gaming sinds 1997

Parker

parkerParker (Jason Statham) mag dan wel een crimineel zijn, hij heeft wel een geweten: hij steelt enkel van de rijken, en hij doet altijd exact wat hij zegt.

Na de succesvolle overval op een kermis wordt Parker door zijn kompanen gevraagd om mee te doen aan een veel grotere operatie maar hij moet daarvoor wel zijn deel van de huidige buit afstaan als startkapitaal om de volgende job te kunnen doen. Parker kiest echter eieren voor zijn geld en dat valt niet zo goed bij zijn medeplichtigen die hem dan ook neerschieten en voor dood achterlaten.

De film zou nogal kort zijn mocht het hierbij blijven dus Parker gevonden door een familie die hem naar het ziekenhuis brengen waar hij opgelapt wordt en kan ontsnappen voordat de politie hem kan ondervragen. Serieus gepikeerd besluit Parker om wraak te nemen en hij achtervolgt zijn voormalige bendeleden naar Palm Beach waar ze een grote juwelenroof gepland hebben. Met de hulp van een lokale vastgoedmakelaar (Jennifer Lopez) plant Parker tot in de puntjes hoe hij hen te pakken zal krijgen…

Parker is gebaseerd op het boek “Flashfire” van Donald E. Westlake (onder pseudoniem Richard Stark) en als het personage je nogal bekend voorkomt dan is dat niet enkel je verbeelding. Westlake’s werk is al eerder verfilmd, maar het hoofdpersonage kreeg meestal wel een andere naam; zo was Mel Gibson in “Payback” de crimineel Porter, en Lee Marvin mocht zichzelf Walker noemen in “Point Blank”. En dat zijn dan maar twee van de vele verfilmingen waarin dit personage naar voren komt. Deze keer mag de man zich gelukkig bij zijn echte naam laten aanspreken.

Alhoewel, gelukkig? Deze nieuwste verfilming van een film rond Parker slaagt ondanks een toch wel een stevige cast (Statham, Lopez, Michael Chiklis, Wendell Pierce, Nick Nolte) weinig meer te doen dan zowat elke andere film in dit genre. Statham wordt in de val gelokt, gaat op zoek naar wraak, en gedurende de hele tijd hebben we het idee dat we Parker zouden kunnen vervangen door zowat eender welke andere film met Statham in de hoofdrol. Jennifer Lopez moet ervoor zorgen dat het niet té generiek wordt, maar de scenes waarbij ze toenadering zoekt tot Parker lijken serieus geforceerd en komen niet geloofwaardig over. Ook van de tegenstanders moet je trouwens niet veel verwachten want als er effectief een blauwdruk bestaat in Hollywood voor hoe je een slechterik moet spelen dan wordt deze tot op de letter nauwkeurig gevolgd.

Parker is een redelijk generieke actiefilm die het vooral moet hebben van een paar leuke actiescenes maar hij slaagt er in zijn geheel niet in om je aan de bank te kluisteren. Op geen enkel moment slaagt regisseur Taylor Hackford erin om de spanning echt te doen snijden of de film enige originaliteit of diepgang te bezorgen. Dit wordt nog meer aan het licht gebracht door het gebruik van overzichtsbeelden van steden waarin tekst verwerkt zit, een gegeven dat fans van de TV-serie Fringe maar al te goed kennen, en flashbacks die niets toevoegen aan het verhaal. Nee, geef ons dan maar Payback met Mel Gibson in de hoofdrol!

Qua beeld en geluid doet Parker het dan wél weer goed, en zo goed dat we de blu-ray een puntje extra gaven hiervoor. Sommige scenes hebben een nogal harde witte achtergrond (zoals de openingsscene op de kermis) maar het werkt wel redelijk goed. Aan detail is geen gebrek, en ook de gebruikte kleuren zijn goed te noemen terwijl we ook over de zwartwaarden niet echt kunnen klagen. De DTS-HD 5.1 track is eveneens van hoge kwaliteit met een wijd pallet, duidelijke dialogen en goed gebruik van effecten en de plaatsing hiervan. De surround speakers en subwoofer worden perfect gebruikt om het nogal generische materiaal dat we voorgeschoteld krijgen in de film wat op te leuken.

De extra’s beginnen met een audio commentaartrack van regisseur Taylor Hackford die niet echt veel soeps is, gevolgd door een 7 minuten durende making of genaamd “Bringing the Hunter to Life: The Making of Parker”. Zoals verwacht vanwege de duur is dit eveneens niet echt om over naar huis te schrijven, en dat kan ook weer gezegd worden van “Who is Parker?” welk 3 minuten duurt en waarin de cast & crew nog maar wat meer informatie spuien over hun personages.

box-parker

Onze Score:
6.0

geplaatst in: BLU, Entertainment One, Reviews
tags: ,


Leave a Reply