slechts een kleine crew werd achtergelaten om toe te zien hoe enorme machines water opzuigen dat gebruikt zal worden om Titan, een maan van Saturnus, bewoonbaar te maken.

Jack en Victoria maken deel uit van deze minimale groep en zijn gestationeerd in een luxevilla die hoog boven de wolken uitsteekt, ver van enige straling. Elke ochtend staan ze op en vertrekt Jack om verloren gegane of beschadigde bewakingsdrones terug te vinden en te repareren terwijl Victoria vanop afstand en met camera’s hem bijstaat en verwittigt voor mogelijk gevaar. Gevaar dat kan komen van restanten van het invasieleger van de Scavs.

Wanneer een oud ruimteschip plots uit de lucht komt gevallen wordt het echter duidelijk dat er iets niet in de haak is. Jack slaagt erin om een van de inzittenden, Julia, te redden maar wordt gevangen genomen door Scavs tot zijn grote verbazing eveneens mensen blijken te zijn. Compleet overdonderd door deze wending gaat Jack samen met Julia op onderzoek uit om erachter te komen hoe de vork nu effectief in de steel zit.

Oblivion is een post-holocaust sci-fi film die zwaar leentjebuur speelt bij allerlei klassiekers in het genre, maar dankzij een wederom grootse Tom Cruise en een verhaal dat alles bij elkaar toch relatief origineel is (terwijl we tegenwoordig vooral overspoeld worden door sequels) slaagt de film er wel in te boeien van de eerste seconde tot de laatste. Dit niet in het minst door enkele machtige beelden die op het netvlies gebrand worden, wat scenes die pure nostalgie uitblazen (het honkbalveld!) en actie die perfect gedirigeerd op het scherm getoverd wordt.

Oblivion is misschien niet de meest originele sci-fi film die we reeds gezien hebben, maar hij is tot in de puntjes verzorgd op alle vlakken en laat geen enkele steek vallen. De acteerprestaties zijn zoals ze moeten zijn, de visuele effecten zijn groots, de spanning bij momenten om te snijden, en het verhaal… wel, dat doet wat het moet doen. Oblivion is misschien een tikkeltje teveel de “Tom Cruise Show” maar voor deze keer vinden we dat nu eens absoluut niet erg want Cruise doet het schitterend.

De film mag dan wel zeer goed zijn, Paramount doet nog beter op gebied van beeld en geluid. Ok, we krijgen wel geen IMAX-beelden zoals bij The Dark Knight, maar wat we te zien krijgen is wel nog steeds om je vingers bij af te likken. De makers hebben gekozen om niet constant met green-screens te werken, maar gebruiken gewone technieken en het beeld ziet er gewoon constant fantastisch uit. Detail is schitterend, compressiefouten zijn niet aanwezig, en het geheel ziet er constant levendig en mooi uit. De 7.1 DTS-HD track is evenzeer volgepakt met directionele effecten, een luide bass en muziek die overal vandaan lijkt te komen terwijl dialogen op geen enkel moment in het gedrang komen. Als je op zoek bent naar iets om je TV en surround systeem mee te showen dan is Oblivion een duidelijke keuze. Demo-materiaal!

Tom Cruise en regisseur Joseph Kosinski zijn present voor een audio commentaartrack maar we raden aan om deze niet direkt op te zetten vanwege het feit dat Kosinki al in de eerste minuten zowat de hele plot openlegt. Verder zijn er ook nogal wat stille stukken en lijkt Cruise vooral bezig met het ophemelen van de regisseur. Niet echt de beste commentaartrack die we al gehoord hebben.

Verdere extra’s bevatten verwijderde scenes, een redelijk deftige “Making Of” die uit vijf delen bestaat en in zijn geheel ongeveer 48 minuten duurt, en als laatste is er ook nog de mogelijkheid om enkel de muziek van M83 te beluisteren bij de film.

box-oblivion

Onze Score:
9.0

geplaatst in: BLU, Paramount, Reviews
tags: , ,


Leave a Reply