gaming sinds 1997

Overlord: Raising Hell

Waarom wint Aladdin altijd van Jafaar? Waarom draagt Cruella De Ville het naamkaartje van de slechterik? Waarom wint het goede altijd van het kwade? Zijn we de “en ze leefden nog lang en gelukkig”-eindes beu? Zo dacht Triumph Studios er alleszins over en ze ontwikkelden een spel waarin je de keuze krijgt tussen het slechte en het nog slechtere. Met Overlord: Raising Hell voor de Playstation 3 krijg je het volledige pakket, dus inclusief het Raising Hell uitbreidingspakket.

In het verleden werd de wereld geteisterd door kwaadaardige krachten, maar op een gegeven moment kwamen zeven helden samen om te strijden tegen het leger van de Overlord. Deze zeven helden slaagden er “helaas” in om de Overlord te verslaan en zo het kwaad te verdrijven van de aardbodem. Nu is het aan jou om als nieuwe Overlord het slechte terug te verspreiden. Met de hulp van je dienaar Gnarl en je leger van Minions dien je stap voor stap de wereld te bedekken met een paarszwarte gloed gevuld met wraak- en hebzucht.

Je doelen zijn duidelijk, herstel je kasteel en verspreid het kwade! In het spel ga je niet alleen te werk, maar krijg je hulp van je slaafjes, de Minions. Minions zijn goblinachtige wezens die met alle plezier en gedrevenheid je orders uitvoeren. Er bestaan vier verschillende soorten Minions die je kunt herkennen aan hun kleur. Zo heb je de gewone bruine Minions die je het best kunt verglijken met een legertje spierballen. Deze zijn moeilijk te verslaan en delen harde klappen toe. De rode Minios worden omsingeld door vuurballen die ze naar hun vijanden kunnen vuren. Verder heb je nog de blauwe Minions die andere Minions terug tot leven kunnen brengen en de groene Minions die giftige dampen kunnen verwijderen. Door de toevoeging van verschillende Minions komt er een extra tactische diepgang bij kijken. Als speler dien je dus een goede balans tussen de verschillende Minions zien te vinden.

Naast je Minions kan jij als Overlord uiteraard ook enkele trucjes uit je mouw schudden. Wapens als een sword, een mace of een axe kennen voor jou geen geheimen en ook de kunst van magie heb je volledig onder de knie. Je kan dus je mannetje staan, maar de Minions blijven toch essentieel in dit spel. Als je dan toch enkele levenspunten kwijt bent, dan kan je altijd een van je Minions opofferen, die dit met alle plezier voor je doen, zodat je krachten volledig hersteld zijn.

Het telkens uitvoeren van dezelfde opdrachten brengen een zekere eentonigheid met zich mee. Steeds opnieuw teleporteer je van de ene plaats naar de andere om een deel van het “kasteel” terug te brengen. Bij de gevechten sta je dikwijls als Overlord gewoon aan de zijlijn terwijl je Minions al het vuile werk doen.

De controls van de game voelen zeer stroef en onhandig aan. De besturing van de Overlord gebeurt via de linker joystick terwijl de Minions gestuurd worden met de rechter joystick. Het vergt heel wat oefening om je Minions de juiste taak te laten uitvoeren terwijl je ook andere zaken in het oog moet houden. De camera wil dikwijls niet mee waardoor het zeer irritant is om je Overlord en je leger van vijftig Minions doorheen een level te loodsen.

Toen Overlord vorig jaar op de Xbox 360 verscheen waren de graphics meer dan goed. Inmiddels zijn we wat meer gewoon en is de grafische pracht die dit spel destijds kende wat out-dated. Wel is er veel oog voor detail en bijna alle voorwerpen in de omgeving kunnen kapot. Zo bevatten veel potten en kisten verschillende items. Deze worden opgepakt en gebruikt door je Minions om hun aanvalskracht te vergoten. De diverse omgevingen zorgen gelukkig nog voor genoeg afwisseling, zodat we af en toe wat kunnen rondkijken. Verder valt er niet veel over de muziek te zeggen. De humor van de personages is best goed en zorgen voor een grappig sfeertje.

Deze game laat me achter met gemengde gevoelens. Aan de ene kant zitten de controls niet lekker, zijn de graphics out-dated en zit het verhaal eentonig in elkaar. Aan de andere kant is Overlord echter een origineel spel, zit er een tactische diepgang in en heb je de mogelijkheid om je te verenigen met de duistere kant. Indien de negatieve aspecten van deze game je niet storen, ren dan naar de winkel en verspreid het kwade!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Overlord: Raising Hell
geplaatst in: Codemasters, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply