gaming sinds 1997

Rallisport Challenge

Hhm.. Rallisport.. Ik had gehoord dat dit spel bij de Xbox-toppers hoorde, dus toen CyruzB aankondigde dat hij dit spel had liggen, was ik door het dolle heen. Een goeie week later kreeg ik een pakketje in de bus. Ik heb het spel natuurlijk meteen in m’n Xbox geramd en me ondergedompeld in het wereldje van de rallysport.

Ok, we zullen maar beginnen bij het begin, en ik vind dat het begin maar de graphics moeten zijn. Wel, van elk Xbox-game dat ik al heb gespeeld (en dat zijn er toch een stuk of 10) was ik het meest onder de indruk van Rallisport. Het knapste is wel de zichtbare afstand. Je kan énorm ver kijken. De eerste keer dat je op een lang recht stuk komt en aan de andere kant van een vallei de finish ziet, ga je gewoon door je dak. Dan zijn er nog de 60fps die er constant zijn, zonder iets dat maar in de buurt komt van framedrops. Zelfs in split-screen met 4 spelers merk je geen enkele vermindering van frames. Het gebruik van bumpmapping en texturen is ook erg mooi gedaan in dit spel. Het reflecteren van bomen in je wagen, de zon in het zand of het ijs, of die keer dat je verblind wordt door de zon en gewoon een bocht mist. En dan die koeien die je wagen achterna gapen! Je zal dit spel werkelijk met open mond spelen. Het komt qua graphics met gemak op dezelfde hoogte als Dead or Alive 3 en Halo.

De gameplay is in orde (om het zacht uit te drukken). Na een klein uurtje weet je al hoe je simpel door een “medium right, into hard left” scheurt. De controls zijn erg intuïtief. De rechter trekker gebruik je om gas te geven, de linker om te remmen en je stuurt met de analoge stick zoals in de meeste racers. Het lijkt allemaal nogal gemakkelijk in het begin, en dat is het dan ook. Een van de eerste keren dat je speelt al eindigen met 20 seconden voorsprong is geen uitzondering. Pas tegen het einde van het spel is er een beetje een uitdaging aan. Ook nog een klein puntje van kritiek is de achtergrond. Begrijp me niet verkeerd, de achtergronden zijn echt heel erg knap, maar er waren veel momenten dat ik een binnenweg probeerde te nemen. Dat is nu net iets dat je in Rallisport niet moet doen. De computer zet je wagen gewoon terug op de weg. Ik vond het toch wat overdreven om mezelf terug in het midden van de weg te vinden, toen ik een “square right” probeerde af te snijden. Dan is er nog het feit dat wanneer je het spel in normal mode speelt, je niet de kans krijgt om een bepaald stuk uit een rally opnieuw te spelen. Dat is wel irritant als je in de 8e etappe crasht en als 4e eindigt (er zijn maar 4 deelnemers aan een rally, wat echter ook nogal belachelijk overkomt). In “beginner” kun je die 8e race opnieuw spelen, maar in normal mode moet je weer van meet af aan beginnen.

Je kan dit spel in 4 verschillende modi spelen: Rally, Ice Racing, Rallycross en Hillclimb. Deze zijn allemaal goed te genieten en de multiplayer maakt het compleet. Wel jammer dat je in die multiplayer niets meer hebt van richtingsaanwijzers. Dat de copiloot-stem weg is, is begrijpelijk, maar dat zelfs de pijlen zijn verdwenen vind ik toch wat raar. Toch is de multiplayer mode heel leuk. Met 4 tegen elkaar racen en elkaar naar beneden de afgrond in sturen kan niet anders dan leuk zijn… (Toch maar liever niet op een al te kleine televisie spelen wanneer je met 4 bent. De kans bestaat er in dat je niet al te veel zal zien )

Het geluid valt wel mee. De muziek die standaard bij dit spel zit, is niet echt wereldschokkend, maar het kan er mee door. Je kan, gelukkig, als het je niet aanstaat ook muziek rippen op de harde schjf van je Xbox. Maar een echte racer speelt uiteraard niet met muziek op de achtergrond. Achtergrondgeluiden zoals de motor en struikjes waar je wel eens doorrijdt zijn verzorgd, maar ook niet meer dan dat. Jammer is dat de motorgeluiden van verschillende wagens erg veel op elkaar lijken. Een VW Beetle heeft bijna hetzelfde geluid als een opgefokt rallybeest waar alleen de allergrootsten zich meester van kunnen maken.
Dan is er natuurlijk de stem van je copiloot die niet mag ontbreken in elk zichzelf respecterend rallyspel. Wel, de stem is gewoon van dezelfde irritante man als in Colin McRae 2.0. Spijtig dat hij soms wel iets te vaak en te snel info geeft. Als er 3 of 4 korte bochten net na elkaar komen, is het moeilijk om te onthouden waar je nu weer heen moest. Ook geeft de copiloot soms een “easy left” aan, terwijl je zelf misschien denkt dat het meer om een “medium” gaat. Maar dit blijft uiteraard een kwestie van interpretatie… Al bij al zijn de geluiden in dit spel niet heel speciaal, maar ze doen wat ze moeten doen.

Wat ik ook wel jammer vond, is dat je niet “de rally van Italië” of “de rally van Kenia” rijdt, maar de “Safari rally” en de “Pacific rally”. Daar kan je wel omheen natuurlijk, maar ik vond het wel een tikkeltje ergerlijk. De leveldesign is goed. Knappe tracks, die vaak niet te gemakkelijk zijn. Vooral de “Hill Climb” tracks zijn waarlijk te genieten. Spijtig dat de ene level soms gewoon dezelfde is als een andere, maar dan omgekeerd, of dat dit alleen maar zo lijkt… Maar of dit nu zo is, of alleen maar schijn is, het neemt niet weg dat het nogal vreemd aanvoelt. Zeker omdat je maar 18 rallytracks hebt, is dit wel wat irritant.

Dit is, samen met DOA3, Halo en PGR, nog maar eens een zeer goede launchtitel van de Xbox. Als je niet echt van racers houdt, probeer het spel dan eens. Ben je echter waarlijk een racefreak, waar wacht je dan nog op? Haal dit spel in huis!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Rallisport Challenge
geplaatst in: Microsoft, Reviews, Xbox
tags: ,


Leave a Reply