gaming sinds 1997

RACE Pro

Race Pro is een gemakkelijk game om een mening over te vormen. Deze racer draagt zijn hang naar realisme uit van het doosje, via de menu’s tot natuurlijk op de track zelf. 360-eigenaars die Forza 2 beu gespeeld zijn zullen hun beste beentje moeten voorzetten om het realistisch gemodelleerd rijgedrag onder de knie te krijgen.

Gelukkig zullen niet alleen veteranen van het stalen ros hier een leuke tijd mee beleven. De makers hebben hun best gedaan om ook nieuwelingen te verleiden, met ondermeer heel wat hulpopties zoals een gesuggereerde rijlijn, die weliswaar niet dynamisch is. Je kan bovendien massa’s opties aanpassen om het rijden meer arcade of sim te laten aanvoelen, zelfs tot op een zekere hoogte binnen de verschillende moeilijkheidsgraden. Kies je om alles aan te laten, dan kan je vol zelfvertrouwen het gas indrukken en van jetje geven zonder meer. Wie alle hulp weigert, krijgt een lekker, strak rijgedrag voorgeschoteld dat niet alleen erg uitdagend is, en veel voldoening geeft, maar bovendien ook duidelijke verschillen biedt tussen de verschillende wagens en reeksen. Elke wagen die je instapt is op die manier een nieuwe belevenis. Bovendien zijn er eindeloze instellingen mogelijk en kan je, mocht je zo’n gearhead zijn, alles aanpassen wat in, aan of rond je auto hangt.

Van die vehikels zijn er overigens genoeg. Zo krijg je WTCC kampioenschappen, Formule BMW en GT racing cars, maar ook Mini Coopers, Vipers en Formule 3000. Verfrissend dus om eens niet met de typische klassen en auto’s aan het werk te gaan, iets wat wordt versterkt door de selectie aan tracks (gesloten of stadsparcoursen) waaronder enkele die zelden opduiken in games, maar wel erg leuk zijn om op rond te toeren. Aan variatie op dat vlak is er dus geen gebrek.

Het enige minpunt waar je niet omheen kunt, is dat alles er een beetje saai en middelmatig uitziet. Klagen doen we niet natuurlijk, maar na games als GRID zijn we heel wat gewend. Wil je dus vooral pracht en praal, zowel qua omgevingen als voor de net iets betere modellen, dan zal je je een beetje teleurgesteld voelen. Gelukkig is de cockpitview wel dik in orde en daar breng je toch het meeste van je tijd door, niet? Inleving verzekerd! Vergeet dus even die nood aan blinkende kleurtjes en polygonen, en geniet van de uitstekende sound (die naar je eigen voorkeur kan ingesteld worden) en het fantastische stuurgedrag en physics. Je kan overigens ook de controls aanpassen en bijvoorbeeld dead zones verminderen of vermeerderen; er is een schademodel dat wel degelijk impact heeft op het rijgedrag van je wagen en de A.I. van tegenstanders is volgens mij de beste die ik al heb gezien in een game, misschien enkel de menselijke natuur van Forza missend. Hoeft het nog gezegd dat dit een game is voor de liefhebbers?

Net zoals een echte racewagen werd dit spel ook (jammer genoeg) gestript van enkele luxueuze opties. Menu’s zijn erg … saai en droog en zelfs niet altijd even duidelijk, en een soundtrack heb je niet nodig wanneer je naar je motorblok wil luisteren dachten de ontwikkelaars. Wat je dan wel weer krijgt zijn handige en diepgaande tips over hoe je bepaalde bochten aansnijdt of hoe je best je strategie uitdoktert om iemand voorbij te steken op het einde van de lange rechte lijn.

Op gameplay opties werd gelukkig minder bespaard. Er is een erg leuke Carrière-modus die goed werd uitgewerkt. Je moet contracten aangaan waarvoor je betaalt met verdiend geld, of je kan een testrondje doen en mits een goeie prestatie een korting krijgen op je contract. Op die manier, en dankzij de eerder genoemde flexibele moeilijkheidsgraden, kan je steeds blijven vorderingen maken en wordt uitdaging nooit frustratie. Daarnaast werkt de rest zoals we gewend zijn: hoe moeilijker je instellingen, hoe meer geld je verdient, en hoe sneller je nieuwe wagens unlockt of kan aankopen. Perfect!

Eens dat gedeelte uitgespeeld, kan je nog losgaan in de kampioenschappen, time trials, trainingen of de aparte races, voorzien van de nodige Leaderboards om je skills mee te bewijzen en nog wat spannender gemaakt met enkele Achievements. Multiplayer is ook best te genieten, met Xbox Live wedstrijden tot met 12 man (of vrouw) en meer dan genoeg opties om langdurige variatie te verzekeren. Jammer echter dat men niet meer lessen heeft getrokken (of gewoon ideeën gestolen) van de briljante opties uit Forza 2 en PGR4. Origineel is de Hot Seat mode die het gebrek aan een splitscreen niet kan verdoezelen, maar wel de mogelijkheid biedt om elk om beurt een toertje te doen en zo elkaar af te troeven.

Race Pro is dus een game dat een ongelooflijk goeie en uitgebreide gameplay biedt voor veteranen en nieuwelingen, ook al zullen die eerste zich wellicht net iets beter thuis voelen. Naast die basiservaring is de presentatie net te beperkt en spartaans om indruk te maken. Grafisch schiet de game tekort in vergelijking met andere hedendaagse racers en op veel extra’s hoef je niet te rekenen. Voor mensen die liever een gestripte Clio V6 zouden hebben dan een van dikke velgen en xenon lichten voorziene Audi A4 TDI.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: RACE Pro
geplaatst in: NamcoBandai, Reviews, X360
tags: ,


Leave a Reply