gaming sinds 1997

RACE 07: The Official WTCC Game

Er zijn zo van die mensen met een droom. Een droom om bijvoorbeeld racepiloot te worden. Dan denken ze soms luidop na over hoe ontzettend spannend het wel niet moet zijn om met je flitsende bolide je grote concurrent in de allerlaatste race toch nog te grazen te nemen en met de bloemen naar huis te gaan. Helaas heten we niet allemaal Kimi en komen niet alle dromen uit. Gelukkig zijn er nog altijd de mensen van SimBin, die onze dromen net iets dichter proberen te brengen.

Die droom tastbaar maken is trouwens iets waar het Zweedse SimBin toch al redelijk ervaren in is. De voorbije jaren brachten ze namelijk ook al GTR2 en RACE: The Official WTCC Game uit. De games van SimBin worden bij simulatieliefhebbers meestal redelijk goed onthaald, dankzij de niet onaardige graphics en de officiële licenties, maar vooral ook dankzij het groot gevoel voor realisme. Gelukkig weten ze dat daar in Zweden ook en dus hebben ze zich dit jaar voorgenomen om op al die punten vooruitgang te boeken.

Op grafisch gebied is dat alvast gelukt. Toegegeven, vergeleken met andere racers, zoals de Need for Speed-reeks, ziet dit spel er misschien wat magertjes uit, maar voor een rasechte simulator zijn de graphics van de beste die ik al gezien heb. Het enige minpunt is echter het gebruikte schademodel. Het lijkt wel alsof de ontwikkelaar “gecensureerd” werd door de wagenfabrikanten, want wanneer je bijvoorbeeld met een Formula BMW-karretje aan 150 km/h frontaal tegen een muur knalt, zal je in RACE 07 hooguit je voorvleugel verliezen. Dat is dus echt een punt waarop het nog beter kan, maar de rest van het pakket, zoals de reflecties, de spiegels en ga zo maar door zien er wel mooi uit.

Eén element moet ik echter nog wat extra in de verf zetten, namelijk het regeneffect. Het is leuk om te zien dat, wanneer je in de regen aan het rondtoeren bent, je effectief je ruitenwissers zal moeten gebruiken wil je nog iets van de baan zien. Wanneer je in een open wagen zit, kan je gebruik maken van tear-offs (stukjes plastic die over je vizier hangen) om een helder zicht te bewaren.

Ik zei het al, er zijn deze keer ook andere wagens aanwezig naast de traditionele WTCC Touring Cars. Je zal namelijk ook met Radicals, Caterhams, Mini’s en Formula BMW’s kunnen racen. Als extra zijn ook enkele klassieke touring cars van ’87 en de auto’s van vorig seizoen toegevoegd aan de collectie. Het aanbod aan tracks moet daarvoor niet onderdoen. Je krijgt namelijk alle tracks van dit jaar en vorig jaar, met nog een aantal speciale circuits erbovenop. Alle modellen van zowel de wagens als de tracks zijn bovendien ook mooi afgewerkt.

En dan zijn we aanbeland bij het belangrijkste aspect van een simulatiegame: de gameplay. Daar is duidelijk het meeste aandacht aan besteed. Eerst en vooral is het de manier waarop de wagens reageren die opvalt. Zo zullen achterwielaangedreven wagens zich gewillig laten oversturen, terwijl hun voorwiel aangedreven tegenhangers koppig zullen blijven ondersturen als je niet voorzichtig bent. Indien je het spel instelt op ‘novice’ zal je daar niet last van hebben, maar op ‘pro’ zal je toch enkele uurtjes zoet zijn, vooraleer je je wagen totaal onder controle hebt. Het is daarbij jammer dat SimBin bij het maken van dit spel besloten heeeft om de ‘racing school’, die aanwezig was in de vorige versie, er weer uit te laten. Dat zal de drempel voor de mainstreamgamer die enkel arcaderacers gewoon is toch nog iets verhogen.

Als je eenmaal hebt doorgebeten en het allemaal wat begint te vlotten, dan is het tijd om aan het echte werk te beginnen. Je kan kiezen tussen een enkele wedstrijd, met trainingsrondes en kwalificaties of twee races, een volledig seizoen of een aangepast kampioenschap. Het leuke aan zelf een kampioenschap starten is dat je ook kan kiezen welke wagens mogen meedoen. Zo kunnen wagens van verschillende klasses het tegen elkaar opnemen. Verder heb je ook nog een ‘time trial’ en een ‘practice’ mode, die beide voor zich spreken.

Online kan je dezelfde spelmodi terugvinden. Ik heb al redelijk wat online gespeeld en ik moet zeggen dat ik nooit last heb gehad van lag of disconnects. Er zijn ook redelijk wat servers te vinden, zodat je altijd wel ergens iemand online vindt om een potje te scheuren. Bovendien is er de mogelijkheid om op een server de lege plaatsen op het startgrid op te vullen met bots. Zo blijven de online races ook goed gevuld. De AI van deze bots is trouwens ook dik in orde. In tegenstelling tot andere racegames zullen jouw virtuele tegenstanders niet zomaar alles en iedereen rammen die hun pad durft te kruisen en maken ze zelf ook foutjes waar jij dan van kan profiteren.

Over de rest van het spel kan ik redelijk kort zijn. De motoren brullen lekker luid; soms gaat het metaalachtige gekrijs van zo’n motor op volle toeren door merg en been en zo hoort het ook. De bediening is misschien wel standaard ingesteld op het keyboard, maar dan heb je wel alle hulpmiddeltjes nodig die het spel te bieden heeft. Wil je ten volle genieten van dit spel, dan is een USB-stuurtje volgens mij de beste methode. Het is wel raar dat er redelijk weinig hardware standaard ondersteund wordt, maar echt erg is dat niet, aangezien je heel snel en vlot je eigen controller kan instellen. Verder zal je in de opties ook nog een automatische kwaliteitsinsteller vinden. Hierbij moet je gewoon instellen hoeveel frames per seconde je wil halen en het spel bepaalt zelf hoe ver het kan gaan.

Kort samengevat is dit de beste racesim die ik ooit gespeeld heb. De vele wagens en tracks zullen je offline al uren zoet houden en als je een echte uitdaging wil, kan je het nog altijd online opnemen tegen andere racers. Een must-buy voor alle liefhebbers van het genre!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Race 07: Official WTCC Game
geplaatst in: NamcoBandai, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply