gaming sinds 1997

Pokemon Battle Revolution

Pokémon is één van die topgames die sterk vertegenwoordigd is op ongeveer alle handhelds van Nintendo. Daarbij verwijs ik natuurlijk naar varianten als Red, Blue en natuurlijk de recentere Pokémon Diamond en Pearl. Stuk voor stuk zijn het stevige RPG’s waar je de leiding neemt over een zooi verzamelde beesten, ze traint en ze voor je laat vechten. Dat laatste aspect (het vechten dus) staat centraal in de Wii-game Pokémon Battle Revolution. In het verleden (Pokémon Stadium -red.) is al meermaals gebleken dat dit soort spellen eerder een uitbreiding vormde op de handheld games dan een volwaardig geheel op zichzelf te wezen.

Ik kan jullie meteen een ding meegeven. Dit spel is absoluut waardeloos zonder de DS-games. Zowat heel Battle Revolution is gebouwd rond de connectiviteit tussen DS en Wii… Ter illustratie: Als je noch Pearl, noch Diamond aan je collectie hebt toegevoegd en je schaft toch deze nieuwe Poké-Wii-game aan, heb je als het ware een warme tomatensoep met balletjes gekocht, maar dan zonder de balletjes, tomaten of de warmte. In dat geval kan het spel dus vergeleken worden met een koud bord water.

Het is niet zo dat je niets kan doen zonder de handheld-games, maar je mogelijkheden zijn enorm gelimiteerd. Eerst en vooral zit je qua Pokémon vastgekluisterd aan vooraf opgestelde combinaties die ‘rental passes’ genoemd worden. Mocht je wel een eigen collectie opgebouwd hebben op de DS, dan kan je jouw favoriete vechtersbazen selecteren en in een ‘custom pass’ gieten. Na al dat geratel over passes kan ik misschien ook even vermelden wat die dingen exact moeten voorstellen. Om Pokétopia, een eiland gemaakt voor internationale Pokémon-liefhebbers en -enthousiasten, te mogen betreden, moet je in het bezit zijn van zo’n pass. Het is een soort toegangsticket. Op het kaartje vind je data over jezelf zoals naam, geboortedatum en de zes Pokémon die je bij je draagt.

Waar het, zoals gezegd, allemaal om draait, zijn de gevechten. Wat ik belangrijk acht in actiespellen en zeker als er enige vorm van geweld aan te pas komt, is dat dat geweld een zekere spanning teweeg brengt. Als je kijkt hoe de Pokémon in Battle Revolution elkaar te lijf gaan, zou je haast beginnen wenen: snelheid is er niet, de effecten zijn over het algemeen redelijk zwak en zonder al te veel flair. De arena’s waar gevochten kan worden zijn al iets beter, maar ook hier zijn “wow”-effecten blijkbaar als bij wonder verdwenen. Wanneer je alleen speelt kan je in de arena’s kleine toernooien aanvangen. Wanneer je zo’n tornooi wint, krijg je punten toegestopt. Die punten vormen de munt in de Poké-shop, waar je kledij kan kopen voor je trainer, samen met allerhande andere items die je naar je DS kan versturen en in Pearl en Diamond kan gebruiken. Het klinkt mooi, maar het assortiment is erg beperkt en daarenboven bieden de items een absoluut minimum aan meerwaarde.

Tot zover de singleplayer. Multiplayer-opties zijn al even schaars, maar ze zijn er wel, wat al een redelijke prestatie blijkt te zijn voor het gemiddelde Wii-game. Je kan online elkaar bekampen in hevige, bloederige Pokémonp-gevechten. Hmm, laat hevig en bloederig maar vallen. Dezelfde repetitieve point&click-gameplay vanuit de singleplayer komt volledig terug in een spel voor meerdere spelers. Daarmee is alles dan ook gezegd…

Pokémon Battle Revolution is allesbehalve een revolutie voor de franchise. In plaats van nieuwe, leuke elementen toe te voegen die voor iedereen amusant kunnen zijn (en niet alleen voor bezitters van de DS-games Pokémon Pearl & Diamond), houdt Nintendo vast aan oude waarden en verwijderen ze zelfs interessantere mogelijkheden. Het enige nieuwe is de leuke verbinding met je DS, maar dat zal in de meeste gevallen de levensloop van de game nog steeds niet langer maken dan enkele luttele speelsessies, waarna het voor een eeuwigheid in de kast belandt. Met de DS-games is het spel al niet bijster goed, maar zonder is het al helemaal waardeloos.

Onze Score:
5.0
gerelateerd spel: Pokemon Battle Revolution
geplaatst in: Nintendo, Reviews, Wii
tags: ,


Leave a Reply