gaming sinds 1997

Professor Layton and the Last Specter

De eerste puzzle game met professor Layton en zijn hulpje Luke in de hoofdrol was meteen een succes. Professor Layton en het mysterieuze dorp was dan ook een meeslepende en plezante game, net zoals de opvolgers. Voortbouwend op dit succes, zijn we ondertussen aan de vierde Layton-game in onze contreien toe. Puzzelplezier forever of zien we toch de eerste slijtagesporen opduiken?

Voor de gelegenheid keren we terug in de tijd naar het mysterie dat meteen ook de kennismaking van professor Layton met zijn latere hulpje Luke betekende. Een mysterieus spook richt ’s nachts heel wat ravage aan in het dorp waarvan de vader van Luke burgemeester is. Het spook in kwestie wordt begeleid door een fluitmuziekje en is bovendien letterlijk de levensechte versie van een oude legende.

Ook deze Layton-game volgt de ondertussen gekende gameplay: tussen de hoofdpersonages en de oplossing van het mysterie liggen uiteraard heel wat puzzels te wachten. Je kan een hint krijgen aan de prijs van een muntje per hint en ook een fout antwoord is niet meteen game over; je zal er natuurlijk wel minder punten voor krijgen en sommige puzzels zijn wel noodzakelijk om verder te geraken in het verhaal. Het hintsysteem is echter niet altijd even hulpvaardig: soms komt het niet verder dan je vertellen wat je al weet, en soms wordt het antwoord zo goed als verklapt.

Qua variatie en moeilijkheidsgraad kunnen we in elk geval niet klagen: geen twee puzzels zijn hetzelfde en tegen het einde van de game heb je er heel wat achter de kiezen. Ook de moeilijkheidsgraad kent een zekere en ook gezonde variatie. Sommige puzzels zijn vrij makkelijk, terwijl andere dan weer het nodige denkwerk vereisen. Dankzij het systeem van de hintmuntjes kan je nooit echt vast komen te zitten. Bovendien biedt Nintendo voor de echte hardcore fans de mogelijkheid om wekelijks een aantal nieuwe puzzels te downloaden. Een lovenswaardige extra.

Zoals gewoonlijk heeft deze Laytongame weer zijn eigen charme: het geheel is gewoon af en het puzzelen krijgt een soort van magisch tintje. Net omdat de makers oog hebben voor het geheel en een aantrekkelijke presentatie, is de game ook interessant voor wie geen puzzelfanaat is. Het grote nadeel van de Layton games is echter dat ze op z’n zachtst gezegd niet echt een typevoorbeeld van vernieuwing zijn. Naast nieuwe puzzels en nieuwe mini-games is de formule nog altijd dezelfde als in de allereerste aflevering.

Het verhaal wordt opgefleurd met een aantal mooie tussenfilmpjes die zoals gewoonlijk kleine pareltjes blijken en tekenfilmpjes op zich zijn. De game die wij kregen om te reviewen is een Nederlandstalige versie. Persoonlijk heb ik liever tenminste de mogelijkheid te kunnen kiezen tussen Engels of Nederlands, vooral omdat het stemmenwerk van de laatste categorie nu eenmaal vaak te wensen overlaat. In dit geval moet wel gezegd worden dat in deze lokalisatie wel het nodige werk gestoken is en dat hoor je ook aan het resultaat.

Samengevat kunnen we zeggen dat Professor Layton en de melodie van het spook een goede mix van een meeslepend verhaal en een ruimere variatie aan raadsels en puzzels biedt. Behalve nieuwe puzzels is er echter niet veel vernieuwing te bespeuren en de vraag is dan ook of de serie dit nog lang zal kunnen volhouden. Hoe dan ook bezit deze game nog altijd de gekende charme van alle Layton games en is het zeker een leuke game om je avonden mee door te brengen.

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Professor Layton and the Last Specter
geplaatst in: DS, Nintendo, Reviews
tags: ,


Leave a Reply