gaming sinds 1997

Pac ‘n Roll

Laat mij eerst en vooral even de gamers met een Pac-Man-fobie gerust stellen. Nee, dit is niet het zoveelste spel met de voor-een-kwart-opgegeten pizza in de hoofdrol! Nu ja, eigenlijk wel, maar ditmaal is hij rond en bijgevolg rolt hij vrolijk heen en weer. Mag ik u alvast welkom heten in de wonderlijke 3D Pac-Manwereld.

Het verhaal is zo interessant (*kuch*) dat ik het jullie niet wil ontzeggen. Kom dus allemaal gezellig in de vertelhoek zitten en neem alvast een kussentje. En probeer alsjeblieft niet te morsen met jullie melkjes en chocomelkjes!

“Ooit, lang geleden, toen Pac-man nog een kleine jongen – eum, een klein bolletje – was, bracht hij eens een zomer door in het huis van de Grote Spokenjager, Pac-Master. Maar op een dag werd Pac-Master verslaan door Golvis, een rock-‘n’-rollend spook uit de ruimte! Dit spook was zo sterk dat zelfs het eten van een krachtpil niet genoeg was om hem te kunnen verslaan. Niemand van de Pac-mensen was tegen hem opgewassen, en iedereen werd in bollen gevangen. Iedereen… behalve onze Pac-Man. Hij werd gered door een knappe, lieve fee, zodat hij de wijde wereld in kon trekken op zoek naar een manier om Golvis te verslaan.”

Nu we dit flauwe gezwets achter de rug hebben, kunnen we over gaan tot de orde van de dag: zoveel mogelijk diamanten verzamelen. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt. Je start in het eerste level van de eerste wereld. Door op het touch screen te wrijven met je stylus beweeg je het grappige, gele bolletje. Je manoeuvreert hem langs de spoken en naar de bolletjes, neemt de vele hindernissen en bereikt vrij vlug de finish. Hup, volgende stage. Voor je het weet, heb je de tweede wereld unlockt, maar stilletjesaan dringt het tot je door. Diamanten krijg je blijkbaar niet, tenzij je er toevallig eentje vindt dat verstopt zat in een stage.

Om diamanten te verzamelen, is er dus meer nodig dan enkel het halen van de finish. Een eerste mogelijkheid is het verzamelen van ALLE bolletjes in een stage. Dat lijkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet altijd. Vaak zijn er geheime gangetjes of niveaus waar je alleen aan kan als je een transformatievoorwerp eet. Begin je het verschil met de gewone Pac-Man al te merken? In totaal zijn er drie van die spullen.

Een stukje chocolade verpakt in wit papier geeft je een grappig ridderhelmpje waardoor je zwaarder bent dan normaal. Hierdoor kan je op de bodem van een waterplas rollen, ben je beter bestand tegen wind, maar ben je ook veel zwaarder, waardoor je minder vlug beweegt. Je bent nu in staat zowel houten als ijzeren kisten te verbrijzelen met een Burst-move (met de stylus van de rand van het touch screen naar een andere rand bewegen).

Een stukje chocolade in een roze verpakking maakt je vederlicht. Zo ben je in staat om te blijven zweven in de lucht of te drijven op het water. Het nadeel is: één windstoot en je ligt van het platform af en bent dus een leven kwijt.

Een stukje bruine chocolade maakt je weer je gewone zelf. Met de Burst-move kun je nu enkel de houten kisten kapot krijgen.

Een tweede manier is het speltype Time Attack. Zoals de naam al doet vermoeden, is het hier de bedoeling zo vlug mogelijk naar de finish te racen. De tijden die je moet proberen te verslaan zijn echter waanzinnig. Je moet al heel veel geoefend hebben en elk obstakel vanbuiten kennen, voor je deze uitspeelt.

Naargelang je steeds meer diamanten verzamelt, krijg je hier en daar – bij een willekeurige stage – een derde mogelijkheid: het speltype Challenge. Dit kan vanalles inhouden: de stage binnen een bepaalde tijd uitspelen én een bepaald aantal bolletjes eten of spoken doden na het eten van een krachtpil. Of net omgekeerd, binnen een bepaalde tijd blijven én slechts een beperkt aantal bolletjes of spoken mogen opeten. Het parcours blijft telkens hetzelfde, maar het kan zijn dat je op een andere plaats start. Bovendien zullen er net veel meer bolletjes liggen als het de opdracht is er geen enkel of maximaal een paar op te eten!

Uiteraard gaat je levensmeter omlaag als je in handen van een spook valt. Je moet proberen je zo vlug mogelijk weer los te schudden en dat doe je door op het touch screen een aantal keer op het spook te tikken. Is je levensmeter helemaal leeg of val je uit het parcours, dan verlies je – hoe kan het ook anders – een leven. Natuurlijk zijn er hier en daar voorwerpen te vinden die je levensmeter en het aantal resterende levens doen stijgen.

Al bij al is Pac ’n Roll een leuk tussendoortje. Er is vrij veel variatie en de moeilijkheidsgraad ligt verbazend hoog. Heb je voldoende diamanten verzameld, dan unlock je als extraatje een zevende wereld, het originele Pac-Man! Kortom Pac ‘n Roll is goed voor urenlang spelplezier, maar het is en blijft wat het is: Pac-Man in 3D. Of je daar zoveel zuurverdiende centjes wil voor neertellen, zal je zelf moeten bepalen.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Pac ‘n Roll
geplaatst in: DS, NamcoBandai, Reviews
tags: ,


Leave a Reply