gaming sinds 1997

Red Steel 2

De Wiimote inzetten als zwaard, het lijkt een prima idee, maar de uitwerking in Red Steel 1 liet te wensen over. Ubisoft waagt dan ook een nieuwe poging met Red Steel 2. Lok1 kon de game eerder al uittesten en zijn eindoordeel was positief. Kan dit echter wel doorgetrokken worden naar de volledige game?

Ten opzichte van de originele game heeft Red Steel 2 een hele transformatie ondergaan en dat doet de game duidelijk goed. We zitten niet meer bij de Yakuza in een quasi realistische setting, maar in een cartoonversie van het Wilde Westen. Je speelt een of andere banneling die terugkeert naar zijn thuisdorp, maar daar nogal hardhandig verwelkomd wordt door een bende vandalen en onruststokers. Bovendien is je familie verdwenen. Aan jou om de rust te doen weerkeren maar het verhaal blijkt maar een dekmantel te zijn om tot de essentie te komen van deze game: het zwaardvechten.

De katana, in onze streken beter bekend als het samoeraizwaard, is je beste vriend. Dit metalen verlengstuk laat je in de waan dat je een echte zwaardkunstenaar bent. Bovenop de “gewone” flashy moves kunnen ook in deze game de speciale spectaculaire aanvallen niet ontbreken. Die kick-ass moves zijn natuurlijk datgene waar de gemiddelde gamer het meest naar uitkijkt. Er zitten een paar hele leuke tussen en je krijgt er genoeg om je mannetje mee te kunnen staan doorheen het ganse spel. Plus genoeg vijanden om ze uit te testen natuurlijk!

Naast de katana beschik je eveneens over een revolver. Later kan je wat gevorderde wapens bijkopen, zoals een shotgun en een machinegeweer. Dat aankopen gebeurt in winkels die doorheen het spel verschijnen en waar je nu en dan passeert. Behalve nieuwe wapens kan je ook je huidige selectie verbeteren. Geld krijg je door het verslaan van vijanden, voorwerpen in de omgeving stuk te slaan, kluizen te openen en verborgen extra’s te vinden. Je zal in feite eerder geld te veel dan te weinig hebben, maar klagen doen we niet.

RS2 maakt gebruik van de Wii Motion Plus, en dat is eraan te merken. De besturing is vloeiend genoeg om echt de indruk te hebben dat je met een zwaard aan het zwaaien bent in plaats van met een veredelde afstandsbediening. Zo maakt het bijvoorbeeld een verschil of je zacht of hard, vanuit de pols of met een brede zwaai de katana hanteert. Er is wel een addertje onder het gras: de Wiimote durft tijdens het spel wel eens slecht te reageren en moet dan weer gekalibreerd worden.

Behalve de aloude gevechtsscènes, mag je ook af en toe aan de slag in interactieve tussenscènes. Dat betekent zoals gewoonlijk dat je met de juiste timing op de juiste knoppen moet drukken, terwijl zich op het scherm een adrenalineverhogende actiescène ontvouwt. Hoe plezant dat vechten ook mag zijn, een sterk nadeel is dat het na een tijdje eentonig wordt. Zolang je in korte sessies speelt is er niets aan de hand, maar een verslavend effect zien we hier niet optreden. Positief bekeken betekent dat natuurlijk ook dat je geen ruzie zal krijgen met huisgenoten of werk laat liggen omwille van deze game.

RS 2 heeft een eigen tekenfilmachtige grafische stijl. De combinatie van westerse cowboys met Aziatische toestanden is een beetje vreemd in het begin, maar het went snel en het moet gezegd worden: de game heeft een eigen stijl en durft daar ook voor uit te komen. Nog een kenmerk van die eigen stijl is het ontbreken van bloed en afgehakte ledematen.

De decors daarentegen vallen een beetje tegen, het lijkt alsof je in een of andere houten pretparkattractie zit (al kan dit ook eerder een kwestie van smaak zijn). Het wordt wel beter als je andere oorden opzoekt; het deel in een rijdende trein is wat mij betreft een van de betere hoofdstukken in de game. De prima muziek doet de houterige decors gelukkig een beetje vergeten.

Op zich is Red Steel 2 zeker geen slechte game, maar het mist wel een zekere “magic touch”. Het staat wel degelijk een trapje hoger dan de meeste Wii spellen, maar het is net niet goed genoeg om tot de top te behoren. Niettemin kan je heel wat plezier beleven aan de game, zeker als je wel te vinden bent voor al dat gezwaai met zwaarden.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Red Steel 2
geplaatst in: Reviews, Ubisoft, Wii
tags: , ,


Leave a Reply