gaming sinds 1997

Pokémon Ranger: Guardian Signs

Eerlijkheidshalve moet ik deze review aanvatten met een dubbele bekentenis. Ten eerste heb ik nog nooit van mijn jonge leven een Pokémonspel gespeeld, laat staan naar Pokémon gekeken op tv. Da’s straf, inderdaad, maar het kan nog straffer. Om dit spel te reviewen kreeg ik voor het eerst een Nintendo DS in mijn handen. Daar gaat je hoofd van knetteren, niet! Of ik het dan dubbel zo moeilijk gehad heb met dit spel en of ik het dan maar half zo leuk vond, kom je verder te weten.

Dat ik niet vertrouwd ben met een Nintendo handheld vormt absoluut geen obstakel voor dit spel. Eens je de powerknop ingedrukt hebt, wijst alles zichzelf uit. Je kan ook grotendeels kiezen of je de stylus (fancy woord voor het pennetje dat je toelaat nauwgezet gebruik te maken van het touchscreen) gebruikt dan wel de standaard drukknoppen. Het was wel even wennen aan het kijken naar twee schermen, maar daar is door de makers voldoende bedachtzaam mee omgegaan. Zo geeft het bovenste scherm meestal de plattegrond van het speleiland weer of informatie over de Pokémons. Het eigenlijke actiescherm is natuurlijk kleiner dan een tv-of pc-scherm maar de graphics zijn voldoende scherp en uitgewerkt. Zelfs aan de schaduwen van de personages is gedacht.

Wat me meteen opvalt aan de cover van Pokémon Ranger: Guardian Signs is dat het spel gespeeld kan worden vanaf de leeftijd van drie jaar. Hoewel ik mij vragen stel bij driejarigen die al een Nintendo DS kunnen vasthouden en bespelen, wordt al snel duidelijk dat ook oudere Nederlandstalige knakkers uit de boot vallen. De handleiding mag dan wel in het Nederlands opgesteld zijn, het spel ondersteunt een Nederlandstalige versie niet. De handleiding is trouwens erg goed gestructureerd en erg gedetailleerd opgebouwd. Jammer voor de koters die het Engels nog niet voldoende machtig zijn, want met behulp van deze handleiding zou het spel inderdaad al vanaf erg jonge leeftijd gespeeld kunnen worden.

Na het kiezen of je wil spelen met een vrouwelijk of mannelijk personages moet je – evenredig met de uitgebreide handleiding – aan het begin van het spel een enorme hoeveelheid aan achtergrondinformatie doorworstelen. De makers hadden dit toch beter ingekort want het ontnam mij toch wat zin om verder te spelen. Je hebt dan eigenlijk al genoeg van al die tekstkaders voor de rest van het spel, maar ze blijven ze maar naar je hoofd slingeren. Voor mij vertraagden ze het spel, maar echte Pokémon-adepten zullen hier misschien net wel van houden.

In Pokémon Ranger: Guardian Signs reis je als onbevreesd avonturier naar de Oblivia regio om de wereld te bevrijden van Pokémon-kidnappers en de rust te laten weerkeren onder de Pokémon. Het spel zit goed in elkaar: je grote missie is doorspekt met kleinere queesten en je helpt bange burgers in nood uit de puree. Gelukkig sta je er niet alleen voor maar krijg je hulp uit verschillende hoeken. Het verhaal dat rond je missie geweven wordt, is best leuk. Zo zit er wat geschiedenis in, je kan wat morele waarden terugvinden en af en toe zelfs een grappige kwinkslag. Het verhaal is ook wat raadselachtig en bouwt zo knap op naar een ontknoping. Best een amusant en verslavend spelletje dus. Goed dat het op Nintendo DS is uitgebracht zodat je het overal mee naartoe kan nemen, want dat zal je ook doen!

Toch zijn er ook een aantal minpuntjes aan deze nieuwste uit de Pokémon-reeks. Zo blijft je doel niet altijd even duidelijk. Vooral als je het spel even hebt onderbroken en je weet bij het hervatten niet meer wat je aan het proberen was, kan het lang nadenken en zoeken zijn vooraleer je weer op het juiste pad terechtkomt. Je kan de status van je held oproepen maar die is net iets te kort door de bocht. Voor de volgende editie graag een geheugensteuntje dus.

Een tweede minpunt is dat je, wanneer je net een Pokémon ontlopen hebt, er meteen weer op botst. Tot vervelens toe soms. Een pluspunt is dan weer dat er op de juiste momenten een soort van shortcuts zijn ingebouwd. Als je bijvoorbeeld net drie werelden doorkruist hebt om een boek te halen, moet je niet weer die drie werelden met alle bijhorende obstakels door om terug te keren maar verschijn je na tussenkomst van een zwart scherm meteen op je juiste (start)plaats.

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat je Pokémon Ranger: Guardian Signs ook met meerdere (maximum vier) spelers kan spelen en daarenboven draadloos. Er zijn hiervoor zelfs aparte missies uitgewerkt. Met een Nintendo wifi-connectie kan je helemaal uit je dak gaan en extra functies en content downloaden. Tot slot nog een kleine teaser. Ik heb mij laten vertellen dat er zich onder de Pokémons enkele legendarische of zeer speciale examplaren bevinden. Wel, in dit Pokémon-game zijn enkele zeer speciale functies beschikbaar met die legendarische exemplaren. Gotta Catch Em All!

Pokémonfans mogen dit spel zeker niet aan hun neus laten voorbijgaan. Ook wie minder bekend is met deze figuren moet dit spel niet meteen links laten liggen. Pokémon Ranger: Guardian Signs is een onderhoudend game met hopen inhoud en dat eigenlijk voor iedereen vlot speelbaar is.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Pokemon Ranger: Guardian Signs
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply