gaming sinds 1997

Ridge Racer 7

Bij de launch van elke console zorgt Namco voor een nieuw deel in hun (te) langlopende Ridge Racer-reeks. En afgezien van de twee PSP-games, waren zowat al de laatste RR-titels van een erbarmelijke kwaliteit. Er was voor Ridge Racer 7 (enkel verkrijgbaar op PlayStation 3) dus duidelijk werk aan de winkel.

Voor de weinigen die geen idee hebben wat ze mogen verwachten van deze game, geef ik even kort de hoofdlijnen mee. Ridge Racer draait volledig rond snelheid.

Je hoeft nooit te remmen, maar in plaats daarvan kan je ‘powersliden’ door bochten. Je hoeft daarvoor enkel het gas los te laten, je wagen de bocht in te sturen en terug gas te geven. Als je dit correct doet, zullen de segmenten van je nitroboostmeter zich vullen. Eentje vullen levert je aardig wat extra vaart, maar met twee of drie kan je veel krachtigere boosts activeren, die je snelheidsmeter makkelijk boven de 300 km/h duwen.

Het leeuwendeel van de game bestaat uit de Ridge State Grand Prix (RSGP), die het gruwelijke rooster met de 111 races uit Ridge Racer 6 vervangt. Good riddance! Je begint zonder wagen en eer je er een kan kopen, moet je eerst een deal sluiten met een van de vele constructeurs

(aanvankelijk zijn er maar drie, maar er worden er later meer vrijgespeeld). Win een van de ‘constructor events’ en het gamma van de desbetreffende autobouwer staat tot jouw beschikking. Verder zijn er nog ‘single events’, die uitermate geschikt zijn om wat extra poen te pakken of je reputatie te verbeteren. De belangrijste evenementen in de RSGP mode zijn echter de ‘GP championships’, die meerdere races omvatten. Als je die kan winnen, unlock je nieuwe constructeurs, nieuwe wagens en meer events.

Er zit wat meer variatie in de verschillende soorten races (full-grid (14 wagens), half-grid (8 wagens), ritten tegen klok,…) dan in RR6, wat de game heel wat minder saai maakt. Op gameplayvlak is er niet zoveel veranderd.

Het enige wezelijke verschil is dat je nu upgrades voor je bolides kan kopen, zoals nieuwe motoren, verbeterde nitrotanks of betere banden. Jammer genoeg is er maar weinig gesleuteld aan de minpunten van de vorige games. De botsphysics zijn nog steeds een ramp: je merkt amper dat je een muur raakt, afgezien van de daling op je snelheidsmeter. De AI is degelijk (je concurrenten maken goed gebruik van boosts en ze zullen steeds hun positie verdedigen), maar ze is heus niet indrukwekkend.

Hetzelfde geldt voor de graphics van de game (1080p wordt ondersteund). Ze zijn enorm verbeterd ten opzichte van het wazige RR6, maar we hebben al heel wat beter gezien op de nog jonge PlayStation 3 (MotorStorm of Formula One 06, iemand?).

Hoewel heel wat tracks gerecycleerd werden uit vorige games, zien ze er nu heel wat beter uit. Vergelijk maar eens het nieuwe luchthavencircuit met dat kontlelijke van Ridge Racer 6. De wagens hebben ook een opknapbeurt gekregen en de realistische lichteffecten maken het nog wat mooier. ‘s Nachts zorgen de neonreclames en het subtiele maanlicht voor een leuke sfeer. Ridge Racer 7 geeft je ook een prima snelheidsgevoel, door zijn mooie snelheidswaas, stabiele framerate en voorbijflitsende omgevingen. En hoewel de meeste bakken nog steeds klinken als grasmaaiers, doen de twee nieuwe commentatoren veel beter hun job dan hun voorganger. Je weet wel, die kerel wiens keel je met graagte had overgesneden.

Als je ervoor kiest om Ridge Racer 7 online te spelen, kan ik je vertellen dat het toch wel een aangename belevenis is. Je kan deelnemen aan ‘global time attack’ of simpelweg wat matches spelen tegen je vrienden of gamers wereldwijd.

En nu we het toch over vrienden hebben: RR7 heeft een uitgebreide friends list en een persoonlijk stat-trackingsysteem (Ridge State ID). Races winnen, een volle friends list hebben, een aantal races ongeslagen blijven of deelnemen aan speciale evenementen kunnen je medailles opleven (waarmee je dan weer kunt opscheppen). Er zijn ook een aantal team-based modes in de game verwerkt (waar je een gedeelde boostmeter hebt en moet proberen gebruik te maken van de slipstream van je teamgenoot). Die modes kunnen werkelijk fantastisch zijn in het gezelschap van een bekwame tweede piloot.

Alles bij elkaar is Ridge Racer 7 waarschijnlijk de beste Ridge Racer-titel sinds RR4. Helaas voor Namco heeft de tijd ondertussen niet stil gestaan. Het arcaderacinggenre is reeds bezaaid met uitstekende titels als de Burnout-reeks. De beproefde gameplaymechanismen staan nog steeds aardig hun mannetke, maar ze zijn niet zo super als ze ooit waren. Tijd voor wat broodnodige innovaties, Namco!

Onze Score:
7.0
gerelateerd spel: Ridge Racer 7
geplaatst in: NamcoBandai, PS3, Reviews
tags: ,


Leave a Reply