gaming sinds 1997

Pursuit Force: Extreme Justice

Wie droomde er als jongen niet van om een superagent te zijn? Gewoon op de harde manier afrekenen met de slechteriken en je niets aantrekken van de regels, want regels waren er natuurlijk om gebroken te worden! Spijtig genoeg is de werkelijkheid anders, maar gelukkig hadden we nog games zoals Pursuit Force op de PSP. Extreme Justice is het tweede deel en zou volgens de makers een grote verbetering zijn ten opzichte van zijn voorganger. Laten we maar eens snel gaan kijken of ze uit hun fouten geleerd hebben.

We zullen maar direct met één van de grootste verbeteringen beginnen, namelijk de besturing van de voertuigen. Niet langer moet je als een gek je voertuig op de baan proberen te houden, maar nu kan je je rustig concentreren op de vijanden en ze één voor één neerschieten. De besturing die je gebruikt is nog altijd dezelfde. Dat heeft als voordeel dat, als je het vorige spel hebt gespeeld, je onmiddellijk weg bent met de besturing van de opvolger.

Een ander negatief punt was de hoge moeilijkheidsgraad van het eerste deel. Ook daar werd grotendeels naar de fans geluisterd en nu kan je kiezen uit drie verschillende graden. Toch is ook dat niet perfect. In het begin zijn de verschillende moeilijkheidsgraden goed uitgewerkt, maar in de latere levels zal je zelfs op de gemakkelijkste graad af en toe zin hebben om je PSP door de kamer te gooien.

Op grafisch vlak mag het spel zich toch tot één van de betere PSP-games rekenen. De voertuigen en karakters zijn vrij helder en hebben een iets wat cartoony look. De bewegingen die je karakter maakt als hij op een voertuig springt, worden vloeiend weergegeven en geven regelmatig een adrenalinekick, simpelweg omdat ze er zo zalig uitzien. Wat zeer aangenaam is, is dat je niet langer alleen in de levels rijdt, schiet en loopt. Zo zul je regelmatig versterking krijgen van verscheidene agenten die ook werken bij het Pursuit Force-team. Zoals ik twee zinnen geleden vermeldde, mag je ook rondlopen in het spel. Dat is eerlijk gezegd irritant, gewoon omdat het lijkt alsof de besturing niet gemaakt is om te lopen, maar enkel om te rijden. Als je na het lopen in één of ander voertuig springt, zal je meestal blij zijn dat het saaie gedeelte voorbij is en je terug kunt springen van voertuig naar voertuig.

Tijdens het vechten zal je ook extra krachten kunnen verzamelen door slechteriken af te knallen. Die kun je gebruiken om jezelf en je voertuig te herstellen of om bijvoorbeeld in slow-motion naar een voertuig te springen, terwijl je op hetzelfde moment de inzittenden doorzeeft met munitie. Nu, die bonus verlies je wel als je onschuldige bestuurders hun voertuigen ramt. Het spijtige is dat het spel na een tijd vrij repetitief wordt door het voortdurend herhalen van springen en schieten naar voertuigen. Omdat je een vast pad moet volgen en alle vijanden die je passeert moet uitschakelen om vooruit te geraken, verlies je wat vrijheid.

In de vorige alinea werd er gezegd dat de andere personen van het Pursuit Force-team actiever meehelpen. Dat betekent natuurlijk ook dat het verhaal belangrijker is geworden in dit deel. Met een spel zoals Fursuit Force: Extreme Justice is het onvermijdelijk dat het verhaal vol clichés zit. In het kort draait alles rond een ander politieteam, genaamd Viper Squad, dat toch niet zo ‘goed’ is als ze doen uitschijnen, en een complot dat de Verenigde Staten en de president ervan bedreigt. Dat verhaaltje had nog aangenaam geweest, ware het niet van de irritante voice-overs die je te horen krijgt. Vooral je baas werkt op de zenuwen. Tijdens het vechten opmerkingen te horen dat je zo traag bent als een slak en dat zijn grootmoeder het beter kan dan jou, zorgt niet echt voor de nodige motivatie om sommige lastige levels tot een goed einde te brengen. De geluidseffecten van de voertuigen en de muziek op de achtergrond zijn dan wel meer dan degelijk.

Om de herspeelbaarheid van het spel toch wat omhoog te halen, heeft men verschillende nieuwe opties in het spel gestopt voor de mensen die niet online spelen. Zo heb je de ‘bounty mode’, een modus waar het spel na elke sessie moeilijker wordt. Een andere is de ‘challenge mode’. Daarmee kan je uitgespeelde levels herspelen om betere scores te halen. Een andere nieuwe toevoeging is de multiplayer. Ook daar heb je verscheidene modes, zoals ‘cops ‘n’ robbers’, ‘ram jam’ en nog verscheidene andere.

Als je het eerste deel prachtig vond, dan zal je Pursuit Force: Extreme Justice ook wel graag spelen. Vond je het eerste deel maar niets, dan raad ik je aan om het eerst ergens te testen. De verscheidene multiplayer-mogelijkheden en de nieuwe singleplayer-opties zijn misschien wel een motivatie om het spel uiteindelijk aan te schaffen.

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Pursuit Force: Extreme Justice
geplaatst in: PSP, Reviews, Sony Entertainment
tags: ,


Leave a Reply