gaming sinds 1997

Railroad Tycoon 3

Tsjoek tsjoek tsjoek tsjoek, IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIP (piepende remmen), TOET TOET, tsjoek tsjoek tsjoek tsjoek, …

En voor al wie het nu nog niet doorheeft, dit moest dus een trein voorstellen die aankomt in een station en daar terug vertrekt. En voor de domme en trage van geest: het is weer miniatuurtreintjes-tijd. In Railroad Tycoon 3 speel jij namelijk de grote baas van de treintjes. Maar biedt Railroad Tycoon 3 ons de nodige uitdagingen of kunnen de treinen elk moment crashen? Hoog tijd om eens onder de stoomtank van deze trein te kijken. TOET TOET, tsjoek tsjoek tsjoek …

Ok, tot zover de treingeluiden, tijd om aan het echte werk te beginnen. (TOET TOET !! o, sorry – red.) De opzet van RRT3 is nog steeds dezelfde als die in de vorige editie van het spel. Jij kruipt in de rol van een treinmagnaat en moet jouw firma naar de top brengen. Dit kan je doen door zoveel mogelijk geld te verdienen en de anderen dood te concurreren.

Iets wat al direct opvalt wanneer je het spel opstart en je jezelf zit te vergapen aan het introfimpje (dat toch wel indrukwekkend en grappig is als je het de eerste keer ziet) is de geweldige kracht die achter de 3D engine schuil gaat. Dat deze engine voor knappe ingame staaltjes zal zorgen, is iets wat ik later nog uitdiep.

Laten we eerst eens naar het singleplayer gedeelte kijken. In singleplayer modus kan je kiezen tussen het spelen van een Sandbox game en het spelen van campaigns. In de Sandbox mode heb je geen geld, alles is gratis en er zijn geen concurrenten. Kan het leven nog mooier? Je kunt naar hartelust sporen leggen, treintjes kiezen en genieten van je opbouwende werk. En door het aanklikken van een optie die je van alle treinen voorziet, heb je toegang tot een hangar met ongeveer 48 treinen, meer dan genoeg denk ik. Elke locomotief heeft zijn eigen karakteristieken waar je rekening mee moet houden: treksnelheid op hellingen; stoom, diesel of elektriciteit, … Een belangrijke factor is bijvoorbeeld aantrek bij het publiek: als het publiek kan kiezen tussen een lelijke trein die direct rijdt of een mooie trein die een beejte omrijdt, dan kun je er donder op zeggen dat ze gaan rondrijden met de mooie trein.

Ook een nieuwigheid in RRT3, het is niet echt een nieuwigheid, eerder een verbetering, is de manier waarop er met cargo wordt omgesprongen. In RRT2 moest je nog overal zelf aanduiden welke wagons waar moesten worden ingeladen, enzovoort. In RRT3 kun je dit wel nog altijd zelf instellen als je wil, maar anders zorgt de computer ervoor dat overal de meest winstgevende lading wordt ingeladen voor het volgende station. Een hele verbetering vind ik persoonlijk.

Naast de Sandbox mode is er ook nog de campaign mode. Hierin speel je 16 missies die zich overal ter wereld afspelen, en die stijgende moeilijkheidsgraad hebben, naarmate je verder speelt. Het enige verschil met de Sandbox mode bestaat er hier in dat je rekening moet houden met je aandeelhouders en dus moet zorgen dat je geld binnenhaalt en je schulden afbetaalt. Kortom, je moet ervoor zorgen dat je bedrijf gezond is.

Naast de singleplayer is er ook een multiplayer modus. Deze is in wezen hetzelfde als een singleplayer scenario, maar het enige verschil hierin is dat je tegenspeler geen computer gestuurde speler is, maar iemand van vlees en bloed. In plaats van dus een computer kapot te concurreren kan je hier een echte mens verpletteren met je treinimperium.

De graphics zijn zoals gezegd uitstekend, wanneer je inzoomt tot op het hoogste niveau zie je je treinen vlot door het landschap zoeven, tuffen en snorren. Echt alle details zijn uitgewerkt, je ziet de wielen draaien, de rook uit de schoorsteen kringelen, enzovoort. Gewoonweg prachtig, de eerste keer dat ik dit zag, moest men snel een doekje op het keyboard leggen om het kwijlen tegen te gaan.
Ook het geluid is subliem, alleen jammer dat het te stil is opgenomen, de muziek althans, je boxen moeten dus heel hard staan wil je iets van de prachtige muziek horen. De geluidseffecten zijn dan weer te hard opgenomen, wat soms wel even tot frustratie kan leiden in het begin wanneer je de perfecte balans zoekt in je geluidsinstellingen.

Railroad Tycoon 3 is een fantastisch spel, met veel mogelijkheden en geweldige grafische power. De muziek geeft je zin om te bouwen en treintjes te laten rijden. Het hele spel straalt gewoon klasse uit. Je gaat er op de duur nog door terug verlangen naar die grote verzameling Marklin treintjes van je oom die je kon opzetten en naar hartelust mee kon spelen. Maar ach, je hebt dit nu, en dit is toch nog een pak beter dan die Marklin treintjes. En als je mij nu excuseert mijn trein wacht …

TUUT TUUT, tsjoek tsjoek (Watcher steaming off).

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Railroad Tycoon 3
geplaatst in: 2K Games, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply