gaming sinds 1997

Resistance 2

Geheel onverwachts kwam Insomiac Games met een futuristische sci-fi shooter af, dat als launch game op de Playstation 3 best goed ontvangen werd. Resistance: Fall Of Man kende enkele schoonheidsfoutjes en was ook niet onmiddellijk legendarisch, en daar willen de makers met Resistance 2 nu een mouw aan passen. Resistance 2 bevat al het goede van zijn voorganger en gaat er enkele reuzenstappen op vooruit op andere vlakken. Grafisch geüpdatet, nieuwe vijanden, immense bossfights, 8 man co-op en met niet minder dan 60 man elkaar online afknallen… Wat wil je meer?

Resistance 2 gaat verder waar het eerste deel ophield. Wederom kruip je in de huid van Nathan Hale en probeer je de invasie van de Chimera tegen te houden die, na de bezetting van Rusland en Europa, op weg zijn naar Amerika. Eenmaal terug in de Verenigde Staten word je met open armen ontvangen bij de Sentinels, een speciale eenheid van de overheid waar al hun laatste hoop op rust. Veel tijd om het verhaal te volgen krijg je niet, want de game gunt je geen minuut pauze!

Je bent nog maar net aan de singleplayercampagne begonnen of je wordt meteen in de game gezogen. Van alle richtingen word je beschoten en in de verte zie je een onheilspellende machine die doorheen je map beweegt. De makers van Resistance 2 beloofden epische bossfights en deze krijg je dan ook. Van watermonster Kraken tot de torenhoge Leviathan.

Waar bij meeste games de lineariteit een doodsteek zou zijn voor het succes van de game, stoort het bij Resistance 2 niet. Elk doel ligt al vast en ook het verhaal kent geen zijsporen. De tien uur durende campagne is een intense achtbaanrit die je langs verschillende locaties en vijanden rusht. Resistance: FOM kende maar één vijand, de Chimera, terwijl Resistance 2 een heleboel nieuwe vijanden introduceert. Zo ontmoet je af en toe een Chameleon (een transparante weerwolf die razendsnel op je afstormt) of Chimera varianten. Overigens is de AI van de vijanden best goed en extreem agressief. Je krijgt geen tijd om enkele seconden achter een muurtje te schuilen; snel en efficiënt zijn is de boodschap.

Insomiac Games staat bekend om hun originele wapens en ook ditmaal creëerden ze enkele pareltjes. Nieuwe wapens als de Slicer, een wapen waarmee je draaiende schijven afschiet, de Magnum met glycerine gevulde kogels en de Wraith dat een enorme pulse genereert zijn enkele ervan. Ook de granaten zijn best uniek te noemen, maar dit laat ik aan jullie over om te ontdekken.

Op grafisch vlak zijn er enkele verbeteringen doorgevoerd tegenover zijn voorganger, maar de graphics leggen geen nieuwe standaard vast. In tegenstelling tot Resistance: FOM zul je je vaker door kleurrijke omgevingen banen wat voor mooie taferelen zal zorgen. Ook het geluid is van hoogstaande kwaliteit. Zo hoor je deuntjes die uitstekend passen bij de epische bossfights of spannende momenten.

Na het uitspelen van de singleplayercampagne is het bij Resistance 2 nog bijlange niet afgelopen. Je hebt de mogelijkheid om, ofwel offline met zijn tweeën of online met zijn achten, de co-op mode te spelen. Deze biedt een apart daarvoor ontwikkelde verhaallijn en is uiterst verslavend. Iedere speler krijgt de keuze uit drie klassen met elk hun eigen sterke en zwakke punten. De soldier kan als de damage dealer beschouwd worden en zorgt ervoor dat de linies naar voor geschoven worden dankzij een shield die ze om hun heen kunnen creëren. De medic zijn taak is nogal voor de hand liggend en komt dus gewoon neer op het healen van je partymembers.

Dit doe je niet door simpelweg een medipack te werpen, maar door gebruik te maken van je wapen (de Phoenix) dat health uit je vijanden kan zuigen. Last but not least heb je nog de Special Ops. Deze bezorgen je de nodige ammunitie en richten dankzij hun Sniper of Battle Rifle immense schade aan. Neem gerust van mij aan dat rushen geen optie is bij het uitspelen van een missie want samenwerken is echt de enige manier om je opdrachten tot een goed einde te brengen. Tijdens de gevechten ontvang je XP en Gray Tech, een goedje waarmee je je wapens kunt upgraden. Naarmate je stijgt in levels speel je meerdere wapens, armour en berserks vrij.

Er zijn negen maps beschikbaar met elk een tiental missies en dankzij de dynamische veranderingen is elke speelbeurt weer anders met andere objectieven en vijanden. De co-op mode is enorm verslavend en zit erg goed in elkaar.

Naast het samen werken met acht man, kan je ook nog met 60 man tegen elkaar strijden. Hierbij speel je maximaal met zes squads van vijf spelers onderverdeeld tussen human en Chimera. Net als andere shooters heb je de keuze uit de gebruikelijke free-for-all, team deathmatch, core control (capture the flag) en Resistance 2 voegt daar nog een extra mode aan toe, genaamd skirmish. Deze mixt de verschillende modi door elkaar, waardoor je telkens andere objectieven, gaande van capture the flag tot het halen van 100 kills, voorgeschoteld krijgt.

In tegenstelling tot de co-op mode beschik je bij deze modi wel over je volledige wapenarsenaal en berserks. De competitieve mode beschikt eveneens over een levelsysteem dat apart staat van de co-op ranglijsten. Als je verwacht dat 60 man voor chaos zou zorgen, moet ik je gelijk en ongelijk geven. Dankzij de verdeling in squads verloopt alles veel soepeler en concentreer je je op jouw objectieven en loopt niet iedereen wild in het rond. Het woordje “lag” staat overigens niet in het woordenboek van Insomiac Games.

Resistance 2 is een uitstekende sequel geworden die zich gerust de FPS-topper voor de Playstation 3 mag noemen. De intense singleplayercampagne, de verslavende co-op mode en de online play tot met 60 spelers maken dit game tot een knap en uitgebreid geheel. Zonder twijfel eentje voor je collectie!

Onze Score:
9.0
gerelateerd spel: Resistance 2
geplaatst in: PS3, Reviews, Sony Entertainment
tags: , ,


Leave a Reply