gaming sinds 1997

Restaurant Empire

Welkom bij “Chez Fragland”. Onze specialiteiten vandaag zijn: Restaurant Empire. Een sublieme mix van een tycoon game en een management sim. Komt u binnen, maar laat u zeker niet afschrikken door het ietwat duffe uiterlijk en ontdek liever het pittige opvulsel onder dat hoopje silicium chapelure.

“Oh nee, niet weer een management sim!” hoor ik er al een aantal denken, maar ik kan tegen iedereen wel zeggen dat Restaurant Empire de titel management sim echt wel waard is.

Het spel is opgedeeld in een tweetal verschillende spelmodussen. Ten eerste is er de gewone campaign. Hierin speel je de rol van een chef, die luistert naar de geweldige naam Armand LeBoeuf en het restaurant van zijn oom overneemt. Zo probeert Armand naam te maken in de keiharde wereld der restaurantbusiness. 18 missies lang, en allemaal even goed uitgedacht. De tweede mode is de Sandbox-mode. Deze is een beetje te vergelijken met een Free build-mode in games zoals Stronghold. Je kiest je restaurant (Frans, Amerikaans of Italiaans), je locatie, je personeel (chefs, obers, keukenhulpjes, …), richt je restaurant in en hop, je kunt van start. Persoonlijk vond ik deze laatste modus iets uitdagender dan de campaign mode, aangezien je hierin meerdere restaurants kunt oprichten in meerdere steden.

Met gameplay zit alles dus wel snor, de missies zijn goed uitgedacht en gevarieerd (voor zover dat kan), en er is voldoende vrije ruimte voor wie wil experimenteren. Maar wat duikt er natuurlijk weer op? Het spook van kleine onvolkomenheden die na een tijd enorm lastig worden. De lijst is niet zo lang, maar daarom zijn ze niet minder lastig. Ten eerste: het oplossen van kleine probleempjes. Wanneer je dan eindelijk het probleem hebt gevonden (en dat is al een heksentoer op zich), en je zoekt een oplossing, calculeer dan maar in dat je oplossing waarschijnlijk het probleem terug doet ontstaan. Laat ik het even illustreren met het volgende zelfmeegemaakte voorbeeld; Je klanten klagen over het feit dat je personeel onbeleefd is. Mogelijke maatregelen: salaris verlagen, salaris verhogen, of nieuw personeel aannemen. De eerste twee lijken het probleem niet te stoppen dus … nieuw personeel dat beter gekwalificeerd is. 1 minuut later, nieuwe klacht: het personeel is onbeleefd. Men zou er depressief van worden.

Ook wel iets wat in het begin frustratie kan oproepen is de decoratie van je restaurant. Ontdek maar eens ergens in dat boekje waar je in godsnaam je toiletten kunt inrichten, of je keuken. Blijkt dat je eerst op de vloer moet klikken, en dan op het decoratiemenu. Nu ja. Gelukkig is het spel, eenmaal je alles doorhebt, echt heel vlot en soepel te spelen. En hoe verder je raakt en hoe meer geld je verdient, hoe meer nieuwe decoratie-items er zijn om aan je restaurant toe te voegen. En geloof me, er zijn er veel.

Over graphics en muziek kan ik heel kort zijn. De graphics zijn goed, ze blinken niet uit, maar ze zijn zeker niet slecht, verre van. Af en toe doet de camera wel wat raar wanneer je probeert om een ander deel van je restaurant te bekijken, maar voor de rest is er geen enkel probleem. Ook de muziek is eigenlijk wel ok. Niet veel afwisseling, maar het is hier enkel bedoeld als achtergrondmuziek en daar slaagt ze bijzonder goed in. Ondanks het repetitieve karakter, niet storend en eigenlijk best passend.

Toch wel een gigantisch probleem waarmee ik geconfronteerd werd, was het patchen. Ja, inderdaad het patchen. Normaal loopt zoiets allemaal vlot bij een game, maar nu uitzonderlijk, lukte het niet. Met andere woorden: de patch die een hoop problemen zou moeten oplossen, is niet te installeren en dit is toch wel een serieuze tekortkoming.

Ondanks de paar kleine tekortkomingen, en het onverklaarbare patchprobleem (mocht iemand de oplossing kennen, geef een seintje) is dit spel echt wel de aankoop waard voor wie nog eens graag een heel imperium uit de grond stampt. De mogelijkheden zijn enorm, en altijd zal er wel iets zijn wat je versteld doet staan. Geweldig spel dus.

Onze Score:
8.0
gerelateerd spel: Restaurant Empire
geplaatst in: Activision, PC, Reviews
tags: ,


Leave a Reply