gaming sinds 1997

Picross 3D

Ben jij ook één van die mensen die zijn Nintendo DS voornamelijk gebruikt voor puzzelgames en dan liefst in het kleinste kamertje (nvdr: Mens is een beetje anaal gefixeerd)? Dan is de kans groot dat het vervolg op Picross, maar nu in 3D, je zeker zal bekoren. Heb je echter nog geen ervaring met de game? Dan raden we je aan om de review even te lezen en wie weet vertoef jij binnenkort ook vele uren op het toilet (nvdr: zie je?).

Mario’s Picross zag het licht op de GameBoy in 1995, en was toen een puzzelgame waarin schaduwen gebruikt werden om simpele, blokkerige foto’s of beelden te onthullen. De serie kwam echter nooit van de grond buiten het land van oorsprong en hierdoor bleef de serie enkel en alleen voor Japan bestemd.

Met de komst van de Nintendo DS probeerde men het opnieuw met Picross DS in 2007. Toen viel de game wel in de smaak in het Westen dankzij de makkelijke besturing met de stylus in plaats van via de oude controller. Nu brengt Nintendo de serie terug, maar in plaats van één dimensie, levert men nu puzzelplezier in 3 dimensies.

Het principe achter deze game is uiteindelijk erg simpel, je krijgt een groot blok opgebouwd uit verscheidene kubussen. Deze zijn telkens genummerd aan de voor-, zij- en bovenkant, en aan de hand van het nummer weet je hoeveel blokken over moeten blijven in het uiteindelijke object. De uitleg klinkt misschien wat moeilijk, maar dankzij een goede tutorial kan je meteen aan de slag met de game. Dit maakt dat zelfs jonge spelers hier snel mee weg zullen zijn, ondanks het ontbreken van een taaloptie.

Op de besturing valt de eerste uren niet veel aan te merken. Het gebruik van de stylus lijkt perfect te werken, met een zwaai draai je het voorwerp en met links of omhoog op de d-pad kan je een kubus inkleuren of verwijderen. Naarmate je vordert verschijnen echter de eerste scheuren in dit concept. De puzzels worden veel groter en hierdoor is het een pak moeilijker om de juiste camerapositie te verkrijgen. Het werkt allemaal iets te desoriënterend.

De audio is dan weer een typisch geval van een haat-liefde relatie zoals in vele andere puzzelgames. Je kan niet snel genoeg zijn om de volumeschuiver stil te zetten, of je neuriet vrolijk mee mee de deuntjes. Grafisch valt er dan weer weinig te melden. De DS kan zeker mooiere beelden op het scherm toveren, maar de game vraagt er niet echt om. De pastel leuren passen bij het concept en de kleine animaties op het einde zorgen dan weer voor de nodige voldoening bij het oplossen.

Picross 3D bezorgt je alvast een lange speelduur met 350 puzzels die je op verschillende moeilijkheidsgraden kan oplossen. Via Nintendo’s Wi-Fi Connection kan je tevens nog meer puzzels downloaden. Wie zelf creatief is kan dan weer aan de slag dankzij de ingebouwde puzzelontwerper. De uitwerking ervan is simpel. Je ontwerpt het voorwerp, kiest wat kleuren en labels en daarna volstaat een druk op de Create-knop om de rest van de puzzel automatisch af te werken.

Picross 3D is een aangename game voor de fans en zal zeker verslavingsgevoelige puzzelliefhebbers aanspreken. De keuze om een extra dimensie toe te voegen aan de originele Picross kunnen we alleen maar toejuichen maar jammer genoeg verliep de overstap naar 3D niet perfect, getuige het camerasysteem. Niet te snel willen handelen en goed kijken is de boodschap voor wie die hoge scores wil bereiken.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Picross 3D
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply