gaming sinds 1997

Pitfall: The Lost Expedition

Een dag, een platformspel. Is het onmiddellijk ten dode opgeschreven en plaatst het zijn gewicht op de oudere, gefaalde games die de plank in mijn tv-kast doen doorbuigen? Zal het ongekende temperaturen bereiken wanneer het zijn data naar de ram van de ps2 kopieert in een poging voor altijd herinnerd te worden door gamers en als dusdanig één keer per jaar in één of andere nostalgische bui vermeld worden? Ach, laten we niet sentimenteel worden, deze platformer testen en afwachten of mijn kritische, geschifte gedachtegang het de moeite waard vind om een paar positieve woordjes te verspillen.

Grafische hoogstandjes moet je zeker niet verwachten, maar de levels in het dichte oerwoud zijn intrigerend. Het gevoel van de oude culturen en de kindse naïeve, archeologische intenties slagen er werkelijk in een goede sfeer te creëren. Het spel neemt zichzelf niet serieus en daarin ligt z’n kracht want de technische mankementjes worden ruim goedgemaakt door de typisch grappige platform cut-scenes en dialogen en een algemeen amusement dat moeilijk te vinden is in de huidige elektronische spelletjes. Het lijkt wel alsof ze allemaal moeten beantwoorden aan de realiteit of een diepere betekenis moeten bevatten, maar ik vind dat zeker niet voor elk spel nodig en gelukkig voor “Pitfall” hebben de ontwikkelaars dat ingezien.

Eén van die technisch minder goed uitgewerkte puntjes is dat de camera bijna altijd met de hand moet bijgewerkt worden, wat op zich nog niet onoverkomelijk is maar wanneer het wat chaotischer wordt en er een groep kannibalen en een kolonie apen op je afgestormd komt en kokosnoten naar je hoofd gooit is het vrij lastig als de camera maar de helft van de actie toont.

Je bestuurt Harry zoals de meeste karakters in platformers en hij doet wat hij moet doen. Er is zelfs een geinige implementatie gevonden voor het gebruik van items die je op je weg moet oppikken. Eens het item, zoals een drinkbus die je kan vullen met genezend water, geselecteerd is kan je het besturen met de rechter analoge stick (naar boven is drinken en naar beneden is vullen).

Ook het platformspringen is een van de betere realisaties die ik ooit gezien heb. Je zal over een wiegelende brug moeten springen waar stukken ontbreken en waartussen nog lianen hangen die je moet gebruiken om de grotere kloven te overbruggen. Een klassieker, maar dan wel eentje die het goed blijft doen.

Wat dit spel zo verslavend maakt is dat je niet van level 1 tot level n speelt. Wanneer je op een versperde ingang stoot, zal je een item moeten zoeken en dan later terugkeren. Je gaat op zoek maar voor je het weet beleef je nog een hele hoop andere avonturen en ontmoet je oude kennissen en vijanden. Als je het item dan eindelijk te pakken hebt, zal je de hele weg terug moeten lopen tenzij je één van de zeldzame binnenwegjes kan gebruiken.

De puzzels worden interessanter naarmate je meer dan veertig procent heb uitgespeeld, maar ze worden nooit te ingewikkeld of frustrerend en je kan in elk begin van een level vooruitgang opslaan. De levels zijn niet zo lang en als je vlak voor het einde sterft zal je dus geen 45 minuten opnieuw moeten spelen. Moet je toch redelijk wat herspelen dan zal dat de tweede keer rechttoe rechtaan zijn. Dat leidt natuurlijk tot het feit dat eens je “Pitfall” hebt uitgespeeld je het nooit opnieuw zal spelen, maar is dat niet het geval met elk platform spel!? Een gemiddelde speler zou maximum twaalf uur nodig mogen hebben om het uit te spelen, maar als je waar voor je geld wil is er goed nieuws: “Pitfall 1” en “Pitfall 2” staan ook op de cd, een mooie bonus als je ooit van plan bent deze oudere versies te spelen.

Dit spel heeft zijn tekortkomingen, maar ik kon het vergeven en heb er me goed mee geamuseerd. Ik kan het echter moeilijk beschouwen als een concurrent voor de toppers in het genre omdat het een paar technische mankementjes vertoont en de graphics niet ultiem zijn. Dit wordt echter allemaal goedgemaakt door de klassieke humor en de geslaagde, nostalgische gameplay.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Pitfall: The Lost Expedition
geplaatst in: Activision, PS2, Reviews
tags: ,


Leave a Reply