gaming sinds 1997

Rayman Raving Rabbids

Konijnen zijn schattige beestjes. Lief, pluizig en klein. Wie houdt er niet van ze. Ze zijn lekker. Zeker met verse patatjes en een lekkere, bruine saus. Of de welgekende favoriet: konijn met pruimen! Ben je gek? Konijnen zijn veel te lief om op te eten. Konijnen spelen mee in tekenfilms zoals Bambi. Die steek je niet zomaar in een vettige pot met boter! Ubisoft heeft het begrepen en geeft alle konijnen ter wereld een hoofdrol in hun nieuwste spel.

Konijnen zijn ook een beetje geschift. Dat weet Ubisoft van geniale voorgangers als Monthy Python. Deze legendarische Britten wisten als geen ander het komische talent van konijnen te bevangen in Monty Python & The Holy Grail. Volgens mij hebben de mensen bij Ubisoft goed gekeken naar eerstgenoemde. Het moet eruit: Rayman Raving Rabbids is het grappigste spel in jaren. Meer zelfs: de “Raving Rabbids” zijn onsterfelijke personages. Konijnen gaan de wereld veroveren. Simpel maar doeltreffend en helemaal raak. Ik kan er nog uren over doorlullen!

Humor is dus het sleutelwoord in Rayman Raving Rabbids. Het soort absurde onzin dat een minder getalenteerde ziel enkel met een flinke joint in de mond kan bedenken. Zoals je weet bestaat Rayman Raving Rabbids uit verschillende minigames. Rayman is ontvoerd door een bende losgeslagen langoren en moet als een gladiator van de klucht voor zijn leven vechten. Sommige van die minigames zijn vergelijkbaar met Wario Ware. Meestal zijn het echter van de pot gerukte spelletjes, geïnspireerd op een origineel idee. De humor is gewoon heel apart, met hoofdletter A, en daar houden wij nu eenmaal van.

Een paar voorbeelden graag: • Koeien melken: vul zoveel mogelijk emmers.
• Koeien werpen: gooi diezelfde koe zo ver mogelijk weg.
• Zwijnen verzamelen: Zoek samen met vogel varkentjes en drop ze terug in de stal.
• Schapen scheren: scheer alle schapen kaal, maar let op voor verdwaalde konijnen!
• Konijnen kloppen: klop zo hard mogelijk een konijn tegen de kop. Lief!
• Vals zingende konijntjes: één konijn zingt uit de toon. Vind hem en geef hem een verdiende klap op zijn bek.

Per arena krijg je een eindopdracht voorgeschoteld. Dat kan bijvoorbeeld een shooter op rails zijn. Schiet zo snel mogelijk alle konijnen neer met je wc-ontstopper en red je vriendjes. Maar soms moet je als eerste eindigen in een race op wrattenzwijnen. De spelletjes zijn sowieso zeer verschillend en uitgebreid. Alleen jammer dat Ubisoft op het einde kiest voor moeilijkere versies van reeds uitgespeelde spellen.

Qua structuur is het spel grofweg opgedeeld in de secties ‘verhaal’ en ‘score’. In het verhaal zorg je dat Rayman ontsnapt van de gewelddadige konijnen. Bij het onderdeel ‘Score’ moet je zoveel mogelijk punten behalen om zo bizarre filmpjes vrij te spelen met de meest absurde humor ooit.

Rayman Raving Rabbids komt ook uit voor de Wii en die versie kreeg heel wat meer aandacht gezien de passende link met de innovatieve controls. Qua besturing is de Wii-mote dan ook ideaal maar toch is ook deze PS2 versie meer dan de moeite waard en werkt de gamepad perfect.

Ubisoft zet Rayman weer op de kaart, ook al gaat het deze keer om een verzameling minigames in plaats van de platformende Rayman. Eigenlijk is het simpel: Rayman Raving Rabbids is het gezelligste spel sinds Crash Bandicoot en Spyro The Dragon. Ideaal voor een ontspannend avondje alleen of met vrienden. Wie geen Wii heeft hoeft evenmin te twijfelen, ook op de PS2 werken de hilarisch konijnen evenveel op je lachspieren en de controls komen op geen enkel moment roet in het konijnenvoer gooien!

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Rayman Raving Rabbids
geplaatst in: PS2, Reviews, Ubisoft
tags: ,


Leave a Reply