gaming sinds 1997

Red Dead Redemption

Red Dead Redemption is wel degelijk GTA in een Wild West jasje, maar wie zijn wij om dat niet als een immens pluspunt te beschouwen! We droomden er immers allemaal wel eens van om de held te zijn in één van die vele klassieke Westernfilms, en bij deze heeft Rockstar dat mogelijk gemaakt.

Je begint je avontuur in de trein als Marston, een erg geloofwaardig en interessant uitgewerkt personage, luisterend naar medereizigers die je perfect in de sfeer brengen. Al snel weet je waar je bent en dat de periode waarin je naar hartenlust vrij zal kunnen spelen er eentje is waar de waarden en gebruiken van de cowboy langzaam maar zeker worden gemengd met technologische vooruitgang zoals de eerste auto en een paar gekken die zowaar proberen van de grond te gaan met vleugels.

Niet lang daarna ben je neergeschoten, gered, heb je je eerste vrienden en vijanden gemaakt en leren paard rijden, vee hoeden en via bullet-time (hier ‘Dead Eye’ genoemd) gaatjes schieten in mens en dier.. Aan jou de keuze om het knappe (en lange) verhaal te volgen, of je onledig te houden met mini-games zoals poker of het met een mes tussen je vingers tokken en allerlei zijmissies en bijzondere challenges. Die opdrachten variëren van het zoeken van bloempjes tot het terugvinden van verloren kindjes, het heroveren van een koets, het knallen op vogels vanop een rijdende trein, het zoeken van schatten of het iemand redden van de galg. Bovendien kan je onderweg naar die zaken nog ’s geconfronteerd worden met allerlei gevaarlijke dieren zoals wolven, slangen, poema’s en zelfs beren en buffalo’s. Afschieten, villen en de onderdelen verkopen denken wij dan!

Goed nieuws is dat het erg makkelijk is om hoofdverhaal met bijzaken te combineren op jouw tempo en dat je minder vaak stukken zal moeten herspelen zoals bij GTA IV. Ook hoef je je relaties niet meer tevreden te houden. Hoera! Wel kan je door missies tot een goed einde te brengen meer beroemd worden en word je ook gescoord op je eerbaarheid wat je allerlei voor- en nadelen zal opleveren. Zo zullen inwoners je vermijden als je de slechterik uithangt en zal de wet je met harde hand opjagen, of ze zullen je met open armen en een korting in de winkel verwelkomen als je hen uit de nood hebt geholpen.

Hoe bekend je bent beïnvloedt dan weer onder meer hoeveel keer je zal worden uitgedaagd tot duels waarin de Dead Eye-gameplay centraal staat. Let dus op hoe je hiermee omgaat, want hoewel het erg cool is om de outlaw te spelen kost het een aardige duit om je ‘Wanted’-status weg te werken als je het te bont hebt gemaakt en weer eens een paar mensen onder het gras hebt gestopt.

Het knallen zelf zit overigens lekker in elkaar, je kan het zelfs vlotjes doen vanop je paard of kar en voor wie niet goed kan mikken is er een lock-on voorzien. Bovendien kan je ook bepaalde delen van tegenstanders selecteren: het hoofd voor een snelle kill bijvoorbeeld, of een knieschijf om hem levend gevangen te nemen. Cool is ook dat je pistolen uit de handen van je opponent kan knallen, wat dan weer extra respect oplevert.

Een ander belangrijk stukje materiaal dat je hebt, is natuurlijk de lasso. Perfect om cowboys die uit hun bek stinken naar de sheriff te slepen, maar je kan er natuurlijk ook paarden mee vangen en ze temmen. Dat doe je niet door te fluisteren, maar door een mini-game. Die paarden zijn overigens fantastisch mooi geanimeerd en erg gevarieerd, zowel in uitzicht als prestaties, dus het loont de moeite op zoek te gaan naar zeldzame en snelle exemplaren.

Het enige vervelende vond ik dat het net iets te vaak gebeurde dat je met je paard of koets tijdens missies iemand per ongeluk aanrijdt – zo strak zijn de controls immers niet – en je daardoor in je opdracht faalde en moest herbeginnen. Ook vond ik het jammer dat je personage enkel kan schakelen tussen stappen, lopen en sprinten waarbij de animaties net dat niet is en je dus nu en dan heel even uit de ervaring wordt getrokken. Maar we muggenziften natuurlijk want zowel het geluid, de muziek, het stemmenwerk als de graphics zijn van het beste wat we in lange tijd hebben gezien!

Als je na een etmaal singleplayer spelen – dit is echt wel een lang game – zin hebt in meer, dan kan je prachtige en uitgestrekte wereld nog onveilig maken in allerlei multiplayermodi waarbij je zowel mét als tegen elkaar kan spelen. Een beetje zoals in de laatste GTA begin je samen met je 15 vriendjes in de wereld en kan je daar eigenlijk al allerlei onnozels doen en een posse vormen. Je zal je personage daar ook helemaal kunnen uitbouwen in multiplayer door ervaring op te doen, en daardoor toegang te krijgen tot nieuwe wapens, betere en snellere paarden en meer respect. Eén grote speeltuin voor cowboys en indianen met andere woorden!

Wil je een apart multiplayerspel starten, dan heb je de keuze tussen deathmatch (met teams of zonder) en een soort Capture-the-Flag waarbij de vlag werd vervangen door een zak met goud. Alhoewel we hier hadden gehoopt op net iets meer originaliteit zijn deze modi eigenlijk alleen maar een bonus op de Free Roam modus die eigenlijk ook al een bonus is op de fantastische campagne.

De conclusie is eenvoudig: Red Dead Redemption heeft alle goeie aspecten van GTA IV behouden, overgoten met een fantastisch uitgewerkte en sfeervolle Wild West setting, een episch en geloofwaardig verhaal, en afgewerkt met een shitload aan extra mogelijkheden en een presentatie die door weinig games wordt geëvenaard. Een aanrader voor simpelweg iedereen!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Red Dead Redemption
geplaatst in: Reviews, Rockstar Games, X360
tags: , ,


Leave a Reply