gaming sinds 1997

Outlaw Golf 2

Elke dag rij ik er langs. Het gras is er groener dan in de meeste stadsparken. De eenden zijn er vriendelijker en de zandbakken worden niet volgepoept door kleuters. Het enige nadeel is dat ik niet tot de “high society” behoor en er dus absoluut niet binnenkom. Ooit zal er een dag komen dat ook ik, Mario Moris, een voet zal zetten op het groene gras en met mijn caddy in een golfkarretje stap, op weg naar de volgende hole alwaar er weer een prachtige fairway en green op me wacht. Tot die tijd moet ik het stellen met golfspellen. Outlaw Golf 2 is er daar één van en als ik hiermee mijn dagen moet slijten, dan vrees ik dat ik de “high society” nooit zal meemaken (met Speed als baas is dat inderdaad érg waarschijnlijk -red.).

Seks verkoopt. Als we Sylvia Saint, Jenna Jameson en Ron Jeremy niet hadden, zou deze wereld misschien nog gewelddadiger zijn. Zo moeten de ontwikkelaars van Outlaw Golf 2 er ook over gedacht hebben en uit vrees voor een terreuraanslag staken ze de nodige seks in hun golfspel. De vergelijking van balletjes slaan met een grote, lange, stevige stok en hopen dat ‘ie in het gaatje komt en seks lijkt opeens niet meer zo onlogisch. De personages die je in het spel voorgeschoteld krijgt, hebben dan ook allemaal een cupmaat waar Lolo Ferrari nog zeker tien jaar mee had kunnen leven (not likely, die borsten waren vroeg of laat tóch ontploft -red.). Naast de nodige porno zit er ook een vleugje humor in het spel, al vond ik die minder geslaagd om eerlijk te zijn. En als ik dan toch op de eerlijke tour ben, die wulpse polyschoontjes hadden ze van mij ook achterwege mogen laten, want het voegt helemaal niks toe aan de gameplay.

De gameplay is natuurlijk minder realistisch dan die van pakweg Tiger Woods, toch is het geen verschil van dag en nacht. Als je erin slaagt om een perfecte slag uit te voeren, vliegt je bal in de fik, wat enkel zorgt voor wat meer grafisch spektakel, niets anders. Je hebt tevens een metertje dat aangeeft hoe goed je bezig bent. Als je dus veel naast de fairway slaat, zal je personage flink geïrriteerd geraken, wat zich voornamelijk toont in de talloze cutscenes (lees: stukjes die je na één keer ook graag overslaat). Om je personage een beter gevoel van eigenwaarde te geven kan je ofwel gewoon beter gaan spelen ofwel deelnemen aan de twee minigames. De eerste houdt in dat je jouw caddy een paar rake klappen uitdeelt. Het is een kwestie van op het juiste moment op de juiste knop drukken; vrij simpel dus. De andere minigame is al wat uitdagender. Hierin zal je met je golfkarretje een parcours moeten afleggen en doorheen verschillende poortjes rijden. De tijdslimiet die je gegeven wordt is behoorlijk pittig maar als het je lukt, krijg je wel één perfecte slag. Het nut hiervan is mij nog niet helemaal duidelijk. Ik hoopte op een directe hole-in-one maar helaas zat ik er weer naast. Je gevoelsmetertje heeft dan ook weinig om het lijf en draagt niks bij tot de gameplay.

Die gameplay is ook meer een kwestie van gokken dan iets anders. Door middel van je rechter stick sla je de bal. Zorg er echter voor dat je de stick in één rechte beweging bestuurt anders wijkt je bal behoorlijk af. Een pijl geeft aan welke richting je bal, zonder rekening te houden met de wind, zal opgaan. Je hebt tevens één kans om al een voorproefje te krijgen waar je bal terechtkomt. Bij het putten krijg je helemaal geen pijl te zien. Gelukkig krijg je hier wel drie kansen om te anticiperen waar je bal terechtkomt. Helaas bleek dit vaak onvoldoende, wat dan weer resulteerde in het nodige gokwerk.

Om toch over te komen als een arcade golfgame, zitten er een heleboel variaties van golfen in het spel. Het gaat dan niet zo zeer om andere manieren van tegen een balletje te slaan maar wel om andere manieren van puntentelling. Je moet daarbij denken aan Baseball golf waar de scores op dezelfde manier geteld worden als in een honkbalwedstrijd. Dit was een grote teleurstelling voor mij, aangezien ik dacht dat Outlaw Golf 2 een EA Big-achtige aanpak was van het serieuze golf. De enkele arcade-elementen die het spel biedt, hebben eigenlijk weinig invloed op de gameplay en zijn uitsluitend leuk als de verveling ondragelijk wordt.

Qua spelmodes is het ook al niet veel soeps. De hoofdbrok is de Tour mode. Hier moet je een keuze maken uit de verschillende personages en de desbetreffende toernooien. Na elk gewonnen toernooi, krijg je een nieuw voorgeschoteld en speel je tevens de nodige hebbedingetjes vrij, zoals nieuwe tenues en clubs. Jammer genoeg zit er geen verhaallijn achter deze Tour mode, waardoor de betrokkenheid met je personage op een heel laag pitje ligt. Om je golfvaardigheden bij te schaven is er de Outlaw Range waar je talloze opdrachten krijgt voorgeschoteld. Als je erin slaagt om deze tot een succesvol einde te brengen krijg je de mogelijkheid om je statistieken bij te schaven. Het weglaten van een tutorial zorgt er echter voor dat diegenen die het eerste spel niet speelden vaak opnieuw moeten proberen omdat ze geen flauw benul hebben van de mogelijkheden. Daarom zit er natuurlijk een handleiding in je doosje, maar wie leest die tegenwoordig nog?

Op het vlak van graphics heeft Outlaw Golf 2 niet echt te klagen. De personages zien er verzorgd uit en de talloze golfbanen bevatten voldoende grafische eyecatchers om niet eentonig te worden. De soundtrack daarentegen is al wat minder indrukwekkend. Het “trailer trash” gehalte is behoorlijk hoog maar dankzij de mogelijkheid om je eigen soundtrack in te voegen, valt dit minpunt eigenlijk weg. De Xbox Live functie geeft het spel een kleine meerwaarde, maar zolang de single player niet echt deugt, hoeft die online optie voor mij niet.

Outlaw Golf 2 leek me een leuk arcade golfspel dat de regels van het golfen niet al te serieus nam. Maar kijk door de seks en het geweld heen en je houdt een matig golfspel met een identiteitscrisis over. Ze hebben met te weinig overtuiging gekozen voor de arcade aanpak. Een resem rondborstige dames, een gevechtje hier en daar en de nodige onderbroekenlol maken een spel nog niet leuk om te spelen. Als er al een derde telg zit aan te komen, kan ik enkel hopen op leukere gameplay mogelijkheden in plaats van saaie minigames, die niks bijdragen tot het eigenlijke gebeuren. Tot die tijd blijf ik proberen om de “high society” binnen te dringen zodat ik eindelijk die blije eenden kan wegjagen en de zandbakjes kan vol “kakken”.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Outlaw Golf 2
geplaatst in: 2K Games, Reviews, Xbox
tags: , ,


Leave a Reply