gaming sinds 1997

Overlord Minions

Overlord is tegenwoordig overal. Er is zowel Overlord II voor de grote consoles en PC, Overlord: Dark Legend op de Wii en nu ook Overlord Minions voor de Nintendo DS. Wat we de ontwikkelaars wel moeten meegeven is dat ze de moeite doen om voor elke console een andere titel te ontwikkelen, eentje die speciaal gemaakt is om de sterke punten van het platform in kwestie te benutten.

Op de DS betekent dit dat Minions zich concentreert op de kleine klootzakjes, vier stuks, in plaats van op de angstaanjagende Sauron look-a-like die we kennen van de grotere broers. Omwille van die beslissing krijgen we een mooie mix tussen het oplossen van puzzels en problemen, en de actie die we kennen van de Overlord games. Dat natuurlijk overgoten met dat zoete sausje van de slechterik te mogen uithangen, en er nog voor beloond te worden ook.

Alhoewel je crew van Minions deze keer uit slechts vier stuks bestaat, komen ze net als in alle Overlord games komen met verschillende krachten en mogelijkheden. Je zal ze dan ook goed en precies moeten bevelen en laten samenwerken volgens hun specialisatie om ze doorheen de vele puzzels en opdrachten te leiden. Wie niet zo te vinden is voor dat gepuzzel zal blij zijn te horen dat je ook regelmatig de stylus moet bovenhalen voor wat hack & slash werk. Je team dus! Je hebt Giblet die zijn mannetje kan staan in alle weersomstandigheden en goed kan knokken, Zap die verzot is op water en ook kan genezen, Stench die houdt van het betere Sam Fisher werk, en ook nog Blaze die eerder opgewonden raakt van vuur en de daarbij horende ontploffingen.

Met de moeilijkheidsgraad zit het goed. Je wordt doorheen de zes levels, elk met meerdere subdeeltjes, langzaam maar zeker voorzien van steeds uitdagender puzzels en opdrachten die meer en meer vragen van je hersenen en je multi-tasking skils. Jammer genoeg wordt de moeilijkheid meer bepaald door de controls, dan door het leveldesign. Wat vooral opvalt is dat de minions quasi niks op zichzelf kunnen doen, je zal ze dus volledig met de stylus moeten begeleiden tot op hun bestemming, want als je ze vijf seconden alleen laat geraken ze enkel vast in het decor.

Ook het geven van bevelen zoals het aanvallen van tegenstanders, of het werpen met spullen naar een dreigend gevaar konden een stuk beter. Vreemd dat de makers hier zoveel problemen mee hebben want eigenlijk is de DS perfect voor dergelijk werk. Dit maakt niet alleen het oplossen van puzzels frustrerend, maar ook het uitvechten van schermutselingen wordt hierdoor klungelig. Gelukkig kunnen de baasgevechten dat laatste goedmaken.

Overlord Minions is allesbehalve een slecht spel. Het ziet er goed uit, de gameplay is best genietbaar voor een paar uurtjes en er is een goed evenwicht tussen puzzelen en actie. Jammer dat de controls het feestje een beetje komen vergallen, maar mensen (en dan denk ik vooral aan de kids) die beschikken over een stevige dosis geduld en bestand zijn tegen wat herhaling, zullen hier zeker hun gading vinden. Mama’s hoeven alvast niet bezorgd te zijn over de monsters: alles blijft heel erg vriendelijk en plezierig!

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Overlord Minions
geplaatst in: Codemasters, DS, Reviews
tags: ,


Leave a Reply