gaming sinds 1997

Overlord: Dark Legend

Overlord, de game die mensen met kwaardaardige bedoelingen aan het gamen brengt, was een waar succes aan de kassa. De game leende zich perfect voor PC gaming, maar op consoles bleef het point and click systeem om je trouwe metgezellen, de minions, te sturen wat omslachtig. Het aanwijzen met de Wiimote leek hier ideaal voor, maar een versie voor Nintendo’s familieconsole bleef echter uit. Nu Overlord II zowel verschijnt op PC als de twee krachtige consoles leek het Codemasters ideaal om nog wat meer Minions uit de mouw te schudden en deze toch naar onze tot dan toe maagdelijk witte console te sturen.

Overlord: Dark Legend vertelt het verhaal van een 16-jarige puber die geplaagd wordt door zijn oudere broer en zus en een steeds afwezige vader die hem niet kan beschermen. Tijdens de laatste afwezigheid van zijn vader vallen enkele “halflings” het kasteel aan. Bij toeval stuit de jongen op een geheime doorgang die hem leidt naar een diepe kerker onder het kasteel, waar hij Gnarl leert kennen, een oude minion die de jongen maar al te graag in het harnas van de vorige Overlord wil hijsen. De jongen hoopt via deze weg het kasteel te redden en uit de schaduw van zijn oudere broer en zus te stappen. Hierna volgt een aaneenschakeling van verschillende missies die verder weinig bijbrengen aan het verhaal. Gelukkig wordt alles naar het einde toe wat beter, maar vervelen door de hoge humorgraad doet het nooit.

De meeste tijd in deze game spendeer je met het besturen van je Minions. Deze komen in 4 verschillende kleuren en hebben elk hun unieke eigenschappen. Bruin is het type die graag de vijand een kopje kleiner maakt, rood is bestendig tegen vuur en gooit hier en daar ook wel een vuurballetje, groen is bestendig tegen gif en zijn dodelijk stil en de blauwe hebben tot slot helende krachten en kunnen perfect baden in stromende rivieren. Doorheen de game zal je hen gebruiken om hindernissen te omzeilen en vijanden het leven zuur te maken. Sterven je lelijke metgezellen? Wel, dan roep je gewoon wat nieuwe monsters op.

Naast de Minions is het hoofdpersonage ook voorzien van de nodige bewegingen om het degelijke hack & slash werk te doen, maar het besturen van je lelijke gedrochten gaat zo makkelijk en vlot via de Wii remote dat je zelden hoeft in te grijpen met de Overlord. De AI van de Minions laat enkel wat steken vallen bij het oprapen van schatten of andere levenskrachten, maar het bedreigt zelden de soepelheid van de gameplay. Alles is namelijk wat aan de makkelijke kant en na het doorspelen van de eerste 2 missies kan je al het beste harnas aanschaffen en de Minions verbeteren. Een tekort aan Minions is er ook nooit want de levenskracht om deze op te roepen is in overvloed te vinden. De veel te gemakkelijke moeilijkheidsgraad zorgt er dan ook voor dat je de game in een luttele 8 uur rond hebt.

Grafisch is de game dan weer pracht en praal en daardoor één van de betere Wii games op dat vlak. Enkel als er teveel gebeurt op je scherm dan krijg je last van een hakkelende framerate. Waar het weinige haar van mijn Minions wel ging recht van staan waren de zwarte balken aan de zijkant van het scherm. Een te luie ontwikkelaar die geen breedbeeld integreert in zijn game? Waar zijn we mee bezig? Is breedbeeld niet al vijf jaar de standaard?

Overlord: Dark Legend is geen slechte game, maar het lijkt eerder een light variant op de eerste game. De moeilijkheidsgraad is veel te laag – zelfs mijn jongere neef die niet zo aangelegd is op gebied van games speelde de game makkelijk rond – en de missies zijn allemaal wat eentonig. Een hindernis overbruggen die geen denkwerk vereist en daarna je Minions wat werk laten uitvoeren. Meer dan dit houden de missies niet in, maar door de humoristische verpakking blijf je toch steeds verder doorheen deze game ploegen. Het gevoel van kwaad ontbreekt ook wel wat, maar voor een game die je in de witte ridder onder de consoles steekt is dit misschien begrijpelijk. Kortom: geen Overlord zoals verwacht, maar wel een aanrader.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Overlord: Dark Legend
geplaatst in: Codemasters, Reviews, Wii
tags: ,


Leave a Reply