gaming sinds 1997

Pac-Man World 3

Pac-Man World 3 is zo’n spel dat ik als reviewer liever niet in mijn Xbox stop. Mijn vrees was dan ook niet helemaal ongegrond, want het spel valt ten prooi aan vele typische tekortkomingen van het genre, maar kan tegelijk toch hier en daar wat onschuldig en licht verteerbaar speelplezier verschaffen.

Pac-Man bestaat natuurlijk al heel lang en de meesten onder jullie (en mezelf) associëren de gameplay vooral met het klassieke opeten van de muntjes en het nu en dan oppeuzelen van die vervelende spookjes. Ook in Pac-Man World 3 wordt deze achtergrond niet ontkend en dat is zonder twijfel een erg goeie beslissing. Zo krijg je niet alleen nu en dan die oude gameplay ter afwisseling voorgeschoteld, ook in de 3D-delen wordt genoeg verwezen naar die klassieke elementen.

Het verhaal, verteld aan de hand van degelijk gemaakte, maar nogal eenvoudige tussenfilmpjes, valt al even licht uit als de moeilijkheidsgraad van het spelletje. Onze vriend Pac-Man viert zijn 25ste verjaardag, maar op één of andere duistere manier komt hij terecht in een andere wereld. Zijn opdracht daar is niet anders dan die van alle bekende gamehelden: de wereld redden! Meer dan een uitvlucht om de typische platformelementen in te kleden is het niet, maar je zal onder andere aan het werk mogen met Clyde, Pinky, Inky en Blinky om samen Erwin, de slechterik van dienst, te verslaan.

Zoals reeds gezegd is de gameplay van typische platformmakelij. Je hebt twee standaardaanvallen (de ‘kontwip’ en de vuistslag), de nodige vijanden, je zal veel moeten springen van platform naar platform, de nodige items verzamelen, je weg zoeken doorheen de levels en hier en daar de nodige power-ups opeten om grotere en moeilijkere tegenstanders te verslaan.

Samen met de typische spelelementen komen ook de typische frustraties en foutjes van het genre. De cameravoering is een groot probleem, vooral wanneer je door de plaatsing niet kan zien waarheen je springt of loopt. Daarnaast blinkt het spel eigenlijk vooral uit door zijn onopvallendheid en gebrek aan innovatie, ook al biedt het voldoende afwisseling.

Wie al meer dan twee keer een platformer heeft uitgespeeld, heeft alles al eens gezien, en wellicht al beter dan dit ervaren. Het hoofdpersonage en de 2D en 3D Pac-Man-tussenstukjes even terzijde gelaten zit er in dit spel niks vernieuwends, iets wat wellicht geen probleem zal zijn voor jongere spelers, maar iets dat bij oudere en meer ervaren spelers onmiddellijk verveling zal opwekken. Wel leuk is het feit dat je nu en dan eventjes de controle krijgt over de spookjes die meer kunnen zien dan Pac-Man en hem zo kunnen helpen bepaalde obstakels te overwinnen.

Grafisch ziet alles er degelijk uit, maar toch maakt het geheel op geen enkel moment een grote indruk. Er zijn wat framedrops in de grotere levels, maar daarnaast kan je eigenlijk weinig kritiek hebben op de visuals, aangezien die wel passen bij de opzet van de game. Hetzelfde kan je zeggen van de geluidseffecten en de muziek, die bij momenten ook gebruik maakt van samples van de originele geluidseffectjes van de klassieke Pac-Man.

Pac-Man World 3 is voor liefhebbers van de klassieke platformspelletjes mogelijk een licht tussendoortje. Vooral jongere spelertjes zullen genieten van de gemakkelijke en ontspannen gameplay, ook al wordt die een beetje verpest door de slechte cameravoering. Qua beeld en geluid is alles degelijk, maar meer dan een middelmatig game wordt dit spel op geen enkel moment, onder andere door een gebrek aan innovatie en uitdaging.

Onze Score:
6.0
gerelateerd spel: Pac-Man World 3
geplaatst in: NamcoBandai, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply