gaming sinds 1997

Pokémon Black and White

Toen Pokémon White in mijn brievenbus arriveerde, was ik dolenthousiast. Eindelijk is het er toch van gekomen, na vier jaar wachten op een écht nieuwe versie. Toegegeven, ik vind Pokémon leuk! Iedereen heeft wel een marginaal of kinderachtig trekje, wel dit is dat van mij. We zijn ondertussen aanbeland bij de vijfde generatie van Pokémon en de eerste twee delen zijn, zoals bekend, Black/White. Benieuwd wat Game Freak deze keer in petto heeft en waarom je Black/White zeker moet aanschaffen? Lees hieronder dan zeker verder.

Pokémon Black/White laat je deze keer kennismaken met de Unova-regio, ver weg van de Kanto-, Johto-, Hoenn- en Sinnoh-regio’s. Volgens Junichi Masuda, director bij Game Freak, is Unova gemodelleerd naar New York City. In het begin van het spel is er traditioneel een kennismaking voorzien. Je krijgt voor het eerst ook de twee jeugdvrienden (Bianca en Cheren) te zien waarmee je samen naar Professor Juniper moet stappen om een Pokémon uit te kiezen. Zoals gewoonlijk is het kiezen tussen een gras-, vuur- of water-type Pokémon. Na deze hartverscheurende keuze start je avontuur en ga je op pad om de beste Pokémon trainer te worden.

Het doel van het spel is nog steeds hetzelfde uiteraard. Vang en train zoveel mogelijk Pokémon zodat ze stijgen in level en eventueel evolueren. Neem het op tegen alle Gym Leaders, verover de acht badges en ga vervolgens de Pokémon League winnen. Klinkt allemaal heel simpel, maar wie het goed wil doen en zoveel mogelijk wil ontdekken, zal met dit spel toch zeker 40 uur zoet zijn.

In Pokémon/Black White mochten natuurlijk ook geen slechteriken ontbreken. Iedereen kent wel nog Team Rocket uit de allereerste reeks, wel deze keer maak je kennis met Team Plasma. Zij strijden voor de vrijheid van Pokémon en stelen ze daarom van mensen. Maar wat zijn deze schurken nog zoal van plan? Aan jou om dit te ontdekken en ze te ontmantelen. Tijdens het spel maak je ook kennis met “N”, een mysterieuze kerel die zegt de waarheid achter zijn overtuigingen te willen onderzoeken. Hij zal sowieso een impact hebben op jouw avontuur.

In de Unova-regio zijn er meer dan 150 volledig nieuwe Pokémon te ontdekken. Dankzij de Pokédex, die je gekregen hebt van Professor Juniper, kun je bijhouden welke je allemaal al bent tegengekomen. In beide versies van het spel vind je ook andere Pokémon terug. De legendarische Pokémon Reshiram en Zekrom zul je enkel kunnen vangen in respectievelijk Black en White. Gelukkig is aan dat laatste ook een mouw te passen. Dankzij de infraroodverbinding, DS draadloze communicatie of Wi-Fi verbinding kan je met vrienden of spelers van over de hele wereld ruilen en Pokémon-gevechten houden.

Er is zelfs een Pokémon-wereld voorzien waar iedereen verbinding kan maken met elkaar. In het hart van de Unova-regio bevindt zich “Entralink”. Hier kun je heen en weer reizen tussen jouw wereld en die van andere spelers. Zo zal je bepaalde missies kunnen aangaan waarvoor je, als ze tot een goed einde worden gebracht, beloond wordt.

De meest verrassende nieuwe wending die het spel te bieden heeft, zijn de toevoegingen van de seizoenen. Die zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld in de winter andere Pokémon zult aantreffen dan in de zomer. Sommige Pokémon zullen zelfs een andere kleur vertonen in een ander seizoen. Wat voor ons een maand duurt, betekent in het spel een heel seizoen. Zo is de maand maart de herfst en de maand april de winter. Ongetwijfeld een pluspunt dat het spel een frisse wind bezorgt, zeker in combinatie met het plezier van het ontdekken en leren kennen van nieuwe Pokémon!

Verder kan ik nog vertellen dat er nieuwe vormen van Pokémon-gevechten zijn toegevoegd zoals de Triple Battles, waarin je met drie Pokémon tegelijk kan vechten. Ook het geluid is deze keer vernieuwend en gaat niet storen na uren spelen. Er zijn wel nog herkenbare deuntjes te bespeuren, voor wie vertrouwd is met voorgaande spelletjes, maar er zit meer variatie in. Dat brengt ons uiteindelijk bij het grafische gedeelte van het spel. Meestal zeggen ze dan ‘Save the best for last’ maar in dit geval is niets minder waar.

Je merkt wel dat er aan gewerkt is en er zitten enkele mooie tussenfilmpjes in verwerkt, maar zodra je in een Pokémon-gevecht zit, merk je al snel dat het toch veel beter kon afgewerkt worden. De Nintendo DS is géén PS3 en daar ben ik mij van bewust, maar op grafisch niveau mocht Pokémon Black/White toch nog wat langer in de oven steken. Gelukkig maken de ontwerpen van de Pokémon zelf veel goed.

Pokémon Black/White is zonder twijfel een verademing in vergelijking met de vierde generatie. Dankzij enkele leuke toevoegingen en de verslavende gameplay is het spel een voltreffer geworden. Grafisch gezien kon het wel een stuk beter en het spel is soms te makkelijk, al is dat laatste vooral muggenziften en moet het zeker niet vermeld worden als negatief punt. Jong en oud zullen zich uren kunnen vermaken met Pokémon Black/White, dat naar mijn mening een must-buy is voor jouw Nintendo DS(i)!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Pokemon Black Version
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply