gaming sinds 1997

Pac-Man World 2

Namco vond dat het eens tijd werd om een van hun oudste helden wat nieuw leven in te blazen. En zo werd Pac-Man World 2 voor de PS2 geboren om onze vrije tijd te terroriseren en zelfs onze vriendin zover te krijgen om aan wat button-smashing te doen. Dat terwijl diezelfde vriendin normaal gezien niets anders doet dan zagen dat we alle tijd die we achter “da stom bakske” zitten aan haar zouden kunnen besteden … :)

Pac-Man is zonder enige twijfel een oude klassieker uit de computer entertainment. Zelfs mijn oudste herinneringen bevatten gedeeltes van mijzelf terwijl ik pac-man speelde op de kermis. Kwestie van te laten zien dat het dus al héél lang geleden is. :)

De beslissing om Pac-Man terug tot leven te wekken in de vorm van een 3D platformspel is dus zeker niet slecht, aangezien dat, als technisch alles in orde is, Namco het grote voordeel van pac-man’s bekendheid heeft om de verkoop de hoogte in te sturen. Eens kijken wat ze er nu ook effectief van terecht hebben gebracht … Blinky, Pinky, Inky en Clyde (4 rijmende namen vond men blijkbaar van het goede teveel), de onnozele geestjes die we allemaal zo goed kennen, zijn op een nacht wat aan het ronddollen in Pac-Land wanneer ze hun ogen op de grote boom met het gouden fruit richten. Ze kunnen niets beters bedenken dan dit fruit te stelen, maar hierbij bevrijden ze per ongeluk Evil Spooky, een eeuwenoude vijand van onze lieve gele pillenslikkers.

De volgende dag krijgt Pac-Man te horen wat er gebeurd is en wordt op pad gestuurd om het gouden fruit terug in handen te krijgen. Zo zal hij uiteindelijk Evil Spooly kunnen verslaan. Als hij niet in zijn opdracht slaagt, zullen zware tijden aanbreken voor de inwoners van Pac-Land … Een vrij simplistisch verhaal, maar wat zou je anders verwachten van een Namco platformspel?

Elk level is gelijkaardig opgebouwd: Je loopt tot aan het einde van de level, ondertussen jezelf bezig houdende met het springen over ravijnen, slikken van pillen, kapotspringen van kratten, enz … het standaard type platform gameplay dus.

Om het spel een beetje interessanter te maken, kun je allerlei dingen verzamelen die oudere pac-man games zullen unlocken in de arcade hal. Deze is in de eerste level gesitueerd en na elke missie kun je hier terugkeren. In deze arcadehal kn je dus verscheidene oudere versies vinden, waaronder de originele Pac-Man, Ms. Pac-Man, Pac-Mania en Pac-Attack, een tetris-kloon. Spijtig genoeg zien deze oude games er nog slechter uit dan ooit tevoren! Het lijkt wel alsof Namco niet teveel moeite wou doen om een deftige conversie naar PS2 te maken, met als gevolg dat deze op zich leuke feature gewoon de nek omgedraaid wordt. Echt zonde, zeker aangezien je voor de rest enkel een museum kan unlocken waar je wat oude posters van pac-man kan bekijken … en wie is daar nu in geïnteresseerd? (red. Gelieve de pac-man-posterverzamelaars niet te discrimineren.)

Om wat variatie in het spel te brengen heeft Namco eveneens een optie ingebouwd die je op bepaalde momenten naar een soort bonusruimte zal loodsen, waar je in een doolhof terecht komt. Een soort Pac-Mania met betere grapics dus. Wat deze bonusruimtes met het spel te maken hebben, is echter totaal onduidelijk, maar we zullen maar denken dat dit een extra fun-item is voor de hardcore “pac-manner”.

De graphics zijn, zoals bij de meeste platformers, zonnig en met een hoog “Happy Happy Joy Joy”-gehalte. Spijtig genoeg zijn er amper textures, en diegenen die er dan toch zijn, lijken weggelopen uit een Commodore 64 spel. Je vraagt je af hoe men bij Namco het ooit in hun hoofd heeft gehaald om een spel met dergeiljk verouderde graphics op de markt te gooien.

Meer slecht nieuws als we het over het camerastandpunt hebben … waarom kan je niet ten allen tijde 360° ronddraaien? Bijna hetzelfde is het geval bij de “Rev Roll”, waarbij je karakter zich opwindt om tegen hoge snelheid over een ravijn te lopen. Hoe komt men erop om de camera zo laag te plaatsen dat je amper kan zien naar waar je je mannetje richt??? Vindt Namco dat we op blind geluk moeten vertrouwen?

Bovenstaande problemen in acht gehouden, vallen de mogelijkheden van je gele spring-int-veld eigenlijk nog wel mee, hoewel het er ook niet zoveel zijn als tegenwoordige platformers als Ratchet & Clank of Sly Racoon. Zoals gewoonlijk kan je lopen en springen, met daarnaast de dubbel-jump die je kan gebruiken om op tegenstanders te springen (geen spookjes!) of om kratten open te breken. Verder heb je de eerder reeds vernoemde Rev Roll en een Spin-Roll, waarmee je tegenstanders in de lucht kan aanvallen. Later in het spel komen ook zaken als zwemmen, in-line skating, ijsschaatsen en zelfs duikbootbesturen erbij. Voor deze opties zal je echter altijd bepaalde zaken moeten verzamelen.

Een van de mooiste effecten die je in het spel zal te zien krijgen, gebeurt wanneer je bepaalde knoppen indrukt en er een hele sliert pilletjes tevoorschijn komt. Zodra je er eentje opeet, word je als het ware voorgetrokken over de hele lijn en krijg je in ware railway-stijl een overzicht te zien van de map. En dit terwijl je gele slokop zich tegoed doet aan het opzuigen van al die pilletjes. Het enige in Pac-Man World 2 dat hier eigenlijk tegenop kan, is het enorm mooi gerenderde fruit. Je zou voor minder beginnen watertanden, en je zou zelfs beginnen denken dat de developers effectief wél moeite gedaan hebben om van Pac-Man World 2 een goed spel te maken.

De kritische geesten die zich afvragen waarom er nog niets vermeld is over het geluid, kan ik het volgende meedelen: het is niets speciaals en het belangrijkste dat erover te vertellen valt, is het feit dat het niet storend werkt terwijl je speelt.

Pac-Man World 2 had een groot potentieel, maar komt over als een veel te standaard platformspel waar te weinig tijd in gestopt is. Dat de oude versies van Pac-Man in de arcade hall gewoon afgemaakt worden vanwege een barslechte conversie doet er natuurlijk ook niet veel goeds aan. Maar toch is Pac-Man World 2 op zich geen slecht spel en echte platformliefhebbers zullen zich er wel een tijdje mee kunnen zoethouden. Alleen had het spel voor een full price titel wat beter mogen/kunnen zijn …

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Pac-Man World 2
geplaatst in: NamcoBandai, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply